Boğaz'ın suyu Haliç'e can verecek

/ Kaynak: İHA
Boğaz'ın suyu Haliç'e can verecek

GÜNDEM Haberleri  / İHA

"Haliç Çevre Koruma Projesi" kapsamında Kağıthane Deresinin Haliç'e doğru uzandığı bölümden günde 260 bin metre küp pompalanan deniz suyu Haliç'e can verecek. Projenin hayata geçiriliş töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, "Eskiden Haliç'te sandallarla kokular içinde karşıdan karşıya geçer bugünlerin hayalini hep taşırdık. Mevlam böyle bir operasyonu yapma fırsatını bizlere nasip etti. Atalarımızın güzel bir sözü var. İman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır. Ve o azimle o kararlılıkla bu yola girdik" dedi.

Haliç'i eski temiz günlerine kavuşturmak amacıyla gerçekleştirilecek proje kapsamında Sarıyer sahilinden alınacak deniz suyu tünel ve terfi merkezileri yoluyla Haliç'e ulaştırılacak. Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında 5 km uzunluğunda, 2,2 metre çapında yapılan tünelle İstanbul Boğazı'ndan alınan deniz suyu, 21 metre derinlikten Ayazağa Deresi'ne pompa ile aktarılacak. Günde 260 bin metre küp pompalan boğaz suyu, Haliç'e can verecek. Projeyle, Haliç'teki çözünmüş oksijen miktarının artması ve biyolojik çeşitliliğin çoğalması bekleniyor. nbsp;

##tgvideo## nbsp;

758 MİLYON DOLAR HARCANDI
Projeyle Haliç'in suyunun yılda 3 kez yenilenmesi hedefleniyor. Projenin son etabının maliyetiyse 44 milyon TL'yi buldu. Proje için bugüne kadar 758 milyon dolar harcandı. Son aşaması Haliç'e deniz suyu taşımak olan "Haliç Çevre Koruma Projesi"ne 1995 yılında Başbakan Erdoğan'ın Belediye Başkanlığı döneminde başlandı. İlk olarak Haliç'in her iki yakasına atık su toplama kolektör ve tünelleri yapıldı. Çevredeki sanayi işletmeleri kaldırıldı. Atık suyun Yenikapı ve Baltalimanı arıtma tesislerine ulaşması sağlandı. Haliç dibinden, 5 milyon metre küp çamur çıkartıldı. nbsp;

ERDOĞAN: İMAN ÖYLE BİR ŞEYDİR Kİ TEKEDEN BİLE SÜT ÇIKARIR
Projenin hayata geçiriliş töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, "Eskiden Haliç'te sandallarla kokular içinde karşıdan karşıya geçer bugünlerin hayalini hep taşırdık. Mevlam böyle bir operasyonu yapma fırsatını bizlere nasip etti. Atalarımızın güzel bir sözü var. İman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır. Ve o azimle o kararlılıkla bu yola girdik" dedi.

YENİDEN KİRLENMESİNE MÜSADE ETMEYECEĞİZ
Başbakan Erdoğan, bugün açılışı yapılan proje ile Karadeniz'den gelip İstanbul Boğazı'ndan Marmara'ya giden deniz suyunun Haliç'le buluşturulduğunu belirterek, şöyle devam etti: nbsp;"Sarıyer'deki Çayırbaşı sahilinden aldığımız deniz suyunu, 4 bin 990 metre uzunluğunda bir tünelle Ayazağa'ya getiriyor, oradan Kağıthane Deresi vasıtasıyla Haliç'e bırakıyoruz. Bu sistemle, bilhassa yağışın olmadığı dönemlerde Haliç'e günde 260 bin metreküp deniz suyu akıtacağız. Bu su akıtılmazsa aynı duruma düşeriz. Bu su akıtılınca Haliç, akvaryum niteliğini koruyacaktır, böyle bir nitelik kazanacak. Sürekli bir sirkülasyon olacak ve yeniden bir kirlenmeye müsaade etmeyeceğiz."

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...