ZENGİN KÜLTÜRÜMÜZÜ HATIRLAMAYA NE DERSİNİZ

A -
A +

Yeni yılda çocuklarımızın bu ülkede sağlıklı, mutlu yaşamasına ve güzel ülkemizin hak ettiği yere gelmesine katkı verelim. Ülkemizin değerlerini unutmayalım; çünkü unutmak yitirmektir.

Adına gelişme denen; ama sadece kolaylaşma sağlayan yeni hayat biçimlerinde mutlulukları azalmış, aidiyet duyguları yok olmuş insanların azaldığını görmek en büyük dileğim. Birçok alanda yaşanan yok ediş ve yok oluş mutfak penceresinden bakıldığında daha çarpıcı bir hâl alıyor. Toprak ile ilişkisini kesen insan, sağlıklı beslenme arayışları içerisinde neleri kaybettiğini maalesef yaşayarak anlamaya başlıyor. Anadolu kadınlarının, anaların, nenelerin pişirdiği çocukların ve torunların ismini dahi bilmediği zengin kültürümüzün lezzetleri hayatımızdan bir bir kaybolup gidiyor.
Bir şeyler yapmak mümkün mü evet… Üstelik çok da basit bugün, yarın öğlen ya da akşam yiyeceğin yemeği sorgulayarak başla. Mesela paketlenmiş bol reklamlı gıdalardan uzak dur. Yemeklerde kullanılan yağı, eti, sorgula. Kendi ülkenin geleneksel ürünlerine sahip çık. Anadolu’nun bilinen on iki bin yılın derinliğinde oluşturduğu zengin mutfağa daha çok ilgi duy.  Bakın bu bir kampanya çağrısı değil. Bu kendin olma ve sağlıklı yaşamak adına yeni bir yıl için özel bir adım. Yeni bir yılın heyecanı içinde daha güçlü bir ülke için bir daha düşün. Yediğin yemekle sadece karnını doyurmuyorsun, sana ait topraklarda çiftçilik yapanlara katkı veriyorsun unutma. Kahvaltı sofranda ülkemizin yüzlerce peynirinden birini bulundur, salam ya da sosis yerine halis sucuk ye katkısız bastırma (pastırma) tüket bil ki bu ülkede hayvancılık yapan insanlara katkı vermiş olacaksın.

SİZ BİR DÜŞÜNÜN…
Dünyada kırk yıllık hatırı olan başka bir kahve var mı? İtalyan ya da Amerikan kahveleri içerken arada bir de olsa kırk yılın hatırına Türk kahvesi iç. İki kere pizza yerine arada bir ülkemizin her yöresinde başka bir lezzet olan canım gibi pide dene, günde ya da haftada bir kutu meşrubat yerine bir şerbet ya da ayran iç. Göreceksin daha lezzetli, daha sağlıklı. Spagetti yerken arada bir erişteyi hatırla. Ravioli yerken Pirohi ya da mantıyı unutma. Bu listeyi uzatabilir, sayfalar dolusu yazabiliriz; ama siz bir düşünün çok mu zor bunları yapmak.
Gelin 2022 yılını kendi yılımız yapalım. Birilerinin ülkemiz için bir şeyler yapmasını beklemek yerine biz de bir şeyler yapalım. 2022 bizim ve ülkemizin yılı olsun. Çocuklarımızın bu ülkede sağlıklı, mutlu yaşamasına ve güzel ülkemizin hak ettiği yere gelmesine katkı verelim. Ülkemizin değerlerini unutmayalım; çünkü unutmak yitirmektir. 2021 bitiyor ve 2022 geldi. Daha çok sahip çıkalım çünkü sıradanlığı aşmanın en kolay yolu kendin olmaktır.  

GELECEĞİN İLK ADIMI
Biliriz ki hayaller olmadan büyük şeyler yapılamaz. Hepimizin tüm hayali mutlu, sağlıklı bir yeni yıl. Çünkü hayatımızın geri kalanını orada bulacağız. Unutmayın her şeyin yok olduğunu düşündüğünüz anda bile gelecek hâlâ yerindedir ve her yeni yıl geleceğin ilk adımıdır. Doğallıktan giderek uzaklaşan yapaylaşmış bir dünyada en iyi ve güzel şeyleri umarak 2022 yılının bütün insanlara daha fazla iyilikler getirmesini diliyorum.

RESMİN BÜYÜK HALİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

ZENGİN KÜLTÜRÜMÜZÜ HATIRLAMAYA NE DERSİNİZ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.