Zaman aşımı 2013'te doluyor

Zaman aşımı 2013'te doluyor

GÜNDEM Haberleri

Türkiye 1993 yılında pek çok karanlık olaya sahne olmuştu. Bu olaylar 2013'te zaman aşımı süresi olan 20 yılı geride bırakacak. Önemli hadiseler sırları ile tozlu raflarda kalacak. Turgut Özal'ın ölümü, 33 er olayı, Eşref Bitlis, Adnan Kahveci, Sivas, Başbağlar, Bahtiyar Aydın ve Cem Ersever dosyaları gelecek yıl zaman aşımına girecek.

Türkiye 1993 yılında pek çok kritik olaya sahne oldu. Kimilerinin örtülü darbe olarak nitelendirdiği 1993, önümüzdeki yıl için çok farklı bir anlam ifade ediyor. Çünkü 1993'te meydana gelen karanlık olaylar 2013'te zaman aşımı süresi olan 20 yılı geride bırakmış olacak. Önemli hadiseler bütün sırları ille tozlu raflarda kalacak. Bunların başında da her ne kadar mezarı açılmış olsa da Turgut Özal'ın ölümü geliyor. 1993 yılına ait 33 Er olayı, Eşref Bitlis, Adnan Kahveci, Sivas, Başbağlar, Bahtiyar Aydın, Cem Ersever dosyaları 2013'te zaman aşımına girecek diğer önemli dosyalardan bazıları. Ceza hukuku uzmanı Prof. Ersan Şen'e göre Turgut Özal dosyası 17 Nisan 2013'te zaman aşımından düşecek. Şen, "Ceza hukukunda suçun işlendiği tarih esastır. Özal 1993'te vefat ettiğine göre, sürenin başlangıç tarihi 1993'tür. Mezarın açılmış olması zaman aşımını kesen bir sebep değil" ifadelerini kullanıyor. Ceza hukuku avukatı Yaşal Altürk de ceza hukukunda zaman aşımı için olayın gerçekleştiği tarihin esas alındığı görüşünde. Altürk, 20 yıl olan zaman aşımı süresinin uzatılabilmesi için ancak şüphelilerin tespit edilip dava sürecinin başlatılmış olması gerektiğini savunuyor. Emekli başsavcı Reşat Petek ise zaman aşımı süresinin uzatılmasının mümkün olduğunu belirtiyor. nbsp;


RİSK ALTINDAKİ DİĞER DOSYALAR
* 1993'te meydana gelen 33 er olayında bazı PKK'lılarla ilgili yargılamalar yapıldı. Ancak silahsız askerleri adeta yem olarak PKK'nın önüne atan resmi görevliler hakkında herhangi bir yargı süreci başlatılmadı. Ve bu olayın derin bağlantıları deşifre edilemedi.
* 1993'ün önemli olaylarından biri de dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in hayatını kaybettiği şüpheli uçak kazası. 17 Ocak 1993'te yaşanan kazaya ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılmış bir soruşturma var ancak şu ana kadar herhangi bir şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılmadı. Önümüzdeki bir ay içinde şüpheliler bulunup iddianame tanzim edilmediği takdirde nbsp;dosya zaman aşımına girecek.
* 5 Şubat 2013'te şüpheli bir kaza sonucu vefat eden Adnan Kahveci'nin vefatının 20. yılı doluyor. Kürt meselesinin çözümüne dair bir rapor hazırladıktan sonra şüpheli bir trafik kazasında ölen Kahveci dosyası da böylece kapanacak.
Temmuz'da Sivas ve Başbağlar olaylarının üzerinden 20 yıl geçmiş olacak. Bu karanlık hadiseler bazı davalara konu olsa da olayların üzerindeki sır perdesi aralanamadı.
* 22 Ekim'de Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şüpheli ölümünün üzerinden 20 yıl geçmiş olacak. Bahtiyar Aydın'ın vefatı kayıtlara PKK tarafından şehit edildi diye geçti. Aydın paşanın içeriden bir suikasta kurban gittiğine dair iddialar ve şahit ifadeleri pek çok soruşturma dosyasına girdi. Ancak her nedense paşanın ölümüne dair bir soruşturma açılmış değil.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...