Müsilaj turizmi vurdu

Müsilaj turizmi vurdu

YAŞAM Haberleri

Marmara Denizi'ni derinden etkileyen müsilaj (deniz salyası) önce balıkçılığı, şimdi de turizmi yaraladı. Denize girmekten çekinen vatandaşlar turizm bölgelerindeki rezervasyonlarını birer birer iptal ettiriyor.

Marmara Denizi, geçen yıl sonundan bu yana hem su yüzeyini hem de derinlerini saran deniz salyasıyla mücadele ediyor. İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar ve denizin derinleri de dâhil olmak üzere bütün Marmara, yoğun müsilajın etkisi altına girdi. Deniz kirliliğinin yol açtığı salya önce bölgedeki balıkçılığı tehlikeye soktu, şimdi de turizmi tehdit ediyor. Balıkçı tezgâhlarında satışlar yüzde 70 düşerken, deniz salyası sebebiyle tatil yörelerinde denize girmek de bazı noktalarda güçleşir hâle geldi.

İPTALLER BAŞLADI
Yalova’da Altınova ilçesinin plajlarından Hersek’te müsilajın rüzgârın etkisiyle denizin açıklarına kadar ilerlediği görüldü. Bu durumdan etkilenen turizmciler endişeli vatandaşın denize girip giremeyeceklerini telefon ederek sorduğunu dile getiriyor. Adalar, Bursa ve Erdek gibi turizm bölgelerinde ise rezervasyon iptalleri başladı. Müsilajın görüldüğü kıyılarda yatırım için ev alan, kiralamak isteyenler ise tedirgin oldukları için beklemeyi seçti. Turizmciler, deniz salyasının bir an önce temizlenmesi gerektiğine, aksi takdirde işletmelerinin büyük kayıp yaşayacağını vurguluyor.


392 METREKÜP MÜSİLAJ TOPLANDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde 8 Haziran'da "Marmara hepimizin" sloganıyla deniz temizliği seferberliği başlatılarak, belirlenen 31 bölgede temizlik çalışması yapıldı. Bu kapsamda 48 saatte İstanbul'da 103,8, Balıkesir'de 79, Kocaeli'de 56, Yalova'da 53, Bursa'da 50, Çanakkale'de 27 Tekirdağ'da ise 23 metreküp olmak üzere toplam 391,8 metreküp müsilaj, Marmara Denizi'nden temizlenmiş oldu. Ayrıca "bariyer serme", "sorbent yayma", "yüzey sıyırma", "kıyıdan uzak noktalarda müsilaj biriktirme" gibi faaliyetler için de 27 tekne kullanıldı.

BU SORUNU HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ
Temizlik faaliyeti, denizden toplam 46 temizleme gemisi ile karada ise üç noktada gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Kapasiteyi daha da artırarak çalışmamıza 7/24 devam ediyoruz. Bu sorunu hep birlikte aşacağız.  Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, kurduğumuz bu birlik beraberlik ruhuyla, Marmara'mızı en güzel, en duru, en berrak hâline yeniden kavuşturacağız" açıklamasında bulundu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...