Barzani: Savaş çıkacağını sanmıyorum

/ Kaynak: AA
Barzani: Savaş çıkacağını sanmıyorum

DÜNYA Haberleri  / AA

IKBY Başkanı Sayın Mesut Barzani "Biz sorunların anayasal zeminde çözülmesini istiyoruz, savaş çıkacağını sanmıyorum" dedi

nbsp;Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat hükümetiyle sorunları anayasal yollarla çözmeyi umduğunu söyledi. Kadın Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen "Kadınlara Karşı Şiddete Karşı Durmak' konulu konferansın ardından basın mensuplarının Erbil ile Bağdat arasındaki gerilime ilişkin sorularını cevaplayan Barzani, "Bizim Irak Anayasamız var, bu anayasa çerçevesinde konuşabilir ve sorunları çözebiliriz. Güç durumda, birisi diğerine karşı tutum sergilerse, işte o zaman Irak sakin olmaz" dedi.
nbsp;
"Sorun tankla, topla ve ya tüfekle çözülmez"
nbsp;
nbsp; Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi'nin arabuluculuk çabalarına dikkati çeken IKBY Başbakanı Barzani, Bağdat'a bir heyet gönderdiklerini belirterek, "Irak Meclis Başkanı Sayın Usame en-Nuceyfi bir arabulucu rolünü üstlenmiş, önce buraya geldi ve IKBY Başkanı Sayın Mesut Barzani ile bir araya geldi. Daha sonra Bağdat'a gitti ve orada da Sayın Maliki ile bir araya geldi. Bu değerli insanın çabası, var olan sorunların güç kullanmadan, barışçıl yollarla çözülmesini sağlamak. Bizim dileğimiz, Sayın Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi'nin çabalarını n sonuç vermesidir. Bugünkü heyetten sonra, yarın yüksek heyetimiz gidecek ve toplantı yapacak. Elbette gitmelerinin nedeni iyi bir sonuç elde etmek içindir" diye konuştu.
nbsp; "Irak güçsüz iken sorunları çözmediniz şimdi nasıl çö zmeyi düşünüyorsunuz" sorusu üzerine Barzani şu cevabı verdi:
nbsp; "Konu güç değildir, konu sorunların nasıl çözüleceğidir. Bağdat veya Erbil, "hangisi ne zaman zayıf ise, güçlü olan diğerine saldırsın" şeklinde bir çözüm olmaz. Bence, Irak'taki sorunlar bu şekilde çözülmez. Irak tarihi bir çok şeyi kanıtlamıştır ve tarihe bakarsak güç kullanarak bir şeyin çözü lmediğini görebiliriz. Sorunları çözmek için bizim anayasamız var, bu anayasa çerçevesinde oturup konuşabilir ve çözebiliriz. Benim şahsi düşüncem, Bağdat ile bir çatışma olması ne bizim, ne de Bağdat'ın çıkarınadır."
nbsp;
nbsp; -"Savaş çıkacağını tahmin etmiyorum"-
nbsp;
nbsp; Irak Başbakanı Maliki'nin "Kürt bölgesinden Bağdat'a giden araçların Bağdat onayı olmadan geçişlerine izin verilmemesi" talimatının hatırlatılması üzerine Barzani, "Araç konusu yeni bir konu ve elbette toplantılarda dile getirilecektir. Fakat, şu ana kadar bize bu konuda resmi bir bilgi ulaşmış değil" ifadelerini kulandı.
nbsp; Barzani, son günlerdeki gerilimin halkta korku yarattığının belirtilmesi ü zerine, Irak Meclis Başkanı Nuceyfi'nin diyalog çabalarını hatırlatarak şunları kaydetti: nbsp; nbsp; "Bizler iyimseriz. Bu çabalar sonuç verecektir, bu bölgelerde savaş çıkacağını tahmin etmiyoruz. Ben şahsen bir çözüme ulaşacağımıza inanıyorum ve korkulacak bir durum görmüyorum. Bizim diyalog yolumuz açık, bence Bağdat'la bu sorunları diyalog masası üzerinde çözebiliriz, ben bu konuda iyimser düşünüyorum."

nbsp; Başbakan Barzani, Irak ordusunun ve Peşmerge güçlerinin tartışmalı bölgelere asker göndermesi konusunda ise şu ifadeleri kullandı:
nbsp; "Bizim Dicle Operasyon Gücü hakkında tutumuz bellidir; fakat Kerkük'te ve diğer bölgelerde, polisin bu güce (Dicle Operasyon Gücü'ne) dahil edilmesi Bağdat ile yaptığımız anlaşmaya aykırıdır. Daha önce Bağdat ile 3 kollu bir mekanizma vardı; biz, Bağdat ve ABD. Bu mekanizmanın tekrarlanmasını ve sorunların çözülmesini istiyoruz. Dediğim gibi, ben çok umutluyum, bu sorunu çözebilir ve neticeye varabiliriz. Tabii ki, biz anlaşırsak bu güçler de orada kalmazlar."

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...