Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Kıymaya domuz, at ve eşek eti

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
Kıymaya domuz, at ve eşek eti

Ekonomi Haberleri  / İHA

Yoğurda jelatin katan, şekerlemeyi tekstil boyası ile renklendiren, kıymaya domuz ve at-eşek eşek eti katanların oluşturduğu sektör, dargelirlinin sırtından 6 milyar dolarlık gelir elde etti

Türkiye'de merdivenaltı ve hileli gıda üretimi denetimlere rağmen hızla büyüyor. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Başkanı İbrahim Yetkin, yaptıkları araştırmalarda gıdada hileli yöntemlerin her geçen gün çeşitlendiğini, hileli gıda sektörünün de 6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını, bu ürünleri de dargelirlilerin almak mecburiyetinde kaldıklarını söyledi.

##tgvideo## nbsp;

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı 43 bin gıda üreticisi bulunmasına rağmen kayıtsız olanların sayısının 450-500 bine ulaştığını söyleyen Yetkin, "Tarım Bakanlığı hileli gıdayı 5 bin elemanla denetlemeye çalışıyor. Buna rağmen yakalanan çok sayıda hileli üretici var. Bunların teşhir edilmesi caydırıcı oluyor ama her gün yeni yöntemler bulunuyor. Marka Koruma Grubu'nun yaptığı bir araştırmada da tüketicilerin yüzde 58'inin sahte, taklit ya da kaçak malı bilerek tercih ettiği ortaya çıktı. Bunların yüzde 31'i sahte malları işportadan, yüzde 22'si semt pazarı, yüzde16'sı 'sosyete pazarı' tabir edilen lüks semtlerdeki pazarlardan alıyor" dedi.

İŞTE ÇARPICI SONUÇLAR
Yetkin, dargelirlinin 40 liraya sucuk alamadığı için pazardan 5 liralığını aldığını, tavuk dönerin hem 10 liraya hem 2 liraya bulunduğunu, asgari ücretlinin 2 lira olanı aldığını söyledi. TZD'nin yaptığı incelemeye göre hileli gıda üretiminde şu yöntemler kullanılıyor:
- Yüzde 100 dana eti diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti var, soya da baharatla karıştırılıp kullanılıyor. Raf ömrü uzasın diye gereğinden fazla nitrat kullanılıyor. nbsp;
- Sosislerde yabancı doku ve iç organ var. Tavuk kemikleri salamlara karıştırılıyor.
- Tereyağında bitkisel yağ ve patates kullanılıyor. nbsp;
- Yoğurda bitkisel yağ ve jelatin katılıyor. Jelatin ise domuzun deri ve kemiği kaynatılarak elde ediliyor.
- Hazır kıymaya sakatat katılıyor, kıymalı pidede at, eşek eti kullanılıyor. nbsp;
- Küflü peynirler eritme peynir oluyor.
- Şekerlemelere domuz jelatini, tekstil boyası, hayvan yemi karışıyor.
- Tatlıda Antep fıstığı yerine bezelye kullanılıyor.
- Kurtlu incirden incir lokumu yapılıyor.
- Kuru üzüm bozulmasın diye mazota bulanıyor.
- Çöpe atılması gereken tavuk artığı dönercilere satılıyor.
- Kırmızı bibere kiremit tozu, karabibere boya katılıyor.
- Kullanım tarihi geçmiş yumurtaların ambalajı ve mühürleri yeniyeniyor.
- Kaçak çaylar, kimyasal renklendiriciler hatta domuz kanıyla renklendiriliyor.
- Kaçak sigarada kullanılan tütünün içine tahta tozu katılıyor.

Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...