İğne ve aşı yaptırmak orucu bozar!

Düzenleyen:
İğne ve aşı yaptırmak orucu bozar!

YAŞAM Haberleri

Son günlerin tartışma konusu “Aşı orucu bozar mı bozmaz mı?” Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu eski Raportörü Prof Dr. Ramazan Ayvallı Hoca’ya sorduk.

Prof. Ayvallı, orucu bozanlar ve bozmayanlar hakkında İslam âlimlerinin bildirdiklerini bizlerle paylaşarak son noktayı koydu: Bu konuda bir yanlış anlaşılma var galiba. Serum ve iğne, dört mezhepte de orucu bozar. Seadet-i Ebediyye’de Merakıl-felah şerhinden alınarak şöyle deniyor: (Başta ve gövdedeki yaraya konulan ilacın, sıvı olsun, katı olsun, beyne ve hazım yoluna gittiği bilinirse, oruç bozulur. İçeri gittiği iyi bilinmezse, ilaç sıvı ise, İmam-ı a’zam bozulur dedi. İki imam ise, içeri gittiği iyi bilinmeyince bozulmaz dedi. İçeri sızdığı iyi bilinmeyen ilaç katı ise, üç imam da, bozulmaz dedi.) Bundan anlaşılıyor ki, sızdığı iyi bilinen ilaç, katı da olsa, sıvı da olsa, üç imam da (Orucu bozar) buyurmuştur. Koldan, bacaktan, her yerden deri altına, adaleye iğne ile yapılan aşı, ilaç enjeksiyonlarının orucu bozacağı, buradan anlaşılmaktadır. Görüldüğü gibi, yapılan iğnelerin, serumların orucu bozduğu açıkça bildirilirken, (bozmaz) diyenlere itibar etmemelidir. Şayet oruçlu iken aşı olmaya mecbur kalınırsa altmış gün kefaret değil ramazandan sonra bir gün kazası gerekir..

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...