Müsilaj uzaydan böyle görüntülendi! 10 günde 3'e katlandı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Müsilaj uzaydan böyle görüntülendi! 10 günde 3'e katlandı

YAŞAM Haberleri  / AA

Marmara Denizi'ndeki müsilaj İstanbul Teknik Üniversitesi Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından uzaydan görüntülendi. Görüntülerde 10 günde 3 kattan daha fazla müsilaj artışı olduğu ve müsilajın en çok İzmit Körfezi ile çevresi, İstanbul'da Anadolu Yakası'nın kıyı alanları ve Adalar civarında olduğu belirlendi.

Marmara Denizi'nde ortaya çıkan deniz salyası (müsilaj) ile mücadele sürüyor. Türkiye'nin ilk uydu yer istasyonu İTÜ UHUZAM, Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilajı uydu aracılığıyla uzaydan görüntüledi.

Pleiades, Spot 5 ve Spot 6&7 uyduları aracılığıyla uzaydan alınan görüntü kayıtları ile Marmara Denizi'nde müsilajın en çok nerede bulunduğu ve artış hızı tespit edildi.

10 GÜNDE 3 KAT ARTIŞ YAŞANDI

Mart ayından itibaren alınmaya başlanan uydu kayıtları ile müsilajın artış hızı da belirlendi. Müsilajın, Marmara Denizi'nin Kapıdağ Yarımadası'ndan İzmit Körfezi'ne kadar olan doğu bölümünde 14 Mayıs'ta 25, 19 Mayıs'ta 58, 24 Mayıs'ta 85 kilometrekarelik alana ulaştığı tespit edildi. Söz konusu alanda 10 günde 3 kattan daha fazla bir müsilaj artışı olduğu görüldü.

MÜSİLAJ EN ÇOK NERELERDE VAR?

Müsilajın zaman zaman Marmara Denizi'nin tamamına parça parça yayıldığı görülen uygu görüntülerinde, müsilajın en çok İzmit Körfezi ile çevresi, İstanbul'da Anadolu Yakası'nın kıyı alanları ve Adalar civarında olduğu belirlendi. 

Müsilaj uzaydan böyle görüntülendi! 10 günde 3'e katlandı

"UYDU GÖRÜNTÜLERİNDE ÇOK RAHAT BİR ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR"

İTÜ UHUZAM Müdür Yardımcısı ve İTÜ İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebiye Musaoğlu, Mart ayından itibaren farklı çözünürlükteki uydu görüntüleriyle Marmara Denizi'ni incelemeye başladıkları belirterek, "Marmara Bölgesi'nde uydu görüntülerinde müsilaj çok rahat bir şekilde görülüyor. Çalışmalarda İzmit Körfezi girişi ve çevresi, İstanbul'da Anadolu Yakası ve Adalar'da müsilaj birikimlerinin olduğunu gördük. Marmara Denizi genelinde belirgin bir artış tespit ettik. Uydu görüntüleri müsilajın bulunduğu yerlerin ve dağılımının belirlenmesi, müdahale edilmesi gereken alanların tespiti ve yapılan temizliğin sonuçlarının izlenmesi açısından önemli bilgiler sağlamaktadır" dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...