Kirli ittifakın yeni oyunu: askerlik

Kirli ittifakın yeni oyunu: askerlik

GÜNDEM Haberleri

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, Kürtleri "asker kaçağı" diyerek rejime ihbar ediyor. PYD yakalananların serbest bırakılması için devreye giriyor



Kürt gençleri, 'partimize üye olup milis olursanız; yani kendi güvenliğimizi sağlamamıza destek verirseniz askerden kurtulursunuz. Aksi halde rejim yine sizi askere götürmek için tutuklayabilir' diyor. Bunu kabul eden gençler PYD'ye katılıyor.
İç savaşın giderek yaygınlaştığı Suriye'de, Beşar Esad ve işbirlikçisi olan PKK'nın yeni bir oyuna başvurduğu ortaya çıktı. Asker, konusunda sıkıntı yaşayan Esad yönetimi, Kürt gençlerini silah altına almak için değişik yöntemlere başvuruyor. Bunu yaparken de en büyük destekçisi PKK'nın Suriye'deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi oluyor. Ordudan kaçan ya da askerlik vakti geldiği halde, savaşmamak için askere gitmeyen Kürt gençlerini PKK'nın Suriye'deki siyasi uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi (PYD), rejim güçlerine ihbar ediyor. ÖNCE YAKALATIYOR PYD, askere gitmek istemeyen Kürtleri, Baas rejimine bildiriyor. Kürtlerin yaşadığı il ve ilçeleri bilinçli olarak PYD'de terk eden ancak perde gerisinde idareyi sürdüren Esad güçleri aldıkları bilgi üzerine evlere baskın yapıyor ve Kürt gençlerini gözaltına alıyor. Asker çağına geldiği halde gitmeyi reddeden gençlerin tutuklandığını duyan Kürtler ise sokaklara dökülüyor. Bu nedenle Kürt yerleşim alanlarında zaman zaman gerginlikler yaşanıyor. Bugüne kadar, Kamışlı, Amude başta olmak üzere birçok yerleşim alanında pek çok Kürt genci Baas rejiminin güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Halkın meydanlara dökülmesi üzerine, gençleri rejime ihbar eden PYD devreye giriyor ve gençlerin serbest bırakılmasını sağladığı görüntüsü veriyor. "BİZE KATIL, ASKERDEN KURTUL" Bölgeden görüştüğümüz muhalif kaynaklar; Esad ve PYD'nin "asker kaçağı" tuzağıyla Kürt bölgesinin tamamını kontrol altında tutmayı hedeflediklerini söylediler. Amude'de gazetecilik yapan bir Kürt şunları söyledi: "Suriye'de PYD yani PKK ile Esad güçlerinin işbirliği içinde olduğunu bilmeyen yoktur. Bu iki güç Kürt bölgesinde kirli tezgahlar kuruyorlar. PYD, asker kaçağı gençleri kendisine milis yapmak için ikna etmeye çalışıyor. Gençlere, 'partimize üye olup milis olursanız yani kendi güvenliğimizi sağlamak konusunda yardımcı olursanız askerden kurtulursunuz. Aksi hâlde rejim yine sizi askere götürmek için tutuklayabilir' diyorlar. Bunu kabul eden gençler hemen serbest bırakılıyorlar. Kabul etmeyenler ise rejimin elinde kalıyorlar. Bu yöntemle hem PYD saflarına kattığı gençlerle bölgenin 'hâkimi benim iddiasına güçlendiriyor' hem de Kürt bölgesinde Esad aleyhine olan hareketleri engelleyerek Baas rejimin ömrünü uzatıyor."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...