Ben Mardin

A -
A +

Taşın, toprağın ve doğum yerini unutmuş suların, ham maddesi alın teriyle karışmış kerpicin ve mavi bedenli bulutların anası

Mardin dışında kaç şehir var yerin yüzünde ve altında hem kendisi hem de tarihi olan. Kısaca yemekleriyle de gerçek bir sofra keyfi yaşatan şiirsel kent Mardin görülmeden olmaz.

Şiir gibi şehir ancak böyle anlatılabilir. Halkın Mutfağı Programı (NTV) ile dinlerin ve dillerin buluşma noktası Mardin’deydik. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yukarı Mezopotamya’da yer alan bu özel şehrin mutfağı iştah kabartıyor. Bol baharatlar ve acı ile hazırlanan yemekler gerçek bir sofra keyfi yaşatıyor. İşte özel yemeklerden birkaç örnek; 

Kaburga dolması, Dobo, Şambörek, içli köfte, işkembe dolması ve farklı tatlarıyla köfteler. 

Mardin ili, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle Bölümü’nde yer alıyor. Zamanın durduğu izlenimini veren şiirsel bir kent. Mardin farklı dinî inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihî değeri olan birçok yapıya sahip ve İpek Yolu güzergâhında… Şöyle düşünebiliriz; bir kentin hayatı nedir ki? Kendisinden başka kim anlatabilir geçmişini, şimdisini ve geleceğini. Mardin dışında kaç kent var yerin yüzünde ve altında hem kendisi olan hem de tarihî. 

Ben Mardin

Yukarı Mezopotamya’nın en eski yapılarından biri bir Süryani Ortodoks Manastırı. Tarihte Nusaybin piskoposu olarak görev yapan Mor Yakup tarafından yaptırılmış. Nusaybin’de bulunan MOR YAKUP MANASTIRI çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan NİSİBİS AKADEMİSİ’nin dünyanın ilk üniversitesi iddiası var. Gecesi de gündüzü de çok sıra dışı bir şehir MARDİN. DİKA (DİCLE KALKINMA AJANSI) şehrin her noktasına dokunmuş, üstelik ilçeleri dâhil. Çok kısa hatırlatmak isterim, farklı popüler dizilere ev sahipliği yapan Konuk Evi İlave Kısmı Restorasyon Projesi, Sürgücü Çeşmesi ve Meydan Projesi, Minyatür Mardin olarak bilinen Savur Evleri Koruma Projesi, Kent Müzesi. Savur’da yöresel yemekler sunan bir restoran açılmış. İlçeye gelen turistlerin bölge ekonomisine katkı sağlaması için SAVUR ilçesine ait hediyelik eşya ve el sanatları ürünlerinin satışının yapıldığı mağaza projesi, Nusaybin Kültür- İnanç Parkı çevresi (ZEYNEL ABİDİN SOKAK) Sokak İyileştirme Projesi, Tarihî Mardin’in Yayalaştırılması Cumhuriyet Meydanı Projesi ve Tarihî Mardin Ulaşım Sistemi İyileştirme Projesi, Midyat Tarihi Çarşılarının Canlandırılması Projesi. Ömerli turizm İlçesinde turistik bir meydan oluşturulmuş meydana turizm faaliyetlerini pekiştirmek amacıyla kafeterya eklenmiş, çeşitli yöresel ürünler satan dükkânlardan oluşan bir köy pazarı meydanın bir parçası hâline getirilmiş. Halk arasında ESVABHANE olarak da ifade edilen çamaşırhanelerin koruması kapsamında tarihî Savur’da yer alan AYN KASRE çamaşırhanesi onarılmış ve bence ülkemizin en şaşırtıcı turizm varlıklarından DARA ANTİK KENTİ, fiziki şartların iyileştirilmesi ile alanda ziyaret edilebilecek mekânların artırılması ve bu kültürel mirasın turizme kazandırılmasının sağlanması amacı ile çalışmalar yapılmış. Mardin Tarihî Çarşıların Canlandırılması kapsamında 19 çarşıdan 10’u doluluk oranına göre seçilmiş, belirlenen çarşılar içindeki dükkânlarda yeniden yapım ve cephe iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmiş.  

Ben Mardin

Resmî ve özel kuruluşların daha fazla ilgi göstermesi beklenen Mardin’i DİKA (DİCLE KALKINMA AJANSI) omuzlamış. Açıkçası bu çalışmalar umut verdi bana. Başta genel sekreter Ahmet ALANLI olmak üzere tüm DİKA çalışanlarına ülkem adına binlerce teşekkürler. Turizmin sahil kentlerinde sadece deniz kıyılarında ıstakoz gibi yanmak olmadığı gerçeğini hatırlattılar. Bahsetmeden geçemeyeceğim bir konu da son yirmi beş yıldır çabalarını hayranlıkla izlediğim, ilin tüm dinamiklerini barındıran CERCİS KONAĞI. CERCİS benim anlayışımla gerçek bir restoran ve Mardin’e hayat verebileceğini, bir şehrin geleceğini değiştirmede rol oynayabileceğini, bu tür misyon ve vizyonu olan işletmelerin şehrin turizm potansiyeline katkı verebileceğini ve şehri taşıyacağını ispatlıyor. Mardin’den hep etkilenmiştim, yine yeniden çok etkilendim. Kısaca Mardin görülmeden olmaz. CERCİS KONAĞI yemekleri yenilmeden servis ritüelleri görülmeden yine olmaz. Benden hatırlatması. 

Ben Mardin
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.