1.2 milyon <2;br>2; gence borç

- Güncelleme:
1.2 milyon &amp;lt2;br&amp;gt2; gence borç

GÜNDEM Haberleri

Genel Sağlık Sigortası uygulaması başladı, herkes sağlık güvencesine kavuştu. Ancak uygulamanın şartlarını yerine getirmeyen gençlere prim borcu çıktı.

Sıkıntı, liseyi bitiren ancak ilk yıl herhangi bir üniversiteye yerleşmeyen gençlerde ortaya çıktı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın gelir testine ilişkin yazılı soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in verdiği cevapa göre, 1 milyon 154 bin 595 gence genel sağlık sigorta prim borcu çıkarıldı. Genel Sağlık Sigortası uygulamasına göre, okumayanlar 18 yaş, orta öğrenimliler 20, üniversitedekiler de 25 yaşından sonra ailelerin sigorta kapsamından çıkıp Genel Sağlık Sigortası kapsamına giriyor. Durumları bu çerçevede değerlendirilen genç sayısı 1 milyon 154 bin 595 kişi olarak tespit edildi. Bu gençlerin ödemesi gereken prim ise 35 lira, 102 lira ve 212 lira olarak tespit edildi. Bu kişilerin hastanelerde sağlık hizmeti alması için GSS'nın en düşük tutarı olan 35 lirayı ödemesi halinde bile devletin kasasına 40 milyon 410 min 285 lira para girecek. Bu durum, 1 Ocak 1988 ve sonrası doğumluları kapsıyor. Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, 9 milyon 300 bini yeşil kartlı, 1 milyon 700 bin kişisi ise hiç sigortalılığı bulunmayan 10 milyon kişinin 1 milyon 989 bininin ise şart olduğu halde gelir testi yaptırmadığı belirlendi. Bu kapsamda süresi içinde başvurmayanlara 'en üst seviyede geliri var' uygulaması yapılıyor ve aylık 212 lira borç kesiliyor. Gelir testi için ise yıl sonuna kadar zaman bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...