Küfre düşüren söz ve işlerden bazıları

A -
A +

 

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:​ "Öyle bir zaman gelir ki, kişinin imanı gider de haberi olmaz. Hâlbuki ondan, gömleğin çıktığı gibi, iman çıkmış olur."
   
Bir kâfir, bir Kelime-i tevhid söylemekle mümin olduğu gibi, bir mümin de, bir söz söylemekle kâfir olur. Küfre düşürücü söz kullananın imanı gider de haberi olmaz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Öyle bir zaman gelir ki, kişinin imanı gider de haberi olmaz. Hâlbuki ondan, gömleğin çıktığı gibi, iman çıkmış olur.) [Deylemi]
Küfre düşenin bütün ibadetlerinin sevapları yok olur, tevbe ederse, geri gelmez, ayrıca, nikâhını da yenilemesi gerekir. Tevbe etmek için, yalnız Kelime-i şehadet söylemeleri kâfi değildir. Küfre sebep olan o şeyden de tevbe etmeleri gerekir. Küfre düştüğü şeyleri bilmiyorsa, "Bilip bilmediğim bütün küfür söz ve işlerden tevbe ettim, (estağfirullah)" demesi yeterlidir. Bu sebeple, küfre düşürücü sözleri öğrenmelidir.
Şu sözlerden uzak duralım: *Allahü teâlâyı mekânlı bilmek, mesela Hıristiyanlar gibi "Allah gökte oturuyor" veya "Allah Baba" demek. *İnsan için, dil alışkanlığı gibi bir sebeple değil de, kasten "yarattı, yaratıcı, yarattım" gibi sözler söylemek küfür olur. 
*Peygamberleri küçültücü şey söylemek, onlarla alay etmek. Mesela Hazret-i Âdem'i kastedip "İlk insan vahşi idi" demek.
*Melekleri küçültücü şey söylemek. Mesela "Senin bakışın bana Azrail gibi geliyor" demek. "Çocuklarınızı iyi yetiştirmezseniz, zebani olur" demek.
*İslam âlimlerinin sözlerini, fıkıh kitaplarını ve fetvalarını tazim etmesi gerekirken tahkir etmek. Mesela "İmam-ı a'zamın kıyası hak değildir" demek. Fetvayı yere çarpmak. Hadis ve tefsir kitaplarını yere fırlatmak.
*Kâfirlerin ibadet olarak yaptıkları ve kâfirlik alameti olan şeyleri yapmak, kullanmak. Mesela zünnar denilen papaz kuşağını bağlamak.
*Kesin haram olduğu bilinen bir şeyi yiyip içerken besmele çekmek.
*"İnşallah, maşallah demek karın doyurmaz. Maşallahla inşallahla iş olmaz" veya "Namaz kılmak karın doyurmaz" demek.
*Küfre rıza küfürdür. Çocuklarının kâfir olmasına üzülmemek. Mesela kızlarının gayrimüslimle evlenmesine rıza göstermek.
*Eshab-ı kiramdan herhangi birine kâfir demek. [Çünkü Kur’ân-ı kerimde hepsinin Cennetlik olduğu bildirilmiştir.]
*İbadetleri müzikle yapmak, ilahileri müzikle söylemek. Çünkü ilahiler ibadettir, ibadete haram karıştırmak küfür olur.
*Bir Müslümanın dinine, imanına sövmek... [Miftah-ül Cenne, Mektubat-ı Rabbani, Seadet-i Ebediyye, İbni Abidin]
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.