İftitah tekbirinin fazileti hakkında...

A -
A +
Bir gün, Resûlullah efendimiz namaz kılarken, bir kimse sabah namazında, iftitah tekbirine yetişemedi. Mescide gelince bu durumu Resûlullah'a sordu...
 
 
İftitah tekbiri, yani namaza başlarken “Allahü ekber” demektir. Kadın ve erkeğe göre aynıdır, fakat elleri kaldırma ve bağlama yerleri değişiktir. Erkek ellerini kulaklara kaldırıp, "Allahü ekber" demeye başlar. Ellerini göbek altına bağlarken tekbiri bitirir. Kadın ise, elleri omuz hizasına kaldırıp, "Allahü ekber" demeye başlar, ellerini göğsünün üstüne koyarken bitirir...
İftitah tekbirini, imamdan önce alanın namazı sahih olmaz. İmam Fatihayı bitirmeden yetişen, iftitah tekbirine yetişmiş sayılır...
            ***
Bir gün, Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” namaz kılarken, bir kimse sabah namazında, iftitah tekbirine yetişemedi. Bir köle azat etti. Ondan sonra gelip Resûlullaha “sallallahü aleyhi ve sellem” sordu: 
“Yâ Resûlallah! Ben bugün, iftitah tekbirine yetişemedim. Bir köle azat ettim. Acaba iftitah tekbirinin sevâbına nâil olabildim mi?” 
Resûlullah efendimiz, Ebû Bekr-i Sıddıka “radıyallahü anh” (Sen ne dersin, bu iftitah tekbiri hakkında?) diye sordu. Ebû Bekr-i Sıddîk dedi ki: 
"Yâ Resûlallah! Kırk deveye mâlik olsam, kırkının da yükü cevâhir olsa, cümlesini fakirlere tasadduk etsem, yine imam ile beraber alınan iftitah tekbirinin sevabına nâil olamam."
Ondan sonra, Resûlullah efendimiz (Yâ Ömer! Sen ne dersin, bu iftitah tekbiri hakkında?) diye sordu. Hazret-i Ömer, "Yâ Resûlallah! Mekke ve Medîne arası dolu devem olsa ve bunların yükleri cevâhir olsa, cümlesini fakirlere tasadduk etsem, yine imâm ile beraber alınan iftitah tekbirinin sevabına nâil olamam" dedi.
Ondan sonra, Resûlullah efendimiz (Yâ Osman sen ne dersin, bu iftitah tekbiri hakkında?) diye sordu. Hazret-i Osman "Yâ Resûlallah! Gece iki rekat namaz kılsam, her birinde, Kur’ân-ı azîm-üş-şânı hatmeylesem, yine imam ile beraber alınan iftitah tekbirinin sevabına nâil olamam" dedi.
Ondan sonra, Resûl aleyhisselam (Yâ Alî! Sen ne dersin, bu iftitah tekbiri hakkında?) dedi. Hazret-i Alî de "Yâ Resûlallah! Batı ile doğu arası küffar ile dolu olsa, Rabbim bana kuvvet verse, cümlesini kırıp öldürsem, yine imam ile alınan iftitah tekbirinin sevâbına nâil olamam" dedi.
Ondan sonra, Peygamber efendimiz buyurdu ki: 
(Ey benim ümmet ve Eshâbım! Yedi kat yerler ve yedi kat gökler kâğıt olsa ve deryalar mürekkep olsa ve bütün ağaçlar kalem olsa ve bütün melekler kâtip olsalar ve kıyâmete kadar yazsalar, yine imam ile alınan iftitah tekbirinin sevabını yazamazlar.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.