Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Menderes, idama gittiğini bilmiyordu

Menderes, idama gittiğini bilmiyordu

GÜNDEM Haberleri

Adnan Menderes, 51 yıl önce bugün idam edildi. Başbakan'ın ölüme götürülüşünü emekli yüzbaşı Nuri Taşdelen anlatıyor: Menderes'i hücumbota bindirip götürdüler. Askerlere 'Nereye gidiyoruz' diye sormuş, onlar da 'hastaneye' cevabını vermiş.

Eski Başbakanlardan merhum Adnan Menderes, 1960 askeri darbesinin uydurma suçlamalarla kurgu mahkemelerde yargılandıktan sonra, 51 yıl önce, bugün asıldı. Menderes'in Yassıada'daki tutukluluk günlerinin ve idama götürüldüğü günün en yakın şahitlerinden biri emekli yüzbaşı Mehmet Nuri Taşdelen. Yassıada'da görev yapan muhafızlardan olan Taşdelen, o günleri yasak olmasına rağmen gizli gizli fotoğraflamayı da başarmıştı. Taşdelen, Menderes'in idam hükmünün açıklandığı 15 Eylül günü yaşanan ve kimilerinin zehirlenme, kimilerinin ise intihar girişimi olarak anlattığı olayı fark edip kurtulmasını da sağlayan isim. nbsp;
Adnan Menderes'in "hastaneye götürüyoruz" denilerek idama götürüldüğünü anlatan Taşdelen şöyle konuştu: "Yanında bizim muhafız arkadaşlardan iki kişi vardı. İmralı'da iskelede teslim ediyorlar. İki gardiyan alıp götürüyor. Yolda şöyle bir şey yaşanıyor. Hava lodoslu, bizim karacı arkadaşları deniz tutuyor. Biri güverteye çıkınca Menderes diğerine 'Nereye gidiyoruz?' diye soruyor. O da 'İstanbul Deniz Hastanesine' diyor. Sonra güvertedeki arkadaş inince diğeri çıkıyor. Bu sefer Menderes o arkadaşa da soruyor. O da 'Gölcük Deniz Hastanesine' diyor. Bu çelişki sanırım onu şüphelendiriyor. Daha sonra Başsavcı Ömer Altay Egesel geldi. Hep beraber gittiler Yüzbaşı Kazım Çakır ve diğer nöbetçi görevlilerle beraber. nbsp;Saat 11-11.30 civarında geldiler. Hafif bir yağmur çiseliyordu. Bir cipe bindirdiler iskeleye getirdiler. Orada J botları dediğimiz çok süratli botlar vardı. Onlardan birine bindirip götürdüler. Orada da götürür götürmez asmışlar apar topar." Menderes'in idam edileceğinin hiç aklına gelmediğini belirten Taşdelen, "Menderes, Rusya'ya yönelince ipini çektiler, yoksa Amerika'nın desteği olmadan ihtilal yapmanın imkânı mı var?" dedi.

İntihar etmek istemedi nbsp;
Fotoğraf makinesini gömleğinin içinde sakladığını söyleyen Mehmet Nuri Taşdelen, "Gizli birkaç fotoğraf çektim. Daha yakından çekmek için geldiğimde ağzından dökülen köpükleri fark ettim. Haber verdim, hemen midesi yıkanıp serum bağlandı. Gerçekten intihar etmek istemediğine; zaman kazanmak istediğine inanıyorum. Gerçekten intihar etmek isteseydi, tesirinin kesin olması için ilaçları akşamdan alırdı" dedi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...