Pompalardan akaryakıt değil vergi akıyor

- Güncelleme:
Pompalardan akaryakıt değil vergi akıyor

Ekonomi Haberleri

İstanbul'da E-5 kenarındaki bir istasyon Maliye'ye Anadolu'daki bin mükelleften daha çok vergi kazandırıyor.



İstanbul'da günde 20 milyon nbsp;
Akaryakıt vergisine yapılan 35 kuruş zammın ardından, benzin istasyonları vergi daireleri ile yarışmaya başladı. Ülke genelindeki 12 bin 441 istasyonda günde 50 bin ton akaryakıt satılıyor. Bu satış sırasında Maliye Bakanlığı adına da her gün 110 milyon lira ÖTV ve KDV tahsil ediliyor.

En zahmetsiz vergi nbsp;
Bayburt Vergi Dairesi, 1004 vergi mükellefinin bulunduğu şehirde geçen yıl 28.5 milyon lira vergi tahsilatı yapabildi. Oysa İstanbul'da E-5 kara yolu kenarında günde ortalama 35 ton akaryakıt satan bir benzin istasyonu, tek başına devlet adına yılda 30 milyon lira vergi tahsilatı yapıyor.

##tgvideo## nbsp;


Akaryakıt ürünlerindeki verginin litre başına 35 kuruş arttırılmasının ardından, benzin istasyonları günlük tahsilatta vergi daireleri ile yarışmaya başladı.Türkiye yollarında 12 bin 441akaryakıt istasyonu faaliyet gösteriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 2012 verilerine göre ; Ocak-Temmuz döneminde bu istasyonlarda günlük ortalama 50 bin ton akaryakıt satıldı. Yapılan hesaplamaya göre, bu satışlar sırasında Maliye Bakanlığı için de her gün nbsp; yaklaşık 110 milyon lira nbsp; vergi (ÖTV+KDV) tahsilatı gerçekleştirildi. nbsp;

En çok akaryakıt vergisi toplanan iller sııralamasında ise, İstanbul açıkara önde gidiyor. 80 vilayetteki 11 bin 428 istasyonda günlük ortalama 90 milyon lira vergi toplanırken, nbsp; İstanbul'daki 1013 istasyonda hergün 20 milyon lira akaryakıt vergisi tahsil ediliyor. nbsp;İstanbul'da günlük 10 bin tonu bulan akaryakıt satışının büyük bölümü, E-5 karayolu kenarındaki istasyonlarda gerçekleşiyor. Özellikle şehiriçi trafiğin yoğunlaştığı noktalardaki 'süper' istasyonlar, 30-40 tonluk günlük satışla listenin ilk sıralarını paylaşıyor. Hergün artan satış tonajı sebebiyle değerine paha biçilemeyen nbsp; bu istasyonlar, topladıkları vergi miktarıyla da birçok vergi dairesini geride bırakıyorlar. nbsp;

Akaryakıt istasyonlarının ülke ekonomisinin selameti için ne kadar hayati bir görev üstlendiğini, çarpıcı bir misalla anlatmakta yarar var. nbsp; 2011 yılında 1004 vergi mükellefinin bulunduğu Bayburt ilinin tamamında 28.5 milyon lira vergi tahsilatı gerçekleştirilebildi. Oysa İstanbul'da E-5 Karayolu kenarındaki bir benzin istasyonu bile tek başına Bayburt'tan fazla vergi topluyor. Günlük ortalama 35 ton akaryakıt (benzin+mazot+LPG) nbsp; satan bir istasyon sayesinde devlet kasasına nbsp; 1 günde 78 bin, 1 ayda 2,5 milyon, 1 yılda ise 30 milyon lira ÖTV ve KDV giriyor.

EN ZAHMETSİZ VERGİ
2011 yılında ödenen vergi miktarında İstanbul birinci olurken, vergi tahsilat oranının en yüksek olduğu il ise Kocaeli oldu. İstanbul'da tahakkuk eden verginin ancak yüzde 86.2'si tahsil edilebilirken, Kocaeli'deki tahsilat oranı yüzde 93.5 düzeyine ulaştı. Kocaeli'yi vergi tahsilatında zirveye taşıyan ise akaryakıttan alınan peşin vergiler oldu. Çünkü akaryakıt dağıtım şirketleri, Tüpraş'tan aldıkları akaryakıtın ÖTV'sini nbsp; peşin olarak ödüyor. Maliye Bakanlığı da hiç zahmete girmeden hergün nbsp; 110 milyon lira tahsilat yapmış oluyor.
Yapılan son zammın ardından 1 litre benzinden alınan vergi miktarı 3 liraya yaklaştı. İstanbul'da 95 oktan benzinin litresi 4 lira 82 kuruştan satılıyor. Bu rakamın yüzde 32'si ( 1 lira 54 kuruş) rafineriye ödeniyor. Yüzde 60'ı (2 lira 90 kuruş) ÖTV +KDV olarak Maliye Bakanlığı'na gidiyor. Yüzde 8'i de ( 38 kuruş) ana dağıtıcı ve bayiye kar payı olarak kalıyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...