Çağdaş Türk resmi dünyaya açılıyor

/ Kaynak: OZEL
Çağdaş Türk resmi dünyaya açılıyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / OZEL

Ressam Ahmet Güneştekin'in, Ankara CerModern'de izleyiciyle buluşan "Yüzleşme" sergisi, bu yıl Diyarbakır ve Erbil'den sonra Venedik'e açılacak. 2014 programında ise Oslo, Zürih ve Paris yolculuğu yer alıyor.

Ankara CerModern, "Yüzleşme" başlıklı sergisiyle Ahmet Güneştekin'i ağırlıyor. Sanatçı, Anadolu ve Mezopotamya özelinde Sanatı ve İnsanı, Ankara'da yüzleştiriyor. 18 yıldır Anadolu ve Mezopotamya'da sanat, tarih, gastronomi, mitoloji ve sözlü kültürün izini süren Ahmet Güneştekin, 60'a yakın sanat insanıyla birlikte Türkiye'nin 81 ilinin tamamında gerçekleştirdiği sergi ve panellerle, 10 bine yakın çocukla yaptığı atölye çalışmalarıyla sanatı ve insanı bir araya getirdi. Ahmet Güneştekin, "Güneşin İzinde" adını verdiği gezileri boyunca, "Yerelden evrensele…" bir perspektiften yaptığı araştırmalarla özgün sanatı arasında kurduğu dinamik bağlardan hareketle; dinler, savaşlar, doğa ve insanlık suçları gibi evrensel konuları işlediği son 6 yıllık dönem çalışmalarını "Yüzleşme" tema ve başlığıyla sergiliyor.
nbsp;"Yüzleşme" başlıklı "Uluslararası Sergi Dizisi"nin ikinci ayağını CerModern'de gerçekleştirecek olan Güneştekin'in "güncel-kişisel" sergisi kapsamında "Paradoks", "Yüzleşme", "Kâbe'nin Bekçileri", "Tanrıların İhaneti" ve "Kutsal Yüzleşme" serisi son dönem çalışmalarıyla birlikte "İnkâr", "Bellek" ve "Pervane" adlı video çalışmaları sergilenecek. "Yüzleşme" kapsamında "Düdük" ve "Dokunulmazlık" adlı son video-art çalışmaları da ilk defa Ankara'da izleyiciyle buluşacak. "Çağ Tufanı", "Güneş'e Açılan Kapılar", "Cennet Kapısı", "Kâinatın Yedi Sırrı" adlı boyutlu-karışık teknik eserlerle "Âdem'in Kaburgaları", "Saf Adalet" ve "Güneş Patlamaları" serisi heykeller de Ankara "Yüzleşme"sinde sergilenecek.

##tgvideo##

Ankara'nın ardından Diyarbakır'da sergilenme ihtimali olan "Yüzleşme" sergisi, Nisan ayında Hewlêr'de (Erbil), Haziran'da Venedik Bienali kapsamında Venedik'te ve 2013'ün son aylarında Berlin'de gerçekleştirilerek bu yılın programını tamamlamış olacak. 2014 yılı içinde de Stockholm, Oslo, Zürih ve Fransa'nın 5 önemli müzesine taşınacak olan "Yüzleşme" bu sergilerle birlikte, Türkiye'nin çağdaş sanat alanında dünyaya açılan en büyük sanat projesi sıfatını da kazanmış olacak.
Ahmet Güneştekin, "Uluslararası Sergi Dizisi"yle, sanatın, kültürler-düşünceler-arası iletişim ve anlaşım üzerindeki olumlu gücünü; Mezopotamya ve Anadolu'nun yakın tarihinde işlenen doğa ve insanlık suçları özelinden ele aldığı "Yüzleşme" temasıyla, bağımsız uluslararası bir harekete dönüştürmeyi hedefliyor. CerModern'de açılan sergi, 22 Ocak-30 Mart tarihleri arasında gezilebilir.


CerModern'de diğer sergiler


25 Ocak 2013- Gerçek Kötüler Sanat Kolektifi'nin küratörlüğünde "Bizzat Ben Kendim-Bir İkilem Olarak Ben" sergisi sanat izleyicisiyle buluşuyor. Farklı sanat disiplinlerini aynı çatıda toplayan 34 sanatçının eserlerinden oluşan sergi 24 Şubat 2013 tarihine kadar gezilebilir. Basın bülteni ve görseli ektedir.


25 Ocak 2013- Genel Sanat Yönetmenliğini Erdal Beşikçioğlu'nun yaptığı StüdyoCer'de Mojo, tiyatro izleyicisiyle buluşuyor. İlham Yazar yönetmenliğinde sahnelenecek olan oyunun oyuncu kadrosunda Nusret Şenay, Doruk Nalbantoğlu, Ali Yoğurtçuoğlu, İnanç Konukçu, Berkan Şal ve Engin Öztürk bulunuyor. Oyun her Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri izleyiciyle buluşacak. Basın bülteni ve görseli ektedir.




Ahmet Güneştekin kimdir? nbsp;


Ahmet Güneştekin, 1966 yılında Batman'da doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Batman'da tamamladı. 1973 yılında, ilkokul 3. sınıftayken resimle ilgili ilk ödülünü aldı. 1981'de ilk sergisini açtı. 1986 yılında, özel yetenek sınavını birincilikle geçtiği Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi'ne yerleşti. 1987'de akademik eğitimi reddedip ayrıldı ve daha sonra da Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olarak yükseköğrenimini tamamladı. 1997 yılına Beyoğlu'nda ilk profesyonel atölyesini kurdu.
1998 yılında Anadolu gezilerine başladı. 2003 yılında "Karanlıktan Sonraki Renkler" adıyla ilk büyük sergisini Atatürk Kültür Merkezi'nde açtı. 2003 yılında, "Haberci" programının sanat yönetmenliğini üstlenerek, Anadolu ve Mezopotamya gezilerine Coşkun Aral'la birlikte devam etti.
2005 yılında Haberci programından ayrılarak "Güneşin İzinde" adlı belgesel projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında 50'den fazla ressam, heykeltıraş, sanat tarihçi ve eleştirmeni Anadolu ve Mezopotamya'da halkla buluşturdu. Yine "Güneşin İzinde" projesi kapsamında, "Çocuklarla Resim" adıyla gerçekleştirdiği atölye çalışmalarında binlerce çocuğu resimle buluşturdu. Eserleri birçok uluslararası sanat fuarında yer aldı. Hem ulusal hem de uluslararası sanat otoritelerinin istatistiklerinde yer aldı. nbsp;
Art Price'ın dünyanın önde gelen müzayede evlerinin ve dünyadaki 405.000 sanatçının güncel verilerine dayanarak oluşturduğu "Dünyadaki en değerli 500 sanatçı" listesinin son 2010-2011 yılı sıralamasında 260. sırada yer aldı. 2010 yılında, Beyoğlu'nda "Güneştekin Sanat Merkezi" adıyla kendi sanat merkezini kurdu.
En son, 1-30 Mart 2012 tarihleri arasında, İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Çağdaş Sanatlar Müzesi'nde "Kesişmeler / Dönüşümler" ve Ankara Güler Sanat Galerisinde "bir-çok" adlı güncel sergilerini gerçekleştirdi.
Sanatçının şu anda ARMAGGAN Art amp; Design Gallery'de; Troya, Şahmaran, Medusa, Melek-i Tavus ve Zümrüd-ü Anka serisi tablolarından figürlerin motif olarak işlendiği halı ve kilimlerle bu serilerin referanslarını içeren tablolar ve heykellerin yer aldığı "Ahmet Güneştekin Hali ve Kilim Tasarımları" adlı sergisi devam ediyor. nbsp;
Ahmet Güneştekin'in, Ankara CerModern'de izleyiciyle buluşan "Yüzleşme" sergisi, bu yıl (2013) Diyarbakır ve Erbil'den sonra Venedik'e açılacak. 2014 programında ise Oslo, Zürih ve Paris yolculuğu yer alıyor.


KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...