'Hacker'lara bal küpü ile tuzak!

'Hacker'lara bal küpü ile tuzak!

TEKNOLOJİ Haberleri

Siber saldırıların üzerine çekileceği sahte bir sistem kurulacak. Balın üzerine sineklerin çekilmesi mantığı ile hackerlar bu sahte sisteme saldıracak. Hackerlar sahte sisteme saldırırken, kamu kurumları da hem gerçek sistemleri korumuş olacak, hem de hackerların kimliğini tespit edecek.

İnternet korsanı grubu Redhack, YÖK'ten sızdırdığı belgeleri açıklamaya devam ederken, hükümet hackerları "bal küpü" adı verilen sistemle tuzağa düşürmeye hazırlanıyor. İngilizce "honey pot" kavramının karşılığı olan bal küpü sistemi, aynı balın üstüne sineklerin konması gibi, siber saldırıları üzerine çeken sahte bir sistem olacak. Hackerlar sahte sisteme saldırırken, kamu kurumları da hem gerçek sistemleri korumuş olacak, hem de hackerların kimliğini tespit edecek. Siber Güvenlik Kurulu'nun eylem planında bu yöntem dışında öne çıkan diğer hedefler şöyle...
Siber olaylar delillendirilecek. Saldırı sonrasında incelenmek üzere güvenilir delillerin elde edilmesi için ilgili kamu kurumları kayıt mekanizması kuracak.
Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kurulacak. Bu merkez ve ekipler, 7/24 esasına göre çalışacak. nbsp;
Siber tehditlerin doğrudan hedefi haline gelen ve zarar görmesi halinde toplum düzenini bozabilecek kritik altyapılar tespit edilecek. Her kurumun yıllık güvenlik testi yapması zorunlu olacak.
Kamunun hassas verileri yedeklenecek. nbsp;

VERİ SIZMASINA TEDBİR
Veri sızmasının tespitine yönelik altyapı kurulacak. Kritik kurumlardan veri sızmasını tespit edecek analiz altyapısı geliştirilecek. E-devlet uygulamaları, internet üzerinden yetkisiz veriye erişimi engelleyecek şekilde tekrar düzenlenecek.
Siber güvenlik konusunda akademisyen yetiştirilecek. Üniversitelerde siber güvenlik eğitimleri yaygınlaştırılacak. Bu alanda doktora ve yüksek lisans programları açılacak. nbsp;
Üniversiteler arası siber savunma yarışmaları düzenlenecek. Meslek liselerinin bilgisayar programcılığı bölümlerinin müfredatına siber güvenlik eklenecek. FATİH Projesi kapsamına siber güvenlik eğitimleri dâhil edilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...