Erzurum, Türk tarihine Türk coğrafyasına 1945 metreden bakar

A -
A +

Birbirinden farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan Erzurum’u ulusal ve uluslararası alanda iddialı projelerle gündeme taşımaya kararlı olduklarını belirten Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen “Hedefimiz Gastronomi Şehri unvanını almak” dedi.

Erzurum’da turizme yönelik olarak yapılan yatırımları gördükçe, şehrin aslında çok büyük hedeflerinin olduğunu daha iyi anlıyorum. Şehirler de insanlar gibi onu diri tutan, geleceğe hazırlayan yöneticilere ihtiyaç duyar. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen yaptığı çalışmalarla  gerçekten de farkını ortaya koyarak şehre turizm ve gastronomi anlamında yepyeni bir kimlik ve nitelik kazandırmaya devam ediyor. Yaptığı projelerle “Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen Erzurum’a nereden bakıyor “birlikte öğreneceğiz.
Erzurum’un son 5 yılına baktığımızda sizin şehir için çok önemli işler yaptığınızı görüyoruz... Gastronomi değerlerini dikkate aldığımızda Erzurum’u nerede görüyorsunuz?
Bu kadim topraklar birbirinden farklı medeniyetlerin izlerini ve birikimlerini taşıyor. Erzurum yemekleri de bu çeşitlilikten nasibini almış. Biz de bu potansiyeli değerlendirmeye ve markalaştırmaya çalışıyoruz. Belediye’miz tarafından yapılan envanter çalışmalarında 200’e yakın yemek çeşidimize ait bilgilleri hakikaten çok önemli sayılabilecek bir yemek kitabında topladık. Önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz projelerle sahip olduğumuz bu çeşitliliği daha da zenginleştirerek UNESCO Gastronomi Şehirleri Listesi’ne Erzurum’un da girmiş olmasını sağlayacağız.

DEMİR TATLISI ÖNEMLİ BİR DEĞER
Erzurum’da birbirini tekrar etmeyen çok özel ürünler ve yemekler var; açıkçası cağ döneri haricinde diğer ürünleri yaygın olarak göremiyoruz. Demir tatlısı dünyada iddialı olabilecek konumda bir lezzet. Hızla gelişen gastronomi dünyasında Erzurum bu yolculukta benzerlerinden nerede ayrılacak?
Cağ kebabı hakikaten diğer bölgelere nazaran farklı işleyiş, hazırlanış ve sunum şekli ile Erzurum’un en çok sevilen lezzeti.  Erzurum’da genelde et tüketildiği düşünülüyor ama sebze tüketimi de yüksek. İspir fasulyesi lezzetinden ötürü artık hem ülkemizde hem de dünyada tanınıyor. Sadece İspir fasulyesi değil Hınıs ve Karaçoban  fasulye çeşidi de hakikaten  önemli ürünler, şimdi yavaş yavaş onların da tanıtımına başladık. Demir tatlımız gastronomi turizmi açısından önemli bir değer. Özellikle İstanbul’da belirli noktalarda kiosklar aracılığıyla demir tatlısını tanıtmak üzere bir çalışma yapacağız. Biz tam bu döneme başlangıç yaparken pandemi ile karşılaştık. Artık hamdolsun pandemiyi de yavaş yavaş atlatıyoruz. Önümüzdeki günlerde sosyal tesislerimiz başta olmak üzere Erzurum’un ve ülkemizin muhtelif noktalarında  unutulmaya yüz tutmuş bir çok ürünümüzü de sunmaya başlıyoruz.
Belediye’nin sosyal alanlarının fiziki şartlarına baktığımızda çok mükemmel onu söyleyebilirim. Peki bu sosyal tesisleri projelendirmekteki amacınızı anlatabilir misiniz?
Erzurum’a geldiğimde halkımız benden yaşam alanları istedi. Bu sosyal tesislerde hem fiyatlar makul olsun hem de hijyenik ortamlarda iyi hizmet verilsin istediler. Biz de sosyal tesislerimizi kendimiz işletelim dedik ve örnek modeller oluşturduk.  Önce kahvaltı için bir araya geldiğimiz alandan başladık ve burayı Olimpiyat Millet Bahçesi olarak düzenledik. Bunun gibi 15’e yakın yaşam alanı projelerini tamamladık. Vatandaşlarımız gerek yazın gerekse kışın açık ya da kapalı olarak düzenlediğimiz bu alanlardan faydalanabiliyor.

GASTRONOMİNİN YENİ MERKEZİ
Halkın Mutfağı çekimleri sırasında çok beğendiğimiz, onarımı bitmiş tarihî yapılardan oluşan bir bina gördük. Bu yapı ile ilgili projeniz nedir?
Gastronomi turizmi doğrultusunda önemli projelerimizin olduğunu söyleyebilirim. Erzurum’un gastronominin yeni merkezi olması için yaptığımız çalışmalar arasında bir gastronomi evi ve gastronomi müzesi projesi de yer alıyor.
Gaziantep mutfak müzesi maalesef Türkiye’nin gastronomi anlamında lider şehrine yakışmıyor. Umarım diğer şehirler ve elbette Erzurum bu konuda daha hassas olur. Siz müze projesi için nasıl ilerleyeceksiniz?
Müze ve gastronomi evi projemizi çok önemsiyoruz. Konusunda uzman, müzeciliği bilen, ehliyetini ispat etmiş kurumsal bir çalışma yaparak bu işi de inşallah hakkını vererek ülkemize gastronomi alanında örnek bir yapı kazandıracağız.

KALKINMA YERELDEN BAŞLAR
Erzurum et ve süt üzerine kurulu  sıra dışı bir mutfak kültürünü barındırıyor. Hayvancılık alanlarında yaptığınız önemli projelerden bahsedebilir misiniz?
Bu şehrin önemli imkânlarından bir tanesi Türkiye’nin  verimli meralarının bu bölgede olması. Endemik bitki çeşitleri ile hayvanların beslenmesi etin kalitesi açısından çok önemli. Biz geldiğimiz zaman hayvanların otlayabileceği meraların var olduğunu; ancak  hayvanların susuzluk çektiğini gördük. Yüksek alanlara 400’ün üzerinde göletler oluşturduk. Bu yetmez tabii ki, hedef 1.000 gölet; ama  sayı daha da artacak. Çünkü hayvanlar ne kadar dar bölgede otlar, dar bölgede sularını içerlerse kas yapmazlar, etleri daha lezzetli olur. Belediyemizde “Tarım ve Hayvancılık” diye bir birim kurduk. Çünkü biz kalkınmanın yerelden başladığına inanıyoruz.  Hem il merkezimizde hem ilçelerimizde hayvan pazarları ve hijyenik ortamda kesim yapılması için mezbahalar oluşturduk. Üniversitemizle beraber çalışmalar yapıyoruz.  Devam eden projelerle Erzurum hayvancılık alanında üretilen ürünleri ile de önemli bir merkez olacak.

ERZURUM KAHVALTIDA İDDİALI
Ben Erzurum’u Türkiye’nin kahvaltı şehri olarak görüyorum. Erzurum’u bu açıdan nasıl değerlendiriyorsunuz?
Civil peyniri, göğermiş peynir, kerti loru gibi peynir çeşitleri,  yayık tereyağı, kavurma, sucuk, kuru kaymak gibi gerek hayvansal ürünleri, gerekse Erzurum’un balı, Karnavas pekmezi, kara helva, peynir helvası, dut çullaması gibi diğer özel ürünlerimizi düşündüğümüzde Erzurum Türkiye’nin kahvaltı açısından en iddialı şehri olabilir. Bu ürünlerle oluşturulmuş Erzurum kahvaltısını tanıtmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin pek çok şehrinde bu ürünlerimizin satışının yapılabileceği alanlar oluşturarak ürünlerimizi tanıtacağız ki üretimi destekleyelim, kahvaltımızı yaygınlaştıralım.

PROJELER BİR BİR YAPILACAK
Yönetimde olacağınız süre sonuna kadar gastronomik anlamda gerçekleştirmiş olacağınız 5 ana başlıktan oluşan projelerinizi öğrenerek son sorumu sormak istiyorum.  
Yemek çeşitlerimizi bir kitapta toplamamız büyük bir aşamaydı, bunu gerçekleştirdik. Hakikaten ulusal çapta bir yemek kitapçığımız oluşturuldu.
Hem gastronomi müzesi hem de insanların gelip yemekleri tadabileceği gastronomi evi projesini gerçekleştireceğiz.
Erzurum kahvaltısının ülke genelinde ve dünyada bilinir hâle gelmesini sağlayacağız.
Erzurum’a ait ürünlerin satış noktalarının oluşturulması çok önemli.
En büyük  hedefimiz ise yaptığımız çalışmalar ışığında UNESCO listesine girerek Gastronomi Şehri unvanını almak ve Erzurum’u gastronominin yeni merkezi haline getirmek.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Erzurum, Türk tarihine Türk coğrafyasına 1945 metreden bakar

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.