Selimiye'deki ters lale ters baktırıyor

Selimiye'deki ters lale ters baktırıyor

GÜNDEM Haberleri

Mimar Sinan'ın 'ustalık eserim' dediği muhteşem Selimiye Camii, insanların dedikodu merakı sebebiyle parmak büyüklüğündeki lalenin gölgesinde kalıyor.

Gönül ehli, dâhi ve dünyanın en büyük mimarı kabul edilen Mimar Sinan'ın ustalık eseri muhteşem Selimiye Camii, parmak büyüklüğündeki bir ters lalenin gölgesinde kalıyor. Selimiye'yi ziyarete gelenler, akıl almaz ihtişamdaki kubbeye, hepsi birer sanat şaheseri minbere, mihraba hünkar mahfiline bakmadan ters laleyi aramaya başlıyor. Müezzin mahfilinin on iki ayağından biri üzerinde bulunan lalenin Ters lalenin başı kalabalıktan geçilmiyor. Bir tarafta motifin fotoğrafını çekmeye çalışanlar diğer tarafta da mukaddes bir şeye dokunurcasına ters laleye dokunmak için gayret edenler bulunuyor. İlginin akıl almaz ölçüde olduğu belirten cami görevlileri, "Ters lale, mermer sütuna kabartma şeklinde oyulmuş. Hakkında nice efsaneler var. Buraya gelenler, ilk önce ters laleyi soruyor" dedi.Selimiye Camii üzerinde yaptığı araştırmalarla tanınan ve "Altın Yay" isimli romanına mekan olarak bu camiyi seçen yazar Halil Delice, ters lalenin çok anlamlı bir remz olduğunu söylüyor. Delice, şu bilgileri verdi: "Allah, lale ve hilal kelimelerinin üçü de aynı harflerden; iki lam, bir elif ve bir he harfinden müteşekkildir, ebced hesabına göre değerleri 66'dır. Osmanlılar, Allah lafzı için hilal ve laleyi remz olarak kullanmışlardı. Mezar taşlarına Allah lafzı ayaklar altında kalmasın diye lale figürü koymuşlardı. Selimiye Camisinin süslemelerinde 99 çeşit normal lale bir tane de meşhur ters lale figürü kullanılmıştır. Mimar Sinan niçin böyle yapmıştır? 99 lale, Allahü tealanın 99 ismine işarettir. Yüzüncü olan ters lale ise, Allahü teâlaya ortak koşmamaya, yapılan iyilik ve güzellikleri, gücü, ustalığı kendinden bilmemeye, yüce yaratanı bildirilen 99 isminden başka isimle anmamaya, bu şartlara riayet edilmezse dünyada nizamın bozulacağına işaret etmektedir." Selimiye'deki ters lale ters baktırıyorDokunmak için yarışıyorlar El sürmekten hemen hemen silinme vaziyetine gelen Selimiye Camii'ndeki ters lale hakkında nice efsaneler uydurulmuş. Bunlardan en meşhuru şöyle: Müezzin mahfilinin bulunduğu yer Lale isminde bir kadına aitmiş. Kadın, cami yapılacak olan bu araziyi satmamakta diretmiş. En sonunda 'Beni hatırlatacak bir işaret koyarsanız satarım' demiş. Kadının tersliğine işaret olarak ters lale konmuş. Bir rivayette de ters lale motifinin, tabana değdiğinde kıyamet kopacağına inanılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...