Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İstanbul sahilleri müsilajdan arındı! Yeni tehlike 'oksijen azlığı'

Düzenleyen: / Kaynak: İHA/AA
İstanbul sahilleri müsilajdan arındı! Yeni tehlike 'oksijen azlığı'

YAŞAM Haberleri  / İHA/AA

Marmara Denizi'nde etkili olan ve İstanbul sahillerini adeta beyaza bürüyen müsilaj, yüzeydeki etkisi kaybetti. Denizin derinliklerinde devam eden müsilajı ortadan kaldırmak için çalışmalar sürerken, bilim adamları çok ciddi boyuta ulaşan oksijen azlığı probleminin yeni bir tehlike oluşturduğunu belirledi.

Geçtiğimiz aylarda Marmara Denizi'nde görülen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen "Türkiye'nin en büyük deniz temizliği seferberliği" ile birlikte yüzeyden temizlenen müsilaj, İstanbul sahillerinde etkisini kaybetti. Eski görünümüne kavuşan Caddebostan ve Kartal Sahili'nin son hali havadan görüntülendi.

Denizin dip noktalarında etkili olmaya devam eden müsilaj sorunu için ise çalışmalar aralıksız olarak devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Marmara Denizi’ndeki kirlilik, tuzluluk, sıcaklık, klorofil, fitoplantkon, zooplankton, oksijen ve ışık miktarı ile bulanıklığın nedenlerine ilişkin bilgiler bir veri havuzunda toplanıyor.

İstanbul sahilleri müsilajdan arındı! Yeni tehlike 'oksijen azlığı'

YENİ TEHLİKE: OKSİJEN AZLIĞI

Marmara Denizi'nde Bilim-2 Gemisi ile önemli araştırmalar yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görevli bilim adamları, müsilajın artık büyük ölçüde azaldığını tespit ederken, çok ciddi boyuta ulaşan oksijen azlığı probleminin yeni bir tehlike oluşturduğunu belirledi.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, özellikle haziran ve temmuz aylarında müsilaja odaklandıkları hatırlatarak, onun ötesinde Marmara'yı son yıllarda sarmalamış olan fazla azot ve fosfor yükleri ile oksijen azlığı sorunundaki son durumun ne olduğu konusunu araştırmak için çalışmalara başladıklarını belirtti.

 

Doç. Dr. Yücel, Marmara'da müsilaja neden olan fazla azot ve fosfor yüklerinin varlığının denizin içinde birikmiş olması sorununun hala devam ettiğini belirterek, "Bunun dolaylı bir sonucu olarak fazla biyolojik üretkenlik ve son yıllarda bunun bir sonucu olan oksijen azlığı durumu da giderek kötüleşerek devam ediyor. Genellikle deniz ekosistemlerinde yaz ve yaz sonuna doğru oksijen azlığı durumu iyice akutlaşır, artar. Marmara'da şu an maalesef bunu görmekteyiz. Son yıllarda yaz aylarında gözlemlediğimiz oksijen değerleri ile benzer ya da daha aşağıda oksijen değerlerine sahip Marmara. Müsilaj bunu daha iyiye götürmemiş durumda" ifadelerini kullandı.

İstanbul sahilleri müsilajdan arındı! Yeni tehlike 'oksijen azlığı'

"MÜSİLAJ NEREDEYSE KALMAMIŞ DURUMDA"

Çalışmalarda İstanbul'un güneyi ile İzmit Körfezi gibi alanlara yoğunlaştıklarını belirten Doç. Dr. Yücel, "Bu alanlarda müsilaj neredeyse kalmamış durumda. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Denizin içinde 15-20 metre derinlikte müsilajı oluşturan organizmalar çok aktifti haziran başında. Haziran sonuna doğru aktivitelerini biraz durdurduğunu belirtmiştik. Özellikle temmuz ve ağustos boyunca aktivitelerini iyice durdurduğu anlaşılıyor. Çünkü şu an itibarıyla ölçümlerimizde müsilaja dair bir bulanıklık verisine ulaşmadık" değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul sahilleri müsilajdan arındı! Yeni tehlike 'oksijen azlığı'

"OKSİJEN AZLIĞI ARTMIŞ DURUMDA"

Doç. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi'ndeki müsilajın varlığının azalmasının yanı sıra çok daha önemli olan bir soruna işaret ederek, şunları söyledi:

"Müsilaj artık gözle görülebilir derecede değil Marmara'da ancak çok ciddi bir oksijen azlığı problemi var. Özellikle bulunduğumuz ay içinde oksijen azlığı iyice artmış durumda. Şöyle bir örnek verelim; daha önceki araştırmalarımızda yüzeydeki 25-30 metreden sonra balığın gireceği kadar oksijen kalmadığını hep aktarıyorduk. Bahar ve kış ayları için bir gözlem bu. Ama yaz sonu itibarıyla biraz da mevsimsel döngünün de etkisiyle bunun iyice arttığını görüyoruz. 20 metreden sonra oksijen o kadar azalıyor ki bir balığın girebileceği kadar oksijen yok. Kış aylarıyla beraber suyun soğumasıyla bir artış bekliyoruz ama mevsimsel döngüsü itibarıyla bu aylarda yüzey sularındaki oksijen baskısı iyice artmaya başlıyor. Şu an son durum bu şekilde."

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA/AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...