TOKAT'A GİTMEK İÇİN SEBEP ÇOK...

A -
A +

Kadim şehir Tokat, bereketli coğrafyası ve kültür derinliğinin yanı sıra mutfak adına “var” oluşunun ifadesi birikimleri ile zengin bir kültürel mirasa sahip. “TOKAT'A GİTMEK GEREK” de güzel bir slogan ama unutmayın NEDEN? 

Hızla tükettiğimiz kısa ömrümüzde unutmamak, gelecekte anımsamak ya da anımsatmak için yaşadıklarımızı biriktiririz. Yıllar sonra biriktirdiklerimizle geçmişimize yolculuk yapabilmeyi umarız. Sanırım bir zamanlar diye söze başladığımızda kanıtları elimizde olsun diye… Daha meraklı ve duyarlı olanlarımız ise kendimizin birkaç nesil öncesini biriktirir. Gücümüz yettiğince imkânlarımızca ve hatırlamak istediğimiz kadar gerilere gidebiliriz. 

Burada garip olan ise bizler için biriktirilenlerin farkında olamamaktır. Böylesine zengin bir coğrafya böylesine derinlikli bir kültüre sahip olup, bu denli kültür fakiri insanlar yetiştirebilmek ise sanırım Anadolu coğrafyasına özel bir durum olsa gerek. Korkarım Tokat bu kötü alışkanlıktan fazlasıyla nasibini almış. Ben Tokat'ta doğdum ve yaklaşık kırk yıl bu mümtaz şehirde yaşadım. Hayrandım bu şehre ve her şeye rağmen hâlâ hayranım. Her gittiğimde ayrı heyecan duyarım. Büyüyen kültür sınırlarının ortadan kalktığı dünyada, güzel Tokat ilini tekrar doğru hatırlayabilmek ve hatırlatabilmek benim için çok önemli. Yüklü birikim ve zenginliğiyle yanlışlıklara, özensiz yaklaşımlara, bilinçsiz geçen zamana karşı Tokat direnmesini sürdürüyor. Gelinen nokta da en değerli dayanaklardan biri binlerce yıldır bu topraklarda her kesimin içinde olduğu ortak dil ve ortak emeğin sonucu olan kültür varlığı mutfak… 

TOKAT'A GİTMEK İÇİN SEBEP ÇOK...

YENİ HEDEFLER ŞART

Bu kadim şehir, MUTFAK KÜLTÜRÜ olmadan ne kimliğini doğru açıklayabilir ne de kendini anlamlı kılabilir. Bu bereketli coğrafya sadece Tokat değil bütün ülkemiz için değerli. Tokat ve çevresi, özgün mutfak kültürünün geleceğe aktarılmasında sorumluluk ötesinde özverili çabalar istiyor. Tokat'ın mevcut hedefleri yanında yeni hedefleri olmalı; çünkü bu topraklara ait olan ve bize miras kalan coğrafya daha çok emek ile herkesi kavrayan çabalar gerektiriyor.  Tokat coğrafyasının somut olmayan, soyut kültür varlıkları olan ÖZGÜN yiyecek ve içecek kültürü aslında hem onlarla övünmeyi hem de bir değer olarak yaşatılmayı fazlasıyla hak ediyor. Tokat'ın sürdürülebilir derinlikli ve kişilikli ilişkileri, bereketli coğrafyası ve kültür derinliği, mutfak adına "var" oluşunun ifadesi birikimleri ile dün olduğu gibi bugün de önemini koruyor. Son elli yıldır süren kafa karışıklıklarına son vermeli günümüzün önemli bir turizm malzemesi olan yiyecek ve içecek sektöründe en az ülkemizdeki diğer bölgeler kadar var olduğunu ifade etmelidir. TOKAT bu birikime, bilgiye, enerjiye ve beceriye sahiptir. Çünkü bu kadim şehirde mutfak karın doyurmaktan çok daha fazla bir şeydir. 

TOKAT'A GİTMEK İÇİN SEBEP ÇOK...

ZENGİN KÜLTÜREL MİRAS 

Tokat'ın geniş ve önemli hayvan ve bitki çeşitliliği, özgün coğrafi yapısından hareketle gelecekte de gıda güvenliğiyle ilgili sorunlar ele alınırken bu güçlü bio-çeşitlilik önemli bir referans olarak kullanılabilir. Farklı coğrafyalardan gelen birçok kültürün ve Anadolu'da yaşamış çeşitli uygarlıkların ortak potada eridiği Tokat, yiyecek üretim ve tüketim süreçlerine dair zengin bir kültürel mirasa sahip.  Özetle Tokat mutfak kültürü, kökleri çok eskiye giden bir çeşitliliğe, kişilikli bir duruşa ve bu duruşu haklı kılan bir birikime sahip. Gerçek Tokat mutfağı hakkında biraz bilgi sahibi olan insanları, etkileyen ve şaşırtan da zaten bu. 

Burada Tokat yöneticilerine çok iş düşüyor. Büyük emek harcadıklarını saygıyla izliyoruz. Ancak sanırım yapılacak daha çok şey var. Tokat ve ilçelerinde tarımsal üretim ve kadın emeğini hareketlendiren Vali Dr. OZAN BALCI ve Tokat merkez şehir kimliğine, fiziki gelişimine ve estetiğine önemli katkılar koyan  Tokat Belediye Başkanı  Av. EYÜP EROĞLU için sırada Tokat'ın TURİZM gelişimi olmalıdır. Kuşkusuz bu yönde çalışmalarda yapılmaktadır; ancak ülkemizin turizm pastasındaki rekabet ve yıllar süren ihmaller göze alındığında daha ETKİLİ, daha AGRESİF olma zamanı gelmiştir. 

TOKAT'A GİTMEK İÇİN SEBEP ÇOK...

TURİZMİN GELECEĞİ

2022 yılında yabancı para birimlerindeki hareketlilik sonucu Türk insanı için İÇ TURİZM çok daha etkin olacaktır. Bu fırsat kaçırılmamalıdır. 2022'de açılması beklenen havalimanı ile Tokat turizmi çarpıcı gelişmelere gebedir. "TOKAT'A GİTMEK GEREK" güzel bir slogan ama unutmayın NEDEN? İŞTE BU SORUNUN CEVABI VE CEVABIN İNANDIRICILIĞI TOKAT TURİZMİNİN GELECEĞİDİR. Bu soruya cevaplar ise bütün dünyanın bildiği popüler kültür uygulamalarından uzak kalıcı ve sürdürülebilir çalışmalar olmalıdır.  

  • TOKAT hakkında araştırma, analiz ve değerlendirmeler, istişareler ve sanal konferanslar 
  • Çok uluslu ya da ülke çapında önemli turizm ve mutfak profesyonelleri, kanaat önderleri ile TOKAT buluşmaları 
  • Üniversite önderliğinde eğitim ve kapa-site geliştirme mübadelesi ve yerinde hazırlanan projeler 
  • Gastronomi festivalleri, ödüller, yarışmalar ve diğer geniş kapsamlı tanınırlık faaliyetlerinde aktif rol 
  • Eğitim kurumlarında yerel, dengeli ve sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesi, biyo çeşitliliğin korunması *özgün ırk, yerel tohum ve geleneksel üretim araçlarının yaygınlaştırılması 
  • Pazar alanlarının çoğaltılması üretici ve tüketici buluşmaları, ulusal ve uluslararası platformlarda görünürlük çalışmalarıdır. 

TOKAT'A GİTMEK İÇİN SEBEP ÇOK...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.