Vergisiz asgari ücrete işçi de sevindi işveren de

- Güncelleme:
Vergisiz asgari ücrete işçi de sevindi işveren de

Ekonomi Haberleri

Asgari ücrette devlet 125 liralık vergiden vazgeçti. İşçi "maaşımız artacak", işveren ise "yükümüz azalacak" diye seviniyor.

Hükümet, tarihî bir karara imza atarak asgari ücretten vergiyi kaldırdı. Ancak şimdi akıllara yeni bir soru işareti geldi. Brütü 940.50 TL, neti 739.79 lira olan asgari ücret için vergi tutarı yaklaşık 125 lirayı buluyor. Fakat bu vergi farkının kimi sevindireceği ise henüz meçhul. İşveren, istihdam ettiği işçi için ödeyeceği miktarın azalacağı için sevinirken, işçi de vergi farkının kendi cebine gireceğini düşünüyor. Ancak bu soruların cevabı, devletin vereceği karardan sonra belirlenecek. Asgari ücretten şu anda, 131 lira SGK primi, 53.43 lira gelir vergisi, 6.21 TL damga vergisi, 9.41 lira işsizlik sigortası payı kesiliyor ve kesinti oranı yüzde 21.3'e, kesinti toplamı ise 200.7 liraya ulaşıyor. Uzmanlar, işverenin net ücret üzerinden işçi ile anlaşması ve asgari geçim indirimi gibi birçok haktan işçiyi yararlandırmadığına işaret ediyor. Uzmanlar, böyle bir durumda da vergi indirimini işverenin çalışana yansıtmayacağını belirterek, "İşçiyi koruyacak düzenleme şart" ifadesini kullanıyor. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu da kararın olumlu bir başlangıç olduğunu, ancak uygulamanın, işçiyi sevindirecek sosyal politikalarla desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...