Kiralar uçuşa geçti

- Güncelleme:
Kiralar uçuşa geçti

Ekonomi Haberleri

GYODER'in araştırmasına göre, bu yıl kira bedellerinin en çok arttığı il İstanbul oldu. Metro ve metrobüsün bulunduğu bölgelerde fiyatlar uçuyor.

nbsp;İstanbul trafiğini rahatlatmak için yapılan metro ve metrobüs gibi yatırımlar vatandaşların ulaşım problemine neşter vururken, buna karşılık güzergah üzerindeki kiralarda aşırı artışlar yaşandı. Özellikle Anadolu Yakası'nda metronun geçtiği güzergah üzerindeki kiralarda son dönemde peşpeşe artışların yaşandığı gözlendi. Bir başka ifadeyle İstanbul'da konut yatırımı yapanlar kira gelirini katlamayı başardı. Özellikle yatırım yapılan bölgelerde ya da metro, metrobüs gibi ulaşım araçlarının bulunduğu semtlerde kira bedelleri son iki yıl içinde enflasyonun çok üstünde artış gösterdi. İstanbul'da kira gelirinin en çok kazandırdığı bölgeler Avrupa yakasında Bahçeşehir, Beylikdüzü, Halkalı ve Beşiktaş olarak öne çıktı. Metrobüsün Beylikdüzü'ne kadar uzatılmasıyla birlikte bu ilçede kiraların tavan yaptığı, 700-800 liradan aşağı kiralık ev bulmanın mümkün olmadığı ifade edildi. Anadolu yakasında kira geliri yüksek bölgeler ise Maltepe, Kartal, Kadıköy, Göztepe ve Bostancı oldu. Bu ilçelerin en dikkat çekici özelliği ise metro hattı üzerinde bulunuyor olmalarıydı. Yine aynı şekilde Kartal'da tamamlanan ve yılbaşında açılması beklenen dev adliye binasının da bölgedeki kiraların artmasında etken olduğu kaydedildi. Kartal cevizli'de bulunan dev adliye binasının çevresinde kiralık ev bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğine dikkat çekildi. Emlak sektöründen gelen bu bilgiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından da doğrulandı. GYODER tarafından hazırlanan 2012 Kasım ayı raporunda da İstanbul kiraların en çok arttığı il oldu. Raporda, İstanbul'daki kira fiyatlarının semtlere göre büyük farklılık gösterdiği ifade edildi. Endekse göre, Kasım ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il, yüzde 1.18 artışla İstanbul oldu. Yine aynı raporda da, metro ve metrobüs gibi ulaşım araçlarının güzergahındaki evlerde aşırı kira artışlarının yaşandığına vurgu yapıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...