Devlette daha az memur çalışacak

- Güncelleme:
Devlette daha az memur çalışacak

Ekonomi Haberleri

AK Parti, yeni anayasada devlette çalışacak memur sayısını azaltıp, sözleşmeli çalıştırmayı artıracak düzenleme getirilmesini tartışıyor. Bunun için mevcut anayasadaki devletin "kamu hizmetinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülür" ifadesindeki memurlar ifadesi çıkarılarak "kamu görevlileri" ifadesi bırakılacak. Bu durumda belli kurumlarda memur çalıştırılması zorunluluğu kaldırılacak. Böylece de devlet kurumlarında daha az sayıda memur çalıştırılırken, bunların yerine daha çok sözleşmeli memur işe alınacak.

Partiler, yeni anayasanın idare ve kamu hizmetleri başlıklı bölümüyle ilgili öneri hazırlıklarını sürdürürken, AK Parti, reform niteliğinde sayılacak düzenleme önerilerini gündemine aldı. AK Parti, yeni anayasada kamuda çalışan memur sayısını azaltarak, daha çok sözleşmeli çalıştırmanın yolunu açacak düzenlemeler ile YÖK ve RTÜK gibi kurumların anayasal kurum olmaktan çıkarılması gibi önerileri değerlendiriyor.
Yeni Anayasa yazım çalışmalarına hız verilirken alınan karar gereğince partiler yeni Anasayasanın "İdare ve kamu hizmetleri" başlıklı bölümüyle ilgili öneri hazırlıklarını sürdürüyor. CHP, önerilerine son şeklini cumartesi günü vermeyi planlarken, AK Parti ise önemli düzenlemeler üzerinde çalışıyor.

Memur sayısı azaltılacak
AK Parti'nin değerlendirmeye aldığı öneriler arasında devlette kadrolu memur sayısını azaltacak düzenlemeler bulunuyor. Buna göre mevcut anayasadaki devletin "kamu hizmetinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütülür" ifadesindeki memurlar ifadesi çıkarılarak nbsp;sadece nbsp;"kamu görevlileri" ifadesi bırakılacak. Bu durumda belli kurumlarda memur çalıştırılması zorunluluğu kaldırılacak. Böylece de devlet kurumlarında daha az sayıda memur çalıştırılırken, bunların yerine daha çok sözleşmeli memur işe alınacak. nbsp;

YÖK ve RTÜK çıkabilir
Ak Parti'nin üzerinde çalıştığı bir başka düzenleme ise 1980 darbesinden sonra kurulan ve Anayasada güvence altına alınan Yüksek Öğretim Kurulu ile ilgili. AK Parti, mevcut anayasada yer alan nbsp;YÖK, RTÜK, Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu gibi kurumların yeni anayasa ile anayasal kurum olmaktan çıkarılmasını da değerlendiriyor. Aynı şekilde kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına da yeni anayasada yer verilmemesi düşünülüyor. Eğer AK Parti bu konuda kesin kararını verirse, sadece Diyanet İşleri Başkanlığı anayasal kurum olarak görevini sürdürecek. Diğer kurumlar ise kanunla düzenlenecek.

Yerel Yönetimler
AK Parti, yeni anayasada yerel yönetimleri daha da güçlendirici bir yapı getirmeyi düşünüyor. AK Parti bu konuda 2004 yılında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen kamu yönetimi reformu kanununda yer alan yerel yönetimlerin görev alanlarıyla ilgili hükümleri esas almayı düşünüyor. Söz konusu yasada, adalet, savunma, güvenlik, istihbarat, dış ilişkiler ve dış politikaya ilişkin görev ve hizmetler, nbsp;maliye, hazine, dış ticaret, gümrük hizmetleri ile piyasalara ilişkin düzenleme görev ve hizmetler, ulusal düzeyde ekonomik, sosyal ve fizikî plânları hazırlamaya, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını gidermeye yönelik program ve projelerin uygulanmasını sağlamaya ilişkin görev ve hizmetler, millî eğitimle ilgili görev ve hizmetler, diyanetle ilgili görev ve hizmetler., sosyal güvenlikle ilgili görev ve hizmetler, tapu ve kadastro, nüfus ve vatandaşlıkla ilgili görev ve hizmetler, acil durum yönetimi ve sivil savunma ile ilgili ulusal düzeyde yapılması gereken görev ve hizmetler, vakıflarla ilgili görev ve hizmetler, mahallî idarelere teknik ve malî yardımda bulunma, rehberlik yapma ve eğitim desteği sağlama görev ve hizmetleri ve ulusal nitelikli veya birden çok ili kapsayan diğer hizmetlerin merkezi yönetim tarafından bunun dışında kalan diğer hizmetlerin ise yerel yönetimler tarafından yürütülmesi öngörülüyordu. AK Parti'nin yerel yönetimlerle ilgili önerisinin bu çerçevede olabileceği belirtiliyor.

Başbakan karar verecek
AK parti Kurmaylarının yeni anayasanın "idare ve kamu hizmetleri" ile ilgili hazırlayacakları öneriler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da sunulacak ve son kararı Başbakan Erdoğan verecek. AK Parti'nin önerileri arasında "seçilmiş vali" uygulamasının olmayacağı da ifade edilirken, "Ancak Başbakan Erdoğan 'olsun' derse olur" değerlendirmesi de yapılıyor. Partiler, idare ve kamu hizmetleri bölümüyle ilgili önerilerini 21 Ocak'ta TBMM Başkanlığı'na sunacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...