Erdoğan: Bizden yana mısınız, domuzdan yana mı?

Erdoğan: Bizden yana mısınız, domuzdan yana mı?

GÜNDEM Haberleri

Gazetelerin genel yayın yönetmenleri gündemin en sıcak konularını KANALTÜRK'ün özel yayınında Başbakan Tayyip Erdoğan'a sordu...

Başbakan; terör, Suriye'deki son gelişmeler, Hatay'daki mülteci kampı, BDP milletvekillerinin dokunulmazlığı, Cemil Çiçek'in yaptığı terörle mücadelede milli mutabakat çağrısı, 30 Eylül'de yapılacak AK Parti olağan kongresi konularında; Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karalioğlu ve Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'ın sorularını cevaplandırdı

BEKLEYEN FEZLEKELER VE SİYASİ PARTİLERİN KAPATILMASI

Biz AK Parti olarak parti kapatılmasına karşıyız. Bu bizim ta baştan beri savunduğumuz birşeydir. Anayasa'da da yeni madde getirdik fakat iktidar partisi olarak biz yalnız kaldık. Ana muhalefet ve diğer partiler Meclis'te boykot ettiler ve hatta bizim kendi içimizde bazılarının ihaneti ile malesef ihanet ettiler çoğunluğu yakalasaydık bunu zorlaştıracaktık. Parlamento fezlekeleri çok daha farklı şekilde ele alacağına inanıyorum.

Nuh Albayrak: Daha önce defalarca terörle mücadele ekibini siyasetle müzakere terörle mücadele olarak özetlemiştiniz o dönemde de işaret olarak BDP işaret edilmişti. Şimdi bu durumdan siyasette müzakere olarak kim olacak?

Bunlar şimdi siyasetçi olmaktan çıktılar. Gidip teröristle kucaklaşana ben nasıl siyasetçi diyeyim. Ben ona şimdi siyasetçi gözüyle bakamam ki. Durum böyle bir noktaya gelmiş vaziyette. Bizim buradaki tek şeyimiz şuanda fezlekeler ile başlayan süreçteki ne yazık ki 14. maddeden de haklarında bir çok dava olanlar var terörün çok açık net müdafasını yapanlar var. Ama o günkü 9 milletvekilinin o gösterdiği tablo yenilir yutulur bir tablo değildir. Biz böyle birmilletvekili tanımıyoruz. O 9 milletvekiline vatandaşım milletim ama tehdit altında ama tacizle parlamentoya gönderdikleri için kabullenmek zorunda kalıyoruz. Yoksa bunlar milletimin gönderdiği vekillerdir diye bakamam.

TERÖRİST DİYEMİYORLAR

Biz oralara yatırım götürüyoruz engelliyorlar. Müteahhitlerin araçları yakılıyor. Geçenlerde CHP'li arkadaşımızı kaçırdılar. Ben samimi söylüyorum dedim ki bu iş kısa zamanda bitecek bir iştir nitekim öyle de oldu ve 2 günde teslim ettiler. Ama dikkat edin milletvekilimizin kullandığı ifadeler 'Arkadaşlarımız....' bunlar çok manidardır. Benim il başkanlarım ilçe başkanlarım kaçırılıyor. Buna benzer bir çok kardeşlerimiz kaçırıldı. En son milletvekilimin kardeşini şehit ettiler. Bunlar ülkede medyanın gündemine oturmuyor ama milletvekili kaçırılınca herkes bunu günlerce gündemde tuttular. Sormazlar mı adama arkadaşınız siyaset yapıyorsa benim partimin il başkanı ilçe başkanı da siyaset yapıyor. Onlar siyaset yaparken kaçırılınca sahip çıkmayacaksın ama CHP'li milletvekili kaçırılınca Türkiye'nin gündemine oturtacaksın. Teröristler kaçırdı da denmeyecek arkadaşlar denecek arkadaşlar bana iyi davrandı denilecek. Bir defa temelinde sorun var' dedi.

ŞEHİT YAKINLARINA KONUT DESTEĞİ

Hükümet olarak şehitleri hiçbir zaman ihmal etmediklerini şehit yakınlarına her türlü desteği sağladıklarını anlatan Erdoğan, şehit yakınlarının konut sahibi olmaları için de çok büyük kolaylıklar getirdiklerini söyledi.

AYGÜN'ÜN KAÇIRILMASINDA ŞÜPHELERİM VAR

CHP'li Hüseyin Aygün'ün kaçırılmasıyla ilgili şüpheleri bulunduğunu anlatan Erdoğan, kendi partisinden isimlerin kaçırıldığını, bununla birlikte askerlerin kamu görevlilerin kaçırıldığını ve bunların hemen bırakılmadığını belirterek Hüseyin Aygün olayında şüpheleri olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, hükümet olarak Güneydoğu için her türlü çabayı gösterdiğini terörü bitirmek için atılması gereken her adımı attıklarını, gidilmedik yer bırakmadıklarını belirtirken Kılıçdaroğlu'nun Uludere'ye birlikte giderim sözüne " ise "Sana adres soracak değilim" dedi.

ULUDERE SORUŞTURMASI NE DURUMDA?

Onunla ilgili hemen neticelensin diyemezsiniz. Başlatılmıştır devam ediylor. Hükümet olarak iletişim içerisinde askeri yargı bu noktada bütün adımları atmış ve hassasiyetle bu işin üzerine gidilmiştir. Bunu kaşıyanlar var kim terör örgütünün uzantısı BDP. Buradan nemalanmak istiyorlar. Öbür tarafta CHP bu nkotada ne yazık ki bu işi kurcalıyor. Burada çok açık net birşey söylüyorum. Bölge terör bölgesidir. Kaçakçılğığ temize çıkarmanın hiçbir anlamı yok. Burası yani olayın yaşandığı yer yasaklı bölge. Askeri yetkililer biz bunları çoban zannettik vurmadık dediği zaman medya günlerce üzerine gitti vursaydınız dediler. Burada da bu tür geçirilmiş olan bazı olaylar ister istemez askerimizin daha hassas davranmasını gerektiriyor. Biz üzüntümüzü her şeyimizi ifade ettik ama işi başka yere taşıyorlar. Neymiş devlet özür dilesin. Ben Dersim'de özür diledim diye olaylar Tayyip Erdoğan ve partisinin lehine mi gelişti? Geçen dönem parlamentoda yaşadıklarımız ortada. Bir Dersimli olarak Tuncelili olarak bu olayların arkasında duramamıştır. Partisinin geçmişini ilgilendiriyor ki partisinin geçmişinde karanlık birşey var. Biz rahatız. Benim eşim kızım gitmiş orada halkla buluşmuş değerlendirmeler yapmıştır.

Bizim zaten bölgeden uzak olduğumuz bir durum yok. Orada bir çok açılışlar var bizi bekleyen. Başta van olmak üzere bütün bölgede açılış yapacağız. Yüksekova ile ilgili çalışmamız var. Eğitimde, HAvaalanı, yollarla ilglii çalışmalarımız var. Bölgeyi dolaşmak zorundayız. Muş, Iğdır'da Diyarbakır'da atılan adımlar var bunlar devam edecek. Bizim bunlardan geri durmamız mümkün değil. Bir de tabi akla Güneydoğu dendiği zaman Hakkari Şırnak konuşulur. Gaziantep konuşulmaz, Adıyaman konuşulmaz, Kilis aynı şekilde bunları saymazlar. Bütün bunların hepsiin ortaya koyup değerlendirmeyi öyle yapacağız. Ben bütün siyasi partilerin Türkiye'nin 81 vilayetinde olmalarını istiyorum. Eğer CHP MHP orada teşkilatıyla olsa o zaman terör örgütüne orada yer kalmaz.

BİZ HER ZAMAN GÜNEYDOĞU'DAYIZ

Benim muhatabım Kürt kökenli vatandaşımdır. Ama orada sadece Kürtler yokki Zaza da var. Benim oradaki vatandaşlarımın sorunu benim için önemli. Ben zaten teşkilatımla sürekli vatandaşların sorununu dinliyoruz.

400 km PKK'nın şuanda kontrolündedir işgali altındadır diyen bir siyasi partinin Genel Başkanı veyahut Eşbaşkanını muhatap alamam onunla konuşamam. Biz onlarla müşterek bir çalışmanın içearisindeyiz. Birlikte yürütüyoruz ve tamamiyle yalan, hakikate ters bir adımı atıyorsun ve bu 400 km kaç defa gidip geldin neresini gördün belli değil. Bu bölgede ihanetle özdeştir.

30 EYLÜL'DEKİ KONGRE NUMAN KURTULMUŞ, SÜLEYMAN SOYLU HATTA FATİH ERBAKAN'DAN SÖZ EDİLİYOR. BELKİ YENİ BİR KABİNE KURACAKSINIZ. BU KONGRE İLE İLGİLİ BİR ÖNGÖRÜNÜZ VAR MI? 3 DÖNEM ŞARTI KONUSUNDA ÇOK TARAFLI BEKLENTİ VAR NE DİYECEKSİNİZ?

Şimdi bu yeni oluşacak ekiple beraber 2015 seçimlerine çok daha farklı girmenin gayreti içerisindeyiz. Bu ara anketler medyaya yansıyor. Biz bu konuya ehemmiyet veren bir partiyiz. Son kamuoyu araştırmasına göre gazetelere yansıyanlarla alakası olmayan AK Partiyi aşağı düşürememesine rağmen muhalefet partilerin ciddi düşüşyü gözler önünde. AK Parti bütün çabalara rağmen iyi konumda. Bizim son seçimlerden sonra yine 2 puan yukarıdayız. CHP yerini koruyor MHP düşük vaziyette ki zaten diğerleri barajın altında. Bizim 30 Eylül ile ilgili 2023'e yönelik program açıklamamız olacak. Şuana kadar olanların yanında buna ne gibi ilave olacak bunu yeni ekiple açıklayacağız. Tabii ki bu parlamento ekibizimde çok yeni arkadaşlar var. Bunun yanında partimize katılmak isteyen arkadaşlarımızdan destek alacağız. Yeni katılımlar olabilir. Ben zikrettiğiniz isimlerle görüşme yapacağız. Bunun dışında da belki aramıza katılmak isteyenler olabilir. Biz el birliği gönül birliği ile çok daha geleceğe güçlü girelim. Birliğimizi beraberliğmizi arttıralım. Ben üzerine inşa edilen değil biz üzerine inşa edilen bir siyasi partiyi oluşturalım. Bazı medya gruplarında Tayyip Erdoğan otokratik yapı yapmış öyle götürüyor gibi söyleniyor. Böyle bir Genel Başkan 3 dönem şartını koymaz. Bu şart aynen korunacaktır. Bunun farklı yerlere çekilmesi bizi üzer. Biz ilklerin partisiyiz. Bunu diğer partiler de görmeli. Türkiye ağır bedeller ödedi. İlkelerinizi korursanız neticeye varırsınız. Ben Tayyip Erdoğan olarak partim bana hangi görevi verirse onu koştururum. Vakıf faaliyetleri olursa bunu yaparım. Bunların hepsi olur ne görev verirlerse artık.

YEREL SEÇİMLER ÖNE ALINABİLİR, MHP DESTEK VERİYOR

Arkadaşlarıma söyledim partilerle görüşün zaten MHP'nin yaptığı açıklama belli. Görüşüp şöyle bi 4-5 ay gibi öne çekmeye çalışacağız. Anayasa çalışması sürüyor. Onun kararı ta seçimlerde verildi. Şuanda da arkadaşlarım çalışıyor. Biz masadan kalkan veya masadan kaçan parti asla olmayacağız. İlla 4 parti burada dayanışma içinde olacak diye bir kaide yok. Masada kaç parti kalırsa onunla da bitiririz.
Oturalım konuşalım azami müştereklerimizi tesis edebilirsek iş biter. Ben hep şunu söylüyorum. Sonuna kadar sizler olması gerekeni yapacaksınız. Oldu oldu, olmadıysa mevcut anayasa ile yolumuza devam edeceğiz.

ESAD'IN GÜNLERİ SAYIMI

Bana göre Beşar Esad siyasi ömrünü tamamlamıştır. Şuanda Beşar Esad, Suriye'de bir siyasetçi gibi çalışmamaktadır. Adeta bir iç savaş içerisindeki bir aktör olarak veya bir figüran olarak çalışmaktadır. KAldı ki Türkiye'yi Suriye'de dökülen kanı sorumlu tutan Beşar Esad ağzından çıkanı kulağının duymadığı hale gelmiştir. Türkiye Suriye halkının yanındadır ama zalim Beşar Esad rejiminin yanında değildir. CHP Genel Başkanı'nın onunla yazlıkta beraberdiler demesinedokunmadan geçemeyeceğim. Ben Beşar Esad'ı o zaman misafir ettik ama ben yazlıkta değildim ben ayrıca oraya giderek onları ziyaret ettim. CHP Genel Başkanı'na bu yakışmıyor doğru konuş, dürüst konuş. Aynı şeyi bu kamplarda da yaptı.

Oralar yol geçen hanı değil. Daha kısa bir süre önce oraya İnsan Hakları Komisyonu gitti, şu da onun raporudur. 4 Eylül'de yine gidecekler. Bunlar izin alıp öyle gittiler. Fakat biz bu kamp yerlerini şov yerlerine dönüştürmeyiz. Kılıçdaroğlu arzu deiyorsa iznini talep eder biz de şu kamp uygundur der oraya yollarız. Ben şuraya girmek istiyorum yok öyle birşey. Sen zabıta mısın? Bu insanların can güvenliği bizden soruluyor. Biz onlara yardım edeceğiz, can güvenliğini koruyacağız sen diyeceksin ki Türkiye Suriye'ye silah gönderiyor. Biz insani yardım yapmayacak mıyız yapacağız. Öyle çirkin şeyler söylemeye başladılar ki malesef ahlaki olmayan bazı adımların Hatay'da atıldığından ve bunları Suriye'den gelenlerin yaptığını söylediler. Benim valim 24 saat orada yatıp kalkıyor. Sürekli açıklamalar yapıyor ama bunun üzerine adam hala kalkıp bunu konuşuyor. Bu ülkein bir izzeti nefsi var. Bu ülkeyi savunacağı yere gidip Beşar Esad'ı savunuyor. O rejimden yana. Ben de sen Baasçı'sın dediğimde kızıyor. Hatay'da toplantı yapıyorlar kimler katılıyor bu ülkedeki aşırı uçlar, terörle kucak kucağa olan uçlar. Kiminle yapıyorlar CHP ile birlikte 300-500 kişi toplanıp Beşar'ın resimleri ile mesaj gönderiyorlar Beşar da diyor ki Türkiye halkı bizim yanımızda buna kargalar bile güler.

Burada özellikle medyanın takındığı tavır tabi bu süreci çok daha farklı kılabilir. Ama medya burada malesef malum medya kalkıpta Beşar Esad'a destek verenler olursa iş bu noktaya gelir.

SURİYE'DEKİ ÖNCELİĞİMİZ NEDİR?

Tampon bölge ile uçuşa yasaklı bölge birbirinin mütemmimidir. Bölgeyi uçuşa yasak olarak ilan edemezseniz tampon bölge olarak gösteremezsiniz. O çok büyük bir risktir önümüze bir Srebrenitsa gelir. Onun da hakkı ödenmez. BM Güvenlik Konseyi'nden böyle bir karar çıkması lazım ki bu adımı atalım. Biz benzer bir adımı Irak'ta attık. Ben 1 Mart tezkeresinin talihsiz bir olay olduğunu savunanlardanım. Biz Irak'a Türkiye olarak girmeliydik. Ama yeterli oy alınmayınca Parlamentoda giremedik. DAha sonra da yeterli oy aldık ama o zaman da Irak'taki kardeşlerimiz biz Türkiye'yi burada istemiyoruz deyince istenmediğimiz yerde olmayız diye girmedik. Şuanda 80 bine aşkın ülkemize giren misafirimiz var. Bu rakam daha yükseklere de çıkabilir. Bütün bunlara rağmen elimizden gelen bütün desteği vermeye devam edeceğiz. Ürdün'de de 200 bine yürüyen mülteci var. Her geçen gün Beşar'ın oradaki işi de zorlaşıyor.

Şuanda Başbakan Yardımcım Ali Bey Çin'de orada Sayın Başbakan ile bu konularla ilgili görüşmelerini istedim kendilerinden. Bütün bunlara rağmen çok açık söylüyorum. Suriye'de halkın dediği oluyor ve olacak. Dün Tahran'daki toplantıda Muhammed Mursi'nin yaptığı konuşma manidardır. Öncesinde Hamaney, sonrasında Ahmedinejad konuya giremedi. Suriye masadan kalkıp gitti.

ÖĞRETMEN ATAMALARI, EŞ DURUMU İLE İLGİLİ NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak'ın eş durumundan tayin bekyeyen öğretmenlerle ilgili sorusuna ise Erdoğan şu cevabı verdi:

Bir defa çok sıkıntılı atıyoruz başlığı parçalanmış aileler. Şimdi parçalanmış aileler diye başlık attığımız zaman bu duygu sömürüsü haline geliyor. Öğretmenlik yapıyorsun hemen evinin etrafına okul kuracak değiliz. Biri senin ilçene öbürü diğer ilçeye denk gelebilir. İlla aynı ilçede görev yapacağız diye birşey yok. Adil olalım dendiğinde öyle şeyler oluyor ki belli hizmetlerde belli noktalarda eşi erkek bir yerde hanımını alıyor veya hanımı bir yerde buraya eşinin gelmesini sağlıyor. Bunlar ciddi manada batıda yığılma meydana getirrken Güneydoğu ve Doğu'da boşluklar meydana getiriyor. Bakanıma talimat verdim, bu sorunu çözmek için talimat verdik o sorunu da çözeceğiz.

HARÇLARIN KALDIRILMASI

Bu konuda kanun çok açık net. Gece eğitimi ile alakalı olarak burada katkı payı olarak geçmiyor. YA ücretli eğitim olarak geçer yasada. Bu ücretli eğitim olduğu için bu kaldırılmadı. Biz neyi kaldırdık harçları kaldırdık, yani katkı paylarını. Burada böyle bir ücretsiz eğitime gidilsin dendiğinde bunun arkasından başka talepler gelmeye başlar. Bizim şuanda bu konuyla ilgili atabileceğimiz bir adım yok zaten kanundeğişikliği de gerektirir. Onun da bize getireceği maliyet 350-400 milyon TL'dir bu da bizi sıkıntıya sokar.

KAYIT PARASI

Ben öğretmenlerimi severim. Göreve geldiğimizde öğretmenler 800 TL alıyordu şuanda 1.800 TL alıyor. Müdürlerimiz herhalde okulları ile yaz tatile çıkıldığında da ilgilenmesi lazım. Eksiğin varsa bildirirsin. Ben her zaman söylüyorum benim özel kalemime bildirin ben takipçisi olurum. Biz bunların altında ezilmeyiz. Yeni dönemde bunu defaetle söyledik. Bu iş biraz heyecan istiyor, aşk istiyor. Nice müdürler biliyorum ki evine bakar gibi okuluna bakıyor ama malesef nice müdürler var ki hiç ilgilendikleri yok gücenmesinler ama ben dobra konuşmayı severim dost acı söyler ama gerçeği söyler.

4+4+4 SİSTEMİ

Bu işe şuanda karşı bir kampanya var. Bu 66 ay meselesinde gidip rapor alanları ben evlatlarına ihanetle vasıflandırıyorum. İki ay mı senin evladını iyi duruma getirecek. Ben de babayım. Eşim çocuklarımızı yaşları gelmeden okula başlattı. Benim 1 çocuğum ikinci sınıftan başladı. Bırakalım çocuklarımızı gidip okullarına başlasın. Biz bu 66 ayı söylerken rastgele atmadık ki araştırmasını yaptık. Biz istiyoruz ki bir an önce yavrularımız okullarına başlayıp hayata geçsinler. Biz okul öncesi eğitimi kladırmadık. Okul öncesi eğitim kalkmadı. Aksine daha da teşvik edilir hale geldi. Şuanda bir sistem oturtmaya çalışıyoruz bu zamanımızı alabilir. Bazı kanallar adamları çıkarıp konuşturuyorlar araştırıyorsun adamın 1-2 koleji var onun ağzıyla konuşuyor. En fazla kadro tahsisi MEB'e yapıldı, derslik noktasında eksiklerimiz var bunları yapmaya devam ediyoruz.

DERSHANELERİN KAPATILMASI

Dershanelerin kaldırılması olayı var. Ben buradan tüm dershanecilere sesleniyorum. Gelin dershanelerinizi birleştirin okul yatırımı yapın biz de size öğrenci verelim. Bana bir öğrenci maliyeti 2.500 biz bu parayı size veririz. Daha önce bu adımı attık Danıştay iptal etti. Bu neyi getirir bunu yapmamız bizi bu tür yatırımlardan bir ölçüye kadar kurtarır bir sistem daha işler. Benim Anadolu'da velimşunu söylüyor. Madem biz bileziğimizi satıp dershaneye göndereceğim bu okul niye, madem bu okul varsa bu dershane niye haklı. Koleje gidiyor ona rağmen bir de dershaneye gidiyor. Yazıktır günahtır. Biz istiyoruz ki okullarımız artık bize netice versin. Hem o hem o olmaz. Devlet olarak diyoruz ki hizmet alımıyla da bunu yapalım. Yoğun bir şekilde dershane sahipleri adımını atıp yatırımlarını yapsınlar onlardan da bunu alalım.

GÜL'ÜN SAĞLIK DURUMU

Cumhurbaşkanımızı ziyaret ettim. Orada uzun görüşmemiz oldu başabaş. Çankaya'da görüşmemiz oldu. Ertesi gün zaten MGK toplantımız oldu şuanda da gelişmeleri takip ediyorum. Hamdolsun her geçen gün daha iyiye gidiyor. Rabbim acil şifalar versin inşallah. Ben fedakar öğretmenlerimize çok çok teşekkür ediyorum Allah onlardan da razı olsun. 17 Eylül'de okullar açılıyor bütün öğrencilerimize de başarılar diliyorum' dedi. (ihlasondakika.com)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...