Ara Güler: Chaplin'i neden çekmedim?

/ Kaynak: AA
Ara Güler: Chaplin'i neden çekmedim?

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Ara Güler: Düşündüklerimden sadece 2 kişiyi çekemedim, biri de Charlie Chaplin

nbsp;


Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler, düşündüklerinden sadece 2 kişiyi çekemediğini, bunlardan birisinin de Charlie Chaplin olduğunu söyledi.

Güler, bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali ''Fotofest'' kapsamında, Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu'nda Bursalı sanatseverle buluştu.

Yaşamından ve çalışma hayatından dinleyenlere örnekler sunan Gürel, 'fotoğraf hayatına Yeni İstanbul gazetesinde çalıştığı sırada başladığını söyledi.

O dönemde genelde basın toplantıları ile mitinglere gittiklerini dile getiren Gürel, şunları söyledi:

''Bir süre sonra politikacıları çekmek yerine, sanat ve bilim dünyası insanlarının portrelerini çekmeye başladım. '20'nci Yüzyılın Yara tıcıları' projem bu şekilde başladı. Hangi ülkeye gitsem oraya ait önemli şahısların fotoğraflarını çektim. Düşündüklerimden sadece 2 kişiyi çekemedim. Bunlardan biri de biri de Charlie Chaplin'di. İsviçre'de yanına gittiğim zaman felçliydi. Chaplin gibi bir adamı tarihe geçeceğini bildiğim halde felçli şekilde çekersem o zaman kendisine haksızlık yapmış olurdum.''

Güler, foto muhabirlerini görsel tarihi yazdığını ifade ederek, ''Görsellik tarihte çok önemli. Çünkü televizyonun bulunmasıyla her şey görselliğe dönmeye başladı. Artık insanlar gördüğü şeylere inanıyorlar. Görsel tarihçilik bir nevi eğitimdir aslında'' dedi.

Fotoğrafın yaşam olduğuna işaret eden Güler, ''Etrafınıza bakıyorsunuz ve fotoğrafı var olan şeyler üzerinden çekiyorsunuz. Sonra kayda geçirip takdim ediyorsunuz. Fakat sinema hiç yoktan doğar. Sıfırdan senaryosu yazılır, işlenir ve oynanır. Bu yüzden sinema bir sanattır. Sanatın aslı yoktur. Sanat yalandan doğar. Ama fotoğraf tek bir tanedir ve bu yüzden sanat değildir'' diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...