14 Türk'ten 4'ü Hollanda meclisine girdi

/ Kaynak: AA
14 Türk'ten 4'ü Hollanda meclisine girdi

DÜNYA Haberleri  / AA

Hollanda'da dün yapılan erken genel seçimin galibi çok az farkla iktidardaki Liberal Parti (VVD) oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre ana muhalefetteki İşçi Partisi'yle (PvdA) kıyasıya yarışan VVD, 150 üyeli mecliste sahip olduğu milletvekili sayısını 31'den 41'e çıkardı. PvdA'nın milletvekili sayısı ise 30'dan 39'a yükseldi. nbsp;
Elde ettikleri başarıdan büyük bir mutluluk duyan Başbakan Rutte, partisinin Lahey'de seçim sonuçlarıyla ilgili düzenlenen gecede yaptığı konuşmada, VVD'nin tarihinde ilk kez bu denli yüksek oy oranı yakaladığına işaret etti.


4 Türk kökenli aday doğrudan seçildi
Alınan bu sonuçların ardından farklı partilerin listesinde bulunan 14 Türk kökenli adaydan 4'ü meclise doğrudan girme başarısı gösterdi.
Buna göre ana muhalefetteki PvdA adına yarışan Keklik Yücel, Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk ile Sosyalist Parti'den Sadet Karabulut milletvekili seçildi. nbsp;
Diğer Türk adayların seçilip seçilmedikleri adlarına kullanılan tercihli oyların sayımından sonra belirlenecek.
21 partinin kaltıldığı ve ilk belirlemelere göre katılımın yüzde 74 olarak gerçekleştiği seçim sonunda toplam 11 parti meclise girme başarısı elde etti. 2010 yılında yapılan seçime katılım oranı yüzde 75 olarak gerçekleşmişti.


Mecliste sandalye dağılımı
Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin kazandığı sandalye dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
Liberal Parti (VVD) 41, İşçi Partisi (PvdA) 39, Sosyalist Parti (SP)15, Özgürlükler Partisi (PVV) 15, Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA) 13, Demokratlar 66 (D66) 12, Yeşil Sol (GL) 3, Hristiyan Birlik (CU) 5, Refomcu Devlet Partisi (SGP) 3, 50 Plus 2, ve Hayvanlar Partisi (PvdD) 2,.
Hollanda'da 2010 yılından bu yana iktidarda olan VVD ve CDA'dan oluşan Wilders'ın partisi PVV'nin dışarıdan desteklediği sağ azınlık hükümeti, ekonomik tasarruf tedbirleri paketi konusunda ortaklar arasında ortaya çıkan görüş ayrılığı yüzünden nisan dağılmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...