İnsanlık İslâmiyete yöneliyor

/ Kaynak: OZEL
İnsanlık İslâmiyete yöneliyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / OZEL

Hüseyin Dayı, "İslam Medeniyetinin Küreselliği" kitabında, insanlığın uzun direnmeler sonunda -bilmeden de olsa- İslam medeniyetine doğru yöneldiğine dikkat çekiyor

##tgvideo##

Genellikle inanç ve düşünce sistemleri üzerinde çalışan Hüseyin Dayı'nın "İslam Medeniyetinin Küreselliği/ Başka Alternatif Yok" isimli kitabı Akis Kitap'tan çıktı. Hüseyin Dayı bu kitabında dinî inançlar ve ideolojilerin temel eserlerine dayanarak, okuyucuya coğrafya ve tarih yolculuğu yaptırmakta; hem Batılı hem de Doğulu bütün inanç ve kültürlerin, insan, hayvan ve bitki haklarıyla genellikle ters düştüğünü göstermektedir. Dayı, kitabında nihayet insanlığın, uzun direnmeler sonunda -bilmeden de olsa- İslam medeniyetine doğru yöneldiğini ispatlıyor. Hüseyin Dayı'nın kitaptaki tespitleri, satır başlarıyla şöyle:

"Ulaşılmış hak ve hürriyetlerin, "Avrupa, Batı veya Hıristiyan medeniyeti" diye tanıtılamayacağını; aslında o medeniyete tamamen ters olup, İslamî muamelata ise büyük ölçüde benzediğini göstermekte; insan fıtratına uygun yegâne hayat tarzını, Doğulu da Batılı da olmayan İslam'ın koyduğunu ispatlamaktadır. Müslümanlarca uygulanmış fakat terk edilmiş olan o muamelatın, tarih boyunca yapılan mücadelelerle yeni yeni kazanılmaya yüz tuttuğunu sergilemektedir.

Batılıların yaşadığı şimdiki medeniyete, "Avrupa medeniyeti" demek de "Batı medeniyeti" demek de "Hıristiyan medeniyeti" demek de yanlıştır. Çünkü o tezler, ancak teokratik ve feodal sosyo-politik yapı için geçerlidir. Oysaki o yapıyı Rönesns-Reform ve sonrasında giderek terk ettiler.

Muamelat yönü itibariyle Hıristiyanlık, insanın bu dünyada güven ve huzurunu teminden çok uzaktır. Terk edilip laiklikte karar kılınmasının sebebi odur. Fakat laiklik de aynı güveni verememiştir. İntiharların, cinayetlerin, tecavüzlerin, maddiyata yönelik suçların ve boşanmaların, refah seviyesi çok yüksek modern devletlerde artması bunu göstermektedir.

Din ile bilim arasında tercih yapma mecburiyeti, sadece Hıristiyanlar içindir. Ya Hıristiyanlığı ya da bilimi reddedeceklerdir. Aynı durum siyasî yapıları için de geçerlidir. Ya Hıristiyanlıkta köleliği ya da laiklikte hürriyeti seçeceklerdir. Müslümanların o türden tercih mecburiyetleri yoktur. Modernite dönemindeki kadın hakları savunucularının hepsi, "laik aydınlar"la savaşmışlardır. O hâlde laik modernitenin kadınlara haklar ve hürriyetler getirdiği, kocaman bir yalandır."

Hüseyin Dayı kimdir?

1952 yılında Erzurum'da doğdu. İlk gençlik yıllarından itibaren, kültürel maksatla kurulmuş çeşitli derneklerde görevler aldı. Üniversite tahsilini, İktisat ve Felsefe olmak üzere iki ayrı dalda yaptı. Sırasıyla memuriyet, ticaret ve gazetecilikle meşgul oldu.

Felsefe, dinî inançlar, tarih, dilbilim, sosyoloji, psikoloji ve sosyal psikolojiye duyduğu ilgiyle çeşitli araştırmalar yaptı ve alternatif fikirler geliştirdi. Değişik tarihlerdeki ulusal ve uluslararası bilim kongrelerinde, millet teorilerini eleştiren tebliğler sundu.

Çeşitli kuruluşlarda verdiği konferanslarda, bugünkü Türk milleti anlayışı ile Türk milliyetçiliğinin yabancılar tarafından ve yanlış temeller üzerinde inşa edildiğini anlattı. Türkiye Araştırmaları Merkezi isimli Alman vakfının 23-26 Mart 2007 tarihlerinde düzenlediği 6. Türk-Alman Sempozyumuna katıldı ve "Avrupa Kültürünün Ayrıştırıcı, Ötekileştirici Özelliği" başlıklı tebliğini sundu. Çeşitli illerde "Demokrasinin Felsefî ve Sosyolojik Temelleri" isimli konferanslar verdi. Önce Vatan, Yeni Şafak ve Zaman gibi gazetelerde makaleleri yayınlandı. İngilizce bilen yazar, evli olup bir evlat babasıdır.
Akis Kitap: 0212 445 00 45 - www.akiskitap.com

KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...