Bankalar çek vermiyor alacaklar yüzde 50 arttı

- Güncelleme:
Bankalar çek vermiyor alacaklar yüzde 50 arttı

Ekonomi Haberleri

Karşılıksız çekteki artışla bankaların daha az çek karnesi vermeye başladığını belirten MÜSİAD Genel Başkanı, firmaların açık hesaplarının (alacak) yaklaşık yüzde 50 arttığını söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, karşılıksız çek oranındaki artışla birlikte bankaların daha az çek karnesi vermeye başladığını belirterek, "Çek bile alamamakla karşı karşıya kalmaya başladık. Açık hesapların yüzde 50'ler civarında artığını söyleyebilirim" dedi. MÜSİAD, Genel İdare Kurulu toplantısını Antalya'da gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında karşılıksız çekte hapis cezasının tekrar geri getirilmesi yönündeki taleplerin sorulması üzerine MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, , üyelerin farklı görüşlerde olduğunu ancak hükümetin, "Ben bu konuda kararlıyım, değiştirmeyeceğim" düşüncesinde olduğunu ifade etti. Karşılıksız çekte hapis cezasını kaldıran yasada iki konunun eksik bırakıldığını düşündüklerini, bunu ilgili bakanlara da ifade ettiklerini açıklayan Olpak, "Birincisi, şubatta bu kanun değişikliği yapıldığı zaman, kanunun uygulaması hemen ertesi gün olmayabilirdi. Bir geçiş süreci konulurdu. Bu maalesef olmadı. Hızlı karar vermenin bir eksikliğidir. İkinci olarak da kanun öncesi iş adamlarına bir taahhütte bulunuldu. Bu konuda bilgisayar ekranından tüm çek siciline ulaşabileceğimiz söylendi. Ancak imkandan istediğimiz gibi yararlanamıyoruz" dedi. Bu bilgilerin SMS mesajı ile bankaya gitmeden görülebilmesi gerektiğini savunan Olpak, şöyle devam etti: "Ben gittim Mehmet Bey'e mal satacağım. Diyeceğim ki 'Mehmet Bey ben senin geçmişini görmek istiyorum.' El ele tutuşacağız, onun ilgili banka şubesine gideceğiz. Yok böyle bir sistem... İki SMS mesajı ile bunu görmemiz lazım. Artık bankalar daha az çek karnesi vermeye başladılar. Eskiden piyasada 1 milyon açık hesabı, alacağı olan firma, müşterisi çek karnesi alıp veremediği için piyasa alacakları uzamaya başladı. nbsp;Sektörüne göre değişmekle birlikte, açık hesapların yüzde 50'ler civarında arttığını söyleyebilirim."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...