Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

SURİYE'Yİ VURDUK!

SURİYE'Yİ VURDUK!

GÜNDEM Haberleri

Türkiye, Akçakale'ye düşen top mermilerinin ardından Suriye'ye misilleme yaptı. Başbakanlık, "Radarla tespit edilen Suriye'deki noktalara top atışı yapılarak hedefler vurulmuştur" açıklamasını yaptı. Askeri hedeflere top atışı gece boyu sürdü. Şam kaynakları ise, İdlip kentindeki bazı askeri hedeflerin Türkiye'den açılan top ateşi sonucu isabet aldığını ve çok sayıda top mermisinin topraklarına düştüğünü ileri sürdü. Ancak Türkiye'nin Suriye'nin saldırısına verdiği karşılığın İdlib'e değil Akçakale'ye top mermilerinin atıldığı askeri noktalara gerçekleştirildiği öğrenildi.

Türkiye, Akçakale'ye düşen top mermilerinin 5 kişinin ölümüne yol açmasının ardından Suriye'ye misilleme yaptı. Başbakanlık, "Suriye'deki hedefler top atışıyla vuruldu" açıklamasını yaptı. Açıklamada, Akçakale'deki olaya vurgu yapılarak, "Bu menfur saldırıya, sınır bölgesindeki Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından angajman kuralları doğrultusunda anında gereken karşılık verilmiş, radarla tespit edilen Suriye'deki noktalara top atışı yapılarak hedefler vurulmuştur. Türkiye angajman kuralları ve nbsp;uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, Suriye rejiminin, ulusal güvenliğimize yönelik bu tür provokasyonlarını asla karşılıksız bırakmayacaktır" denildi.

NATO KONSEYİ ACİL TOPLANACAK
Açıklamada şöyle devam edildi: "Olayla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Dışişleri Bakanlığı tarafından gerekli diplomatik girişimler derhal başlatılmış ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Birleşmiş Milletler Konseyi üyesi bazı ülkelerin dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yapılmıştır. Bu çerçevede NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile de bir telefon görüşmesi yapılmış; NATO Konseyi'nin acil olarak toplanması kararlaştırılmıştır. Olayda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır ve metanet; yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.''

SURİYE: İDLİP KENTİ VURULDU
Şam kaynakları, Türkiye'den açılan top ateşi nbsp;sonucu bazı askeri hedeflerin vurulduğunu iddia etti. Şam kaynakları, İdlip kentindeki bazı askeri hedeflerin Türkiye'den açılan top ateşi sonucu isabet aldığını ileri sürdü. nbsp;

İDLİP DEĞİL TOP MERMİLERİ ATILAN YER nbsp;
Suriye'den gelen iddiaya rağmen Türkiye'nin Suriye'nin saldırısına verdiği karşılığın İdlib'e değil, Akçakale'ye top mermilerinin atıldığı askeri noktalara gerçekleştirildiği öğrenildi. Bu arada, nbsp;Akçakale Hudut Taburu 5. Bölük'ten nbsp;Suriye'deki askeri hedeflere top atışı gece boyu sürdü. nbsp;

UÇAĞIMIZ DÜŞÜRÜLDÜKTEN SONRA ANGAJMAN KURALLARI DEĞİŞMİŞTİ
Başbakan Erdoğan, Türk savaş uçağını düşüren Suriye'yi ve Esad yönetimini 26 Haziran'daki grup toplantısında sert sözlerle eleştirmiş ve, "Türkiye olarak, Suriye rejiminin sınırlarımızda oluşturduğu güvenlik risklerini hiçbir şekilde tolere etmeyecek, karşılıksız bırakmayacağız. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin angajman kuralları, artık bu yeni aşamaya göre değiştirilmiştir. Suriye'den Türkiye sınırına güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde yaklaşan her askeri unsur bir tehdit olarak değerlendirilecek, askeri hedef olarak muamele görecektir" ifadelerini kullanmıştı.

GÜN BOYU DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

15.30- Yaklaşık 10 gündür Suriye sınırından mermi yağdırılan Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bahçesine bir havan mermisi düştü. Son durum Ankara'ya bildirildi.

16:25- Patlamayla Akçakale'de alarma geçilirken saat 16.25'te de ilçenin en merkezi yeri olan Kazım Karabekir Mahallesi'ne top mermisi düştü. İstasyon Caddesi'ne düşen merminin infilak etmesiyle 5 kişi öldü, 9 vatandaş yaralandı.

16:30 - nbsp;Başbakan Recep Tayyip Erdoğan haberi Başbakanlık'ta 20 20 Yatırım Derneği ile görüşmesi esnasında aldı. Akçakale'ye düşen top mermisi sonrası Erdoğan olaydan hemen sonra Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ve Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan'ı nbsp;arayarak bilgi aldı.

16:45 - Elazığ-Tunceli bölgesinde incelemelerde bulunan Genelkurmay Başkanı Özel'le telefonda 15 dakikalık bir görüşme yapan Erdoğan, nbsp;Akçakale'de top mermisiyle 5 vatandaşın ölümü sonrası, tüm programlarını iptal etti. Genelkurmay Başkanı Özel tarafından Başbakan Erdoğan'a saldırının Suriye Esed rejimi tarafından yapıldığı bilgisi iletildi.

16:45 - nbsp;Başbakan Erdoğan daha önce Akdeniz'de düşürülen jet sonrası değişen angajman kurallarının aynen uygulanması ve misilleme yapılması talimatını verdi. Ankara'dan gelen "Vur" emri, Akçakale'de aynen uygulandı. Radarların tespit ettiği noktalar top atışına tutuldu.

17:00 nbsp;- Aynı anda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Banki Moon ve BM Konseyi üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ile diplomasi trafiği başlattı. Davutoğlu Arap Birliği ve BM Genel Sekreteri özel temsilcisi Ahtar Brahimi ile görüşerek yaşananlarla ilgili bilgi Verdi. Davutoğlu NATO ile de irtibata geçti ve Rasmussen'le görüştü. Türkiye NATO Konseyini toplantıya çağırdı.

17:15 - Dışişleri Bakanı Davutoğlu Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla BM Genel Sekreteri Ban'a ve diğer muhataplarına "Suriye'de yaşananlar bizim için doğrudan tehdit haline geldi. Artık sabrımız taştı. Uluslararası toplumu artık harekete geçirin" dedi. Aynı mesaj ABD makamlarına da iletildi.

17:30- Başbakan Erdoğan olayın hemen ardından Elazığ'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i Başbakanlık'a çağırdı. Daha sonra diğer kurmaylarını da çağıran Başbakan Erdoğan, Akçakale'ye top mermisi düşmesi olayıyla ilgili geniş katılımlı bir değerlendirme toplantısı yaptı.

19:00 - Başbakan Erdoğan yeni seçilen MKYK üyeleri için AK Parti Genel Merkezi'nde verdiği yemeğe katılmadı.Başbakan Erdoğan'ın yerine AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek MKYK üyelerine bir konuşma yaparak, Başbakan Erdoğan'ın Akçakale olayı nedeniyle yemeğe katılamadığını bildirdi. nbsp;Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Akçakale'ye top mermisinin düşmesine ilişkin Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'i aradı, bilgi aldı.

20:20 - Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki toplantıya, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar katıldı. Toplantıda saldırıya ilişkin bilgiler, bölge haritası üzerinde Başbakan Erdoğan'a aktarıldı.

21:00 - nbsp;İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de Başbakanlık Resmi Konutu'na gelerek katıldı.

21:05 - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da toplantıya dahil oldu.

21:50 - Başbakanlık'ta toplantı sürerken yazılı açıklama ile Suriye'deki noktaların vurulduğu ilan edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...