Eltilerin kavgası şirket batırıyor

- Güncelleme:
Eltilerin kavgası şirket batırıyor

Ekonomi Haberleri

TOBB'un yaptığı araştırma, KOBİ'lerin aile kavgalarına kurban gittiğini ortaya koydu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "İki kardeş şirket kuruyor. Fakat eşlerinin istekleri ve kavgaları işi öldürüyor" dedi.

Türkiye'nin krizden nasıl çıktığını anlatmak için gittiği Yunanistan'dan dönerken uçakta sohbet ettiğimiz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu girişimci Türk insanının neden işini kısa sürede kaybettiğini anlatıyor. Tasarruf oranlarının tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 12'lere kadar gerilemesine karşın KOBİ'lerin ekonomideki payının yüzde 98'e ulaşmasını 'Türklerin girişimci ruhu'na bağlayan Hisarcıklıoğlu, "Birikimleri olmadığı için şirketler ortak kuruluyor. Ama kavgalardan yaşayamıyorlar" diyor. Kapanan 40 bin şirket üzerinde yapılan araştırmanın sürdüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle sürdürüyor sözlerini: "Benim tanıdığım iki kardeş var. Küçük bir şirket kurdular. Her Kayseri'ye gittiğimde işlerinin daha iyiye gittiğini gördüm. Sonra benim yanıma gelirken ikisi de ayrı ayrı lüks araçlarla gelmeye başladılar. İki kardeşin eşleri daha fazlasını istemeye ve 'Onların şunu da var. Ben de isterim' diye diretince. Şirketi ikiye bölüp birbirlerine rakip oldular. Şimdi battılar. İkisi de iş arıyor."
Hisarcıklıoğlu'nun verdiği bilgilere göre son bir yıl içinde kapanan firmaların yüzde 65'i kuruldukları ilk 5 yıl içinde faaliyetlerine son veriyor. Yüzde 24'ü 5-10 yıl arasında, yüzde 11'i ise 10 ve daha üstü yıl yaşıyor. İlk yıl içinde kapanan firmalar tüm kapanan firmaların yüzde 20'sini oluşturuyor. Daha ayrıntılı analizlerin önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Müteşebbis bir milletiz. Her sene çok sayıda yeni şirket kuruyoruz. 200'den fazla ülkeye mal satıyoruz. Ama aile şirketlerini yaşatma ve büyütme konusunda sıkıntı yaşıyoruz" diyerek kurumsallığın eksikliğine dikkat çekiyor ve ekliyor: "Kurumsallaşma ve kurumsal kültürü yerleştirme konularında hâlâ kat etmemiz gereken mesafe var. Bugün de ekonomilerin bel kemiği aile şirketleridir. Yapılan araştırmalara göre aile şirketlerinin yüzde 30'u ikinci nesile ve sadece yüzde 12'si üçüncü nesile aktarılabiliyor. İşte kurumsallaşma bu noktada önem kazanıyor, zira bu trendi değiştiriyor. Bizde de en büyük şirketlerimiz kurumsallaşamadıkları için yok oluyorlar. Bu şirketlerin hepsi ülkemizin, 72 milyonun malıdır, o yüzden kurumsallaşarak ayakta kalmak zorundalar."


BAŞKANDAN ÇEK ÖNERİSİ: 3 DAKİKALIK İSTİHBARAT OLSUN
Çekle ilgili sıkıntının artarak devam ettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, çözüm önerisini de Atina - Ankara arasında paylaştı. Çek alıp verenin birbirini tanıması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Üzerinde çalışıyoruz. Çeki alacağınız kişinin bilgileri için size çek sahibi tarafından şifre verilecek. Bilisayarda arayüzü ekrandan bilgilere 3 dakikalığına ulaşacaksınız. Hiçbir şekilde bilgileri kopyalayamayacaksınız. Üç dakika sonra ekran kapacak. Bu işlemin ardından çek sahibinin şifresi otomatik olarak değişecek ve yeni şifre SMS olarak telefonuna gelecek' dedi. Bu bir öneri olsa da rakamlar Hisarcıklıoğlu'nu destekliyor. Şubat ayında çek kanununda yapılan değişiklikle hapis cezalarını kaldırılması karşılıksız çek sayısını patlatmış. Mart-Ağustos dönemindeki 6 ayda kullanılan çek miktarı yüzde 22 artarken, karşılıksız çek tutarı yüzde 119 artmış. Çekin itibarsızlaştığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Kurulan sistem etkin değil. Yazılı başvurman gerekiyor. Ciddi bürokrasi var.?Bizim önerdiğimiz sistem SMS üzerinden işleyecek. 2-3 dakika içinde karşı tarafın çek geçmişini görebilmeliyiz. Bunu sağlamazsak çek kullanımında sıkıntı artacak" diyerek bu konuda bir an önce birşeyler yapılması gerektiğine değindi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...