TÜSİAD'dan Anadolu sermayesine baskı

- Güncelleme:
TÜSİAD'dan Anadolu sermayesine baskı

Ekonomi Haberleri

TÜRKONFED'le TÜSİAD arasında 'vesayet' kavgası koptu. TÜRKONFED eski Başkanı Çenesiz "Kimsenin arka bahçesi olmayız" diyerek istifa etti. Başkan Yardımcısı Şükrüer ise "TÜSİAD, her dediği olsun istiyor" dedi.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin kapalı kapılar ardında 13 bin Anadolulu işadamını çatısı altında barındıran Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nu (TÜRKONFED) ele geçirme harekatı başlattığı ortaya çıktı. Star gazetesinin haberine göre; TÜSİAD'ın, TÜRKONFED yönetiminden ekonomi ve demokrasi gibi makro konulara girmemelerini sadece yatırım ajanslarıyla ilişkilerini sürdürmelerini istemesi bardağı taşıran son damla oldu. TÜSİAD'ın da aralarında olduğu 133 işadamı derneğinin oluşturduğu TÜKKONNFED'te 'vesayet' kavgası TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz'in 1 Eylül'de istifa etmesiyle açığa çıktı. 'TÜRKONFED'i kimse arka bahçesi' yapamaz diyerek istifa eden Çenesiz'in mektubu 'güç kavgasını' ortaya çıkardı.

Bağımsızlık mücadelesi başladı

İstifasının nedenlerini anlatan TÜSİAD'a atıfta bulunmayan Çenesiz, istifasının kurum içinde 'tam bağımsızlık' mücadelesini başlattığını söyledi. Konfederasyonda yaşanan sıkıntının TÜSİAD üyesi yönetim kurulu üyelerinden kaynaklandığını belirten Çenesiz "Bu sıkıntılar kişiselse, kurum içinde verilen mücadele olarak algılanabilir. Ancak, bu kişilerin bir derneğin yönlendirmesiyle hareket ettiği ortaya çıkarsa olay daha vahim bir hal alır" dedi. nbsp;Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Sıtkı Şükrüer ise Erdem Çenesiz'in, vesayet kurmak isteyen kurumun TÜSİAD olduğunu söylemeyerek 'nezaket' gösterdiğini belirtti.

Çalışma yasağı getirmişler

TÜSİAD'ın, TÜRKONFED'i arka bahçesi haline getirmeye çalıştığını iddia eden Şükrürer "TÜSİAD da konfederasyonumuzdaki 133 dernekten birisi. Ağırlıklı olarak Anadolu'daki işadamlarını çatısı altına alan ve bağımsız bir yapıyla çalışmalarını sürdürmek isteyen TÜRKONFED'te, TÜSİAD, her istediğinin yapılmasını istedi. Başkanımız da bu baskılara boyun eğmedi" dedi. TÜRKONFED'i bütün federasyonların 'tırnaklarıyla kazıyarak' bugünlere getirdiklerini ve yönetimin demokratik bir şekilde yürütülmesini istediklerini belirten Şükrüer "Bugüne kadar TÜRKONFED'e en büyük finansal katkıyı TÜSİAD yönetimi yaptı. Ancak bu 133 dernekten sadece birisi olan TÜSİAD'ın her istediğinin yapılacağı anlamına gelmemeli" diye konuştu. Şükrüer, TÜSİAD'ın makro konularda TÜRKONFED'in çalışma ya da açıklama yapmasını da yasaklamak istediğini belirterek "Bizler başlı başına kendi kimliği olan bir kurumuz. TÜSİAD, TÜRKONFED'in bölgesel kalkınma ajanslarıyla ilgili çalışmalar yapmasını, ülke genelindeki işleri ise kendilerine bırakmamızı istiyor" diye konuştu.

İsim vermeden TÜSİAD'ı işaret etti

ERDEM Çenesiz istifa mektubunda; 'bağımsızlık, tarafsızlık, gönüllülük' esasları üzerinden bir yol haritası belirlediklerini belirterek "TÜRKONFED'in yönetim kurulunda sıkıntılar yaşanıyor. TÜRKONFED'i kendi kontrolündeki bir yapı gibi gören zihniyetin üzerimde kurmaya çalıştığı baskıyı kabullenemediğimden kaynaklanan problemler, konfederasyonumuzun sıhhatli çalışma ortamını ortadan kaldırdı. Bahse konu anlayışın yönetim kurulundaki temsilcileri, sebeplerini makul bir aklın izah etmekte zorlanacağı bir yaklaşımla yönetimde bölünme olacağı tehdiyle başkanlık görevini bırakarak yönetim kurulu üyesi olarak görevime devam etmemi istemişlerdir. Demokratik olmayan bu talep ile konfederasyon üzerinde vesayet rüzgarları esiyor görüntüsü verilmiştir. Bu nedenle istifa ettim" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...