Konutta KDV artarsa 300 bin kişi işinden olur

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Konutta KDV artarsa 300 bin kişi işinden olur

Ekonomi Haberleri  / AA

Konutta KDV'nin yüzde 18'e çıkmasının fiyatları artıracağına dikkat çeken GYODER, daralacak sektörde istihdamın da ciddi oranda azalacağını vurguladı.

Soyak Holding Üst Yöneticisi (CEO) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, konut satışında KDV'nin yüzde 1'den 18'e çıkmasının, sektörü daraltacağının bunun da yaklaşık 300 bin kişilik istihdam kaybına sebep olacağını söyledi. KDV oranlarının yükseltilmesinin tüketiciyi zora sokacağını vurgulayan Çamlıbel, "KDV'yi tüketici ödemek durumunda. Yani biz şuan 100 liraya sattığımız daireyi 118 liraya satacağız. Bu da konut satışlarını olumsuz etkileyecek" dedi. Ayrıca eski konutlarda KDV olmadığına işaret eden Çamlıbel, bu durumda tüketicinin eski konutlara kanalize olacağını savundu. Gayrimenkul sektörünün istihdama ciddi anlamda katkı sağladığını ifade eden Çamlıbel,?"Vergi artışı GSMH'yı 9 milyar dolar düşürüyor. Yan ektörlerle beraber yaklaşık 300 bin kişilik iş gücü kaybına da sebep oluyor. İstihdam, inşaat sektörünün Türkiye'ye kattığı önemli bir değer" dedi. Türkiye'nin 2012'de yüzde 3 büyüyecek gibi göründüğüne dikkat çeken Çamlıbel, "Gayrimenkul sektörü ise yüzde 2 büyüyerek yılı kapatacak. Türkiye önümüzdeki yıl yüzde 4-4.5 gibi büyüyecek gibi görünüyor. Gayrimenkul sektörü de yüzde 5-10 arasında bir büyümeye erişecek" dedi. Türkiye ekonomisinin ilk üç çeyrekte yavaş seyrettiğini, bunun da büyüme rakamlarına yansıdığını anlatan Çamlıbel, son çeyrekte Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesi ve faiz düşüşüyle birlikte piyasaların moral bulduğunu söyledi. Çamlıbel, gayrimenkul sektöründe son çeyrekte ilk üç çeyreğe göre konut satışlarının yüzde 5-10 arttığını vurguladı. Kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet yasalarının sektöre önemli bir canlılık katacağına dikkati çeken Çamlıbel, Körfez ülkeleri vatandaşlarının Türkiye'ye daha yeni yeni gelmeye başladığını anlattı.
2013 yeşil sene olacak
Türkiye'de konut erime hızının yüzde 5 civarında olduğunu, bu yıl yüzde 3'lere kadar düştüğünü dile getiren GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, "Türkiye genelinde orta gelir grubunun daha çok konut ihtiyacı var. Konut lüksleştikçe fiyatlar artıyor ve hedef kitleniz daralıyor"dedi. Çamlıbel, 2013'ün "yeşil binalar" senesi olacağına inandığını ve çevreye saygılı binaların şart olduğunu söyledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...