Binali Yıldırım'dan yol denetimi

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
Binali Yıldırım'dan yol denetimi

Ekonomi Haberleri  / İHA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, vatandaşları kar lastiği konusunda uyararak, "Tedbirsiz yola çıkan araçların yolu bloke etmesi, kapatması ve diğerlerinin mağdur etmesini bizatihi yolları denetleyerek gördük. Bu sene işi şansa bırakmıyoruz. Özellikle yük, eşya taşıyan açlardan başlamak suretiyle bu sene kar lastiğini mecbur hale getiriyoruz. Bu konuda bir genelge yayınlayıp, bunun tedbirlerini vatandaşların almasını bekliyoruz" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlık bahçesinde Yol Kenarı Denetim İstasyonları için alınan araçların dağıtım törenine katıldı. Yıldırım, on yıldan beri vatandaşın hayat kalitesini artırmak için çalıştıklarını söyleyerek, on yılda birçok alanda gelişmelerin yaşandığını ifade etti. Vatandaşın kaliteli hizmeti almasını sağladıklarını belirten, araç muayene istasyonlarına bir standart getirdiklerini kaydetti. Yıldırım, "Eski yıllarda aracı görmeden ruhsat üzerinden mühürler basılır, muayeneler yapılır idi. İnsanların hayatını can ve mal güvenliğini hiçe sayacak bağnaz bir uygulamaydı. Artık araçlar layıkıyla muayene ediliyor" şeklinde konuştu.
Her 3 araçtan birinin muayeneden geçmediğini kaydeden Yıldırım, "Bugüne kadar 20 milyon kadar araç muayenesi yapıldı. Bunlardan 8,5 milyon kadarı muayeneyi ilk seferinde geçemeyip, tekrar muayeneye gelmek suretiyle ancak geçebilirdi. Biz yollarda 8,5 milyon insan can ve mal güvenliğini tehdit eden aracı engelledik. Bunlar ne zaman emniyetli hale geldi, o zaman trafiğe çıkışına izin verdik" şeklinde konuştu.
Mesleki yeterlilik belgesine ve sürücü kurslarına da değinen Yıldırım, bir milyon 760 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini ve sürücü belgesi almak için sürücü kurslarına giden adayların yarısının sürücü belgesi almaya hak kazandığını ifade etti. Yıldırım, "Her gelen usul olsun, adet olsun diye sınava girip, belgesini alamıyor. Çok detaylı, meşakkatli eğitimden sonra 212 bin adaydan 101 bini başarılı oldu, belgesini aldı" ifadelerini kullandı.
Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Kara Ulaştırması Düzenleme Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol uyarınca Karayolları'nın yol kenarlarını tahsis ettiğini ve Kara Ulaştırma Düzenleme Genel Müdürlüğü ise yol kenarlarına istasyonlar yaptığını belirterek, 24 istasyonda hizmetin devam ettiğini söyledi. Yıldırım, kavşaklarda, yol kenarlarında istasyonları kurduklarını kaydetti.
Araçların devreye girmesinin istihdama katkı sağladığını söyleyen Yıldırım, istasyonlarda çalışacak 2 bin personelin olacağını kaydetti. Yıldırım, "Araçlar 150-160 civarı bir rakama ulaşmış olacak. Hem istihdam sağlıyoruz, hem can, mal güvenliğine katkı sağlıyoruz hem de ülkemizde taşımacılığa bir kalite getirmiş oluyoruz" dedi.
Hurda teşviki ile 76 bin 500 civarında aracı trafikten çektiklerini kaydeden Yıldırım, "Sahiplerinin hem vergi borçlarını sildik, aracını da kantara koyduk, tarttık, o günkü hurda bedeli neyse ondan da parasını verdik" dedi.
90 model ve altı olan kamyon, kamyonet, otobüs, tanker, çekici, minibüs, ticari araçlar içinde kanunun çıktığını belirten Yıldırım, "Aracınızın modeli 90 modelin altındaysa, 22 yaşın üzerindeyse, bunu getirin. Hem aracınız size yük olmasın hem de aynı zamanda bunun her türlü Maliye'ye olan borçlarından da kurtuluyorsunuz. Bunun içinde yasal düzenleme yaptık. Aracı teslim ediyorsunuz, araç size yük olmaktan çıkıyor, aynı zamanda birikmiş borçlarınızda affediliyor. 3 bin, 5 bin, 6 bin pere alacaksınız. Bir sene süresi var" dedi.

Vatandaşı kar lastiği konusunda uyaran Yıldırım, "Tedbirsiz yola çıkan araçların yolu bloke etmesi, kapatması ve diğerlerinin mağdur etmesini bizatihi yolları denetleyerek gördük. Bu sene işi şansa bırakmıyoruz. Özellikle yük, eşya taşıyan açlardan başlamak suretiyle bu sene kar lastiğini mecbur hale getiriyoruz. Bu konuda bir genelge yayınlayıp, bunun tedbirlerini vatandaşların almasını bekliyoruz. Vakit varken, vatandaş tedbirini alsın" dedi.

Yıldırım, araçlardan bir tanesinin şoför koltuğuna geçti. Aracın şoför koltuğuna oturan Yıldırım, aracı çalıştırdı. Yıldırım aracı çalıştırmakta sorun yaşamasa da, aracı hareket ettirmekte biraz zorlandı. Yıldırım, aracı stop ettirince 'Karizmayı çizdirdik. İlk defa kullanıyoruz. Olur, böyle şeyler' ifadelerini kullandı.

Trafikte aracı kullanan Yıldırım diğer araç kullanıcılarından da yakındı. Yıldırım, başka bir araç sürücüsüne, 'kavşağı geçmeden sinyal veriyor, yanıltıyor' sözleriyle sitem etti. Yıldırım başka bir sürücü hakkında şikayetini ise, 'şeridin ortasından gidiyor' şeklinde dile getirdi.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...