İstanbul 3.8 ile sallandı

/ Kaynak: İHA
İstanbul 3.8 ile sallandı

GÜNDEM Haberleri  / İHA

İstanbul Büyükçekmece'de meydana gelen depremin şiddeti 3.8 olarak açıklandı. İstanbul'da hissedilen deprem kısa süreli paniğe neden oldu.

Deprem, asıl sosyal paylaşım sitelerini salladı. Depremi hisedenler anında sosyal medyadan haberi paylaştı.

KANDİLLİ'DEN RAHATLATAN AÇIKLAMA

Prof. Dr. Doğan Kalafat, Büyükçekmece'de meydana gelen 3,8 büyüklüğündeki depremin ardından Kandilli Rasathanesi önünde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yerel saatle 11.17'de, büyüklüğü 3.8 olan hafif şiddette bir deprem meydana geldiğini hatırlatan Kalafat, "Depremin dış merkezi bizim için de enteresan yerdi. Büyükçekmece Gölü'nün kuzey doğusunda, karadaydı. Dolayısıyla özellikle Büyükçekmece ve civarında kuvvetlice hissedildi. İstanbul'un belli yerlerinde yer yer de bazı vatandaşlarımız tarafından da hissedildi. Şu an için endişe edilecek bir şey yok. Depremin meydana geldiği yerde bilinen, haritalanmış önemli büyüklükte deprem üretecek herhangi bir fay yok. Vatandaşlarımız o konuda endişe etmesinler. Zaman zaman bu tür kara içindeki faylar hafif şiddette bu tür aktivitelere çok sık olmasa da neden olabiliyorlar. Endişe edecek hiçbir şey yok. Lokal bir kırılma diye tahmin edebiliriz" diye konuştu.

"Büyükçekmece'de meydana gelen deprem, beklenen İstanbul depremini tetikler mi?" sorusu üzerine ise Kalafat, "Bu kesinlikle söz konusu değil. Bu deprem küçük, tali bir kırıktır. Bildiğiniz gibi Kuzey Anadolu fayının ana segmenti Marmara Denizi'nin içinden geçiyor. Dolayısıyla hızlıca bir çözümleme yaptık ve şu anda endişe edecek hiçbir şey yok. Büyükçekmece civarında hissedilen şiddet değeri 4.0'tür ama genel olarak İstanbul'da hissedilen şiddet değeri 3.0'tür. Yani bazı hassas vatandaşlarımız hissetmiştir" dedi.

"DEPREM DEĞİL, DEPREMCİK"
Prof. Dr. Ahmet Ercan, merkez üssü Büyükçekmece olan depremle ilgili olarak İHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. Bu depremin öncü niteliğinde olmadığını ve beklenen İstanbul depremini tetiklemeyeceğini söyleyen Ercan, "Bu deprem beklenen İstanbul depreminin asla öncüsü değil, dolayısıyla, Marmara'da bir gerginlik yok ki büyük bir deprem gelsin. Daha önce yaptığım açıklamalarda fikrimi değiştirmiş değilim. Önceki yaptığım araştırmalarda 2045'den önce deprem beklemediğimi söyledim. Ama bu deprem gelinceye kadar, gerginlik boşalmaları 3, 4, 4.5 , 5 hatta 5.5 büyüklüğüne deprem üreteceğinin belirtmiştim. Bu depremin jeofizik bilimi açısından önemi var. Çünkü Büyükçekmece, Çatalca kırığı ile Kuzey Anadolu kırığının ile kesim yerinde oldu. Deprem diyor ki; gerginiz. Bu bizim ölçümüze göre deprem değildir. Bu bir depremciktir. 4'e kadar olana biz depremcik deriz. Bunu özellikle Marmara kıyılarında çok yüksek hissedilmesi Yalova'da Çiftlikköy'de yüksek hissedilmesinin sebebi o bölgelerde ki toprak yapısının deprem dalgalarının 2.5 ile 3.5 kat kadar daha büyütmesi ama özellikle kayalık kesimlerin olduğu Ayazağa'da, Levent'te deprem çok daha az duyulmuştur. Bu deprem küçük bir depremdir. Küçük bir deprem büyük bir depremi tetiklemez. Dolayısıyla depremin öne alınması gibi bir olay söz konusu değildir" şeklinde konuştu. Halkın normal bir şekilde yaşamlarına devam etmesini tavsiye eden Ercan, " Bayram öncesinde halkın hiç kaçışmasına gerek yok normal olarak bayram tasarılarını aynı şekilde düzenlesinler kurbanlarını kessinler. Cumhuriyet bayramlarını kutlasınlar İstanbul dışına kaçmak için bir neden yok. Dolayısıyla burada önemsenen olay şu: Demek ki kentsel dönüşüm çok önemli imiş bir an önce kentsel dönüşüm için yapılarını başlatsınlar. Sağlam evde sağlam konutta otursunlar. Korkulacak hiç bir şey yok" diye konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...