Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

AB'ye tavsiye: Türkleri göz ardı etmeyin

AB'ye tavsiye: Türkleri göz ardı etmeyin

DÜNYA Haberleri

"Avrupa'daki krize rağmen ayakta kalan Türkiye'nin rolü gözden kaçırılıyor. Orta Doğu'da ve Orta Asya'da kilit bir aktör olacak"

nbsp;ABD'deki düşünce kuruluşu Atlantic Council'in "2030'u Planlamak: Batı-Sonrası bir Dünya için ABD Stratejisi" raporunda, Türkiye'nin önemine dikkat çekti. ABD Başkanı Barack Obama'ya ülkeyi 2030 yılına taşıyacak stratejik tavsiyelerde bulunan rapor, "Euro krizi yüzünden geri kalmayan ve dinamizmi giderek artan bir orta ölçekli güç olan Türkiye'nin rolü sıkça gözden kaçırılıyor. Türkiye, geniş Orta Doğu'da ve daha az ölçüde ise Orta Asya'da kilit bir aktör olacak" denildi. Raporda, Türkiye, bölgesel güvenlikte ve küresel düzenin şekillendirilmesinde giderek önemi artan rol oynaması beklenen, "dinamik biçimde yükselen orta ölçekli güçler, filizlenen çok önemli ülkeler katmanı" içinde gösterildi. Raporda, tespitler yapıldı: "AB üyeliğine ulaşması ya da bunun için gayret göstermesi daha az muhtemel olsa da, Ankara, kendisi için yeni fırsatlar oluşturdu. Eğer NATO, stratejik çevresini şekillendirmede merkezi rolünü muhafaza etmeyi umuyorsa, Türkiye'nin ittifak içerisinde bir liderlik pozisyonu üstlenmesine ihtiyacı var. İster, ABD ile paralel şekilde hareket ederek ya da işbirliği yaparak NATO bağlamında olsun, ister kendi kendine bir aktör olarak olsun, Türkiye'nin ABD stratejisi açısından önemi 2030'a kadar olan dönemde artmaya devam edecek. NATO birçok bölgede barışı sağlamak istiyorsa, bunun için Türkiye'ye mutlaka ihtiyaç duyulacak."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...