İstanbul'da 123 bin Fatma Nur var

- Güncelleme:
İstanbul'da 123 bin Fatma Nur var

GÜNDEM Haberleri

İstanbul Bahçelievler'de üniversite öğrencisi Fatma Nur Çelik'in (20) bir sapık tarafından hunharca katledilmesi, kiracı üniversitelileri gündeme getirdi. Üniversitede okuyan 355 bin gençten sadece 24 bini yurt bulabildi. Geriye kalanların çoğu ise kiralık evde yaşıyor. Ancak, öğrenciler için en güvenli yuva yurtlar. Fatma Nur da yurttan ayrılıp kiraya çıkmasaydı belki bugün aramızda olacaktı.

İstanbul Bahçelievler'de üniversite öğrencisi Fatma Nur Çelik'in (20) evine internet arızası bahanesiyle gelen kişi tarafından öldürülmesi, bir defa daha akıllara kiracı üniversitelileri getirdi. Sadece İstanbul'da 331 bin üniversiteli, yani Kırklareli nüfusu kadar gencimiz benzer evlerde yaşıyor. Bunların 123 bini kız öğrenci... İstanbul gibi büyük şehirlerdeki yüksek kiralar, küçük şehirlerden gelen öğrencilerin en büyük kâbusu. 15 milyondan fazla insanın yaşadığı İstanbul'da geçtiğimiz yıl açılanlarla birlikte üniversite sayısı 44'e, kayıtlı öğrenci sayısı ise 355 bine ulaştı. Bu öğrencilerin büyük bölümünü başka şehirlerden eğitim için gelenler oluşturuyor. Kırklareli, Düzce, Uşak, Sinop gibi birçok ilimizin nüfusuna denk gelen bu rakam, büyük bir yurt açığını da gündeme getiriyor. Kamu ve özel yurtların kapasitesi bu sayının ancak yüzde 15'ini karşılamaya yetiyor. Hâl böyle olunca, öğrenciler, ekonomik durumlarına göre bir ev bulup, tek ya da birkaç arkadaşıyla yaşamak zorunda kalıyor. Hâli vakti yerinde olanlar için lüks sitelerde stüdyo dairelerden rezidanslara kadar birçok alternatif var. Ancak yurtlarda yer bulamayan öğrencilerin ezici çoğunluğu daha ucuz, mahalle arası dairelerde. Kiracı öğrencilerin önceliği, kaldıkları evin okullarına yakın ve kirasının ucuz olması. İstanbul'da üniversite öğrencilerinin 24 bine yakını yurtlarda kalıyor. Güvenlik, beslenme, temizlik, konfor, etüt ve sosyal imkanlar ile ulaşım kolaylığı bu yurtların tercih edilmesinde belirleyici unsur. İstanbul'daki yurtların yüzde 76'sı Avrupa, yüzde 24'ü ise Anadolu yakasında. Bunun başlıca sebebi, Avrupa yakasındaki üniversitelerin çokluğu.. Beşiktaş, Avcılar, Fatih, Şişli ve Kadıköy, toplu ulaşım kolaylığı sebebiyle hem yurt sektörünün, hem de öğrencilerin ev kiralamak için en çok tercih ettiği ilçeler... Anadolu'dan gelen öğrenciler, İstanbul'da vahşice öldürülen Fatma Nur çelik gibi özellikle eğitimlerinin ilk yılında yurtlarda kalmayı yeğliyor. Güvenlik uzmanları, hem aileleri, hem öğrencileri Fatma Nur cinayetinden dersler çıkarmaları konusunda uyardı. Tanımadığınız kişilere kapıyı açmayın. Kapınıza zincir veya kanca kilit taktırın ve kapıyı aralıklı tutan bu kilidi takılı bulundurun. Şüphelendiğiniz kişiler olduğunda mutlaka polis imdat 155'i arayın.YURTTAN ÇIKIP EVE TAŞINMIŞTI 20 yaşındaki Fatma Nur Çelik'i, evine internet tamiri için gelen C.K., elleri ve ayaklarını bağladıktan sonra tecavüz edip boğarak öldürmüştü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...