Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dünya katliama sırtını döndü

Dünya katliama sırtını döndü

DÜNYA Haberleri

Suriye krizinde gözler bir kez daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde. "İnsani kriz" odaklı oturuma katılım oldukça düşük oldu


Suriye krizinde gözler bir kez daha Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde. "İnsani kriz" odaklı oturuma katılım, önceki toplantılara göre düşük profilli. Toplantıya sadece Suriye'nin komşusu olan ülkeler bakan düzeyinde katıldı. "Tampon bölge" talebini masaya getirecek olan Türkiye'nin destek bulması da zor görünüyor.

##tgvideo##

Suriye isyanı 17. ayını geride bırakırken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bu kez "insani kriz" odaklı özel oturum için toplanıyor. Konsey Başkanı Fransa'nın çağrıs ıyla yapılan toplantıda 5 daimi üyeden yalnızca Fransa ve İngiltere, Dışişleri Bakanı tarafından temsil ediliyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Asya gezisi nedeniyle toplantıda yok. Masada Esad destekçisi Rusya ve Çin'i temsilen BM Daimi Temsilcileri olacak.

Bakan düzeyinde katılan ülkeler, mülteci krizinin başlıca muhatapları, yani Suriye'nin komşu ülkeleri Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerika'ya doğru yola çıkarken "Türkiye ö zellikle mültecilerin Suriye sınırları içinde nasıl korunabileceklerine dair bir formül isteyecek" dedi. Bu formül, uzun zamandır konuşulan güvenli ya da tampon bölge.

Fransa, İngiltere ve Amerika, bu seçeneği gündem dışı tutmasalar da askeri adım atma noktasında tereddütlü davranıyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, zirve öncesi, "Tampon bölge için, uçuşa yasak bölge oluşturulması ve kara birliklerinin konuşlandırılması gerekir. Bunun için Türklerin ve diğer ülkelerin rızası şart" dedi.

Ancak Beşar Esad karşıtı tasarıları 3 kez veto eden Rusya ve Çin'in onayı olmadan bu formülü hayata geçirmek mümkün değil.

Fransız Dışişleri Bakanı da bu yüzden toplantıyı somut adım odaklı dan çok, "uluslararası vicdanı uyandırmak ve insani krize karşı harekete geçilmesini sağ lamak" amaçlı bir zirve olarak niteledi.

Bu noktada, gıda ve insani yardıma ihtiyaç duyan 2,5 milyon Suriyeli için yardım ve bağış çalışmaları öncelikli gündem maddesi olcak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...