İki dev Metro ve Carrefour, Türkiye'den çekiliyor

- Güncelleme:
İki dev Metro ve Carrefour, Türkiye'den çekiliyor

Ekonomi Haberleri

Alman perakende devi Metro, Türkiye ve Doğu Avrupa'daki Real süpermarket zincirlerini satmaya hazırlanırken, Fransız Carrefour ise Türkiye piyasasından çekileceğini açıkladı. Talipler arasında Migros, Tesco ve Auchan var...

Metro grubunun Almanya dışındaki "Real" süpermarketlerini satmak için bir çok ülkede görüşmeler yaptığı, bu iş için çalışmaların hız kazandığı belirtiliyor. Bu ülkelerden birisi de Türkiye...
Öte yandan Fransız perakendeci Carrefour CEO'su George Plassat da dün bir toplantı düzenleyerek Türkiye pazarından çekilebileceklerini resmen açıkladı. Zaten uzun bir süredir Real ve Carrefour'un Türkiye'deki operasyonlarını başka perakende gruplarına devri konusunda görüşmeler yaptıkları konuşuluyordu. Talipliler arasında ise üç grup olduğu belirtiliyor. Bunlar Migros, Tesco ve Auchan...
Milliyet'ten Eylem Türk'ün haberine göre; Fransız perakendeci Auchan'ın bazı Real operasyonlarıyla ve Carrefour'un Türkiye operasyonuyla ilgilendiği bir süredir biliniyordu. 1961 yılında Fransa'da kurulan bir süpermarketler zinciri Auchan'ın 12 ülkede toplam 175 bin çalışanı bulunuyor.

İstanbul'da yaygınlaşma hedefi

Tesco-Kipa'nın İstanbul ve çevresinde 11 mağazası bulunuyor. Firmanın bu sayıyı uzun bir süredir artırmak ve İstanbul'da yaygınlaşmak istediği biliniyordu. Tesco'nun Global CEO'su Philip Clarke bir önce, "İstanbul'da daha çok mağaza açmak istiyoruz. Ancak İstanbul'da pazara en son giren olduğumuz için uygun yer bulmak çok zor" diye açıklama yapmıştı.
Türkiye'de geçen yıl 900 milyon sterlin ciro gerçekleştiren Tesco'nun Türkiye'deki toplam mağaza sayısı 174. Firma 2013 yılına kadar 70 yeni mağaza daha açmayı planlıyor.

Migros sürpriz yapabilir

Uzun süredir satılacağı konuşulan Migros'un da bir sürpriz yaparak Real'e ait süpermarketleri satın alabileceği söyleniyor. Bir süre önce Migros Genel Müdür Özgür Tort, "Migros, büyüklü, küçüklü birçok satın alma gerçekleştirdi. Bundan sonra da oluşabilecek her türlü fırsatta bir numaralı takipçi olacağımız da kesin. Fırsatlara bakıyoruz. Olabilecek her türlü fırsatla ilgileniriz" diye bir açıklama yapmıştı.

CARREFOUR CEO'SU PLASSAT: Türkiye'den çıkabiliriz

Fransız perakende devi Carrefour'un yeni CEO'su George Plassat yeniden yapılanma planları çerçevesinde Türkiye, Polonya ve Endonezya'dan çekilebileceklerini, Fransa, Brezilya ve Çin'e ise büyük önem verdiklerini açıkladı.
Dünyanın en büyük ikinci perakende zinciri olan Carrefour'un başına mayısta geçen Plassat, dün önemli açıklamalarda bulundu. Carrefour özellikle krizdeki İtalya ve İspanya'daki düşük performans nedeniyle ilk 6 ayda 31 milyon euro zarar etti. Rakamların açıklanmasından sonra söz alan Plassat, grubun masraflarını ve borcunu azaltmaya odaklandığını belirtti. Grubun Türkiye, Polonya ve Endonezya'daki şirketlerinden çekilebileceğini dile getiren Plassat, Brezilya ve Çin pazarlarına ise büyük önem verdiklerini anlattı. Ancak analistler Plassat'ın konuşmasında yeniden yapılanma süreciyle ilgili rakam vermemesine ve kesin bilgiler aktarmamasına dikkat çekti.

'Bana 3 yıl verin'

Geçen yılın ilk altı ayını ise 249 milyon euro zararla kapatan Carrefour yeniden yapılanma planı çerçevesinde, Yunanistan ve Singapur pazarından çekildi. Güney Avrupa'daki ticari faaliyetleri yavaşlayan süpermarket zinciri önümüzdeki dönemde Fransa'daki mağazalarından 500 ile 600 arasındaki personeli işten çıkartmaya planlıyor. Grubu tekrar eski günlerine döndürmek için 3 yıla ihtiyacı olduğunu dile getiren Plassat, "Finansal yükleri azaltmamız lazım. Borcumuz dayanılabilir ölçüde ancak manevra imkânını elimizden alıyor. Nakit akışı sağlayıp borç yükünü azaltacağız" dedi.
Carrefour'un Fransa'daki mağazalarında 112 bin kişi çalışıyor. Dünya genelinde ise grup için çalışanların sayısı 412 bin civarında.

Sabancı holding büyük düşünüyor

Sabancı Grubu daha önce de yaptığı 'alım ve satıma eşit uzaklıktayız' açıklaması nedeniyle Carrefour'un en güçlü taliplerinden birisi olarak görülüyor... nbsp;Çalışılan yeni stratejiye göre "perakende bizim ana sektörümüz" diyen Sabancı Holding yönetimi, Carrefour'la el sıkışacak ve hisselerini alacak, sonra BC Partner ile Migros için masaya oturacak. Sabancı'nın böylece Türkiye'nin en büyük perakende zincirini oluşturacağı ve bölgeye yayılacağı da konuşuluyor.

Alman Metro grubu borçlarını azaltmak istiyor

Reuters'ın haberine göre Türkiye'de 2 milyar dolar cirosu olan Metro, 5 ülkedeki operasyonlarını satarak 8.2 milyar euro seviyesindeki borçlarını azaltmayı hedefliyor. Birçok perakende devi küresel kriz nedeniyle bozulan ekonomilerde kârını artırmak ve lider oldukları pazarlara odaklanmak için yeniden yapılanma yolunda. Bir süre önce Metro CEO'su Olaf Koch, Real'in geleceğine bu yılın 3. çeyreğinde karar vereceklerini dile getirerek satış için işaret fişeğini yakmıştı.

Cash amp; Carry'e odaklanacak

Real süpermarketleri Almanya dışında Türkiye, Polonya, Rusya, Romanya ve Ukrayna'da faaliyet gösteriyor. Bir süredir Metro'nun Real zinciri ve departman mağaza zinciri Kaufhof'tan hoşnutsuz olduğu, bunları satarak Cash amp; Carry mağazaları ile teknoloji zinciri Saturn ve MediaMarkt'a odaklanmak istediği konuşuluyordu.
Çeşitli kaynaklar, 5 ülkedeki Real zincirleri için uluslararası taliplerin görüşmeleri sürdürdüğünü belirtiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...