Uzlaştırmacı nasıl olunur? Başvurusu, şartları

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzlaştırmacı nasıl olunur? Başvurusu, şartları

YAŞAM Haberleri

Uzlaştırmacı olmak için ilk olarak, hukuk veya sosyal bilimler gibi ilgili alanda lisans derecesi alınmalıdır. Ardından, uzlaştırmacılık alanında eğitim veren üniversitelerin veya kurumların düzenlediği kurslara katılım sağlanabilir. Bu kurslar ise uzlaştırma süreci, iletişim becerileri, çatışma yönetimi ve müzakere teknikleri gibi konuları kapsarlar. Peki, uzlaştırmacı nasıl olunur? Başvurusu, şartları

Uzlaştırmacı olmak isteyen kişilerin uzlaştırmacı başvurusu yanı sıra ayrıca staj yapmaları da önerilir. Çünkü staj programları, gerçek dünya deneyimi kazanmanın ötesinde de uzlaştırma sürecinin farklı yönlerini de gösterir. Uzlaştırmacı olmak için gerekli olan beceriler arasında, dinleme, empati, problem çözme ve tarafsızlık gibi özellikler yer almaktadır. Aynı zamanda, iyi iletişim ve müzakere becerilerine sahip olmak da önemlidir.

Uzlaştırmacı nasıl olunur? Başvurusu, şartları

UZLAŞTIRMACI NEDİR?

Uzlaştırmacı da denilen bu meslek grubu, taraflar arasında bir anlaşmazlık veya çatışma durumunda arabuluculuk yapan kişilerdir. Uzlaştırma süreci ise tarafların çatışmalarını çözmelerine ve uzlaşmaya varmalarına yardımcı olabilen yapılandırılmış bir görüşme sürecidir. Tarafların haklılıklarını savunmak yerine; uzlaştırmacı, tarafların ihtiyaçlarını, endişelerini ve çıkarlarını anlamaya çalışarak, onların karşılıklı bir anlayışa dayanan bir çözüme ulaşmasına yardımcı olur.

Uzlaştırmanın en büyük avantajlarından biri, çözümün taraflar tarafından karşılıklı olarak kabul edilmesidir. Uzlaştırmacı; tarafların birbirlerini dinlemelerini, sorunlarına odaklanmalarını ve uzlaşmaya yönelik olası senaryoları incelemelerini sağlar. Böylece tarafların birbirleri hakkında sahip oldukları önyargıları veya yanlış anlamaları ortadan kaldırır.

UZLAŞTIRMACI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Uzlaştırmacı başvuruları için kişilerden atmaları istenilen ilk adım; Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sertifikasyon programından geçerek, sertifika almalıdır. Sertifikasyon süreci için başvurular, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen tarihler arasında yapılabilir. Başvuru sırasında; mezuniyet diploması, Adli Sicil Kaydı Belgesi, sabıka kaydına ilişkin belge, sağlık raporu ve fotoğraf gibi belgeler istenebilir.

Uzlaştırmacı başvurusu işlemlerinin kabul edilmesinin ardından ise adaylar sınavlara tabi tutulurlar. Sınav, adalet bakanlığı tarafından belirlenen konuları kapsar ve yazılı ve sözlü olmak üzere 2 aşamalıdır. Sınavların başarıyla tamamlanmasının ardından da adaylar işe alım sürecine katılabilirler. İşe alım sürecinde; adayların mesleki becerileri, deneyimleri ve kişilik özellikleri değerlendirilir. Sonuç olarak; uzlaştırmacı olarak çalışmak isteyenlerin sertifika sahibi olmaları gerekir. Ayrıca sertifikasyon programına katılmak için belirli bir ücret ödenmesi talep edilebilir.

Uzlaştırmacı nasıl olunur? Başvurusu, şartları

UZLAŞTIRMACI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Uzlaştırmacı başvuru şartları arasında özellikle başvuru işlemleri esnasındaki süreç etkili olabilir. Öte yandan bu şartlar arasında yer alan en önemli maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Lisans derecesine sahip olmak (sosyal bilimler veya hukuk alanında)
  • İlgili eğitimleri tamamlamak (uzlaştırma süreci, iletişim becerileri, çatışma yönetimi vb.)
  • Staj yapmak (bazı yerlerde önerilmekte)
  • Sertifikasyon programına katılmak
  • Belirli bir yaş sınırını geçmiş olmak
  • Adli sicil kaydında herhangi bir suç kaydının bulunmaması
  • Kamu haklarından mahrumiyetinin bulunmaması

UZLAŞTIRMACI BELGESİNİ KİMLER ALABİLİR?

Uzlaştırmacı belgesi almak adına, belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartları yerine getiren kişiler, Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sertifikasyon programına katılarak uzlaştırmacı belgesi alabilirler. Uzlaştırmacı belgesi alabilmek için öncelikle lisans derecesine sahip olunması beklenir. Bunun yanı sıra, adayların Adli Sicil Kaydında herhangi bir suç kaydının bulunmaması ve kamu haklarından mahrumiyetinin bulunmaması gerekir. Tüm bu şartları sağlayan ve yukarıda bahsi geçen aşamaları tamamlayanlar ise bu belgeyi rahatlıkla alabilirler.

UZLAŞTIRMACI SERTİFİKASI NEREDEN ALINIR?

Uzlaştırmacı sertifikası, Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sertifikasyon programına katılarak alınabilir. Uzlaştırmacı olarak çalışmak isteyenlerin bu sertifikayı almaları mecburidir. Öte yandan bu sertifikasyon programı; uzlaştırma süreci, hukuk, iletişim becerileri, çatışma yönetimi ve müzakere teknikleri gibi konuları kapsar ve uzlaştırmacı başvurusu dahilindeki bu programa katılmak için belirli bir ücret ödenmesi gerekebilir.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...