Kış lastiği karaborsada

Kış lastiği karaborsada

YAŞAM Haberleri

Zorunlu kış lastiği uygulaması için yıllardır kulis yapan firmalar talebi karşılayamayınca, araç sahipleri perişan oldu. Firmalar yeni siparişler için 2013 yılına gün verirken, kış lastiği birçok ilde karaborsaya düştü.

5 milyon ticari araç için kış lastiği mecburiyeti yarın resmen başlıyor. 12 Kasım'da yayınlanan yönetmeliğe göre, 1 Aralık'ta yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan bütün araçlarda kış lastiği takılmış olması gerekiyor. Aksi halde araçlara 500 TL ceza uygulanacak. Ancak uygulamaya 24 saat kala, piyasada büyük bir kriz yaşanıyor. Çünkü araç sahipleri haftalardır kış lastiği bulamıyor. Bunun en büyük sebebi ise yıllardır zorunlu kış lastiği uygulaması için kulis yapan firmaların, talep patlamasına hazırlıksız yakalanması. Stokları tükenen firmalar talebi karşılayamayınca olan yine araç sahiplerine oldu. Türkiye'nin iki kış lastiği üreticisi Brisa ve Petlas'nın yanısıra Pirelli, Continental, Michelin ve Goodyear gibi markalar da yeni siparişler için 2013 yılına gün vermeye başladı. Haftalardır yaşanan krize rağmen yetkililerden zorunlu uygulamanın erteleneceğine dair bir açıklama gelmemesi ise kış lastiğini karaborsaya düşürdü. Normalin üzerinde seyreden hava sıcaklığı da sürücüleri kara kara düşündürüyor. Zirâ kış lastiği, sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü dönemlerde kullanılıyor. Ancak uygulamaya 1 gün kala, Türkiye'nin dört bir yanı günlük güneşlik. Hava sıcaklığı İstanbul'da 19, Ankara'da 13, İzmir'de 18 derece. nbsp;Yönetmelikte 1 Aralık-1 Nisan arası olarak belirlenen zorunlu kış lastiği uygulaması tarihi ile ilgili son karar ise valilerin. Ulaştırma Bakanlığı, mevsim şartlarına göre bu süreyi 1 ay erkene alma veya erteleme yetkisini valilere devretti. Her ilde valilerin, uygulamayı başlatma ya da 1 ay erteleme kararını bugün açıklaması nbsp;bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...