Günahtan kaçınmak herkese farzdır...

A -
A +
Tövbe edilmeyen herhangi bir günâhtan Allahü teâlâ intikam alabilir. Çünkü gazâbını günâhlar içinde saklamıştır!..
 
 
Günâh, Allahü teâlânın emrini yapmamak, yasaklarından kaçmamak, O'na isyân etmek demektir... Küfürden ve bidatten başka günâhlar ikiye ayrılır:
1- Allahü teâlâ ile kul arasında olan günâhlar. İçki içmek, namaz kılmamak gibi. 2- Kullar arasındaki günâhlar. Dövmek, öldürmek, hırsızlık, gıybet, iftira gibi.
Günâhların büyüğünden de, küçüğünden de çok sakınmalıdır. Çünkü hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
(Bir zerrecik [yâni çok az] bir günâhtan kaçınmak, bütün cin ve insanların ibâdetleri toplamından daha iyidir.)
Günâhların hepsi, Allahü teâlânın emrini yapmamak olduğundan büyüktür. Bir küçük günâhı yapmamak, bütün cihanın nâfile ibâdetlerinden daha sevaptır. Çünkü, nâfile ibâdet farz değildir. Günâhlardan kaçınmak ise herkese farzdır. Tövbe edilmeyen herhangi bir günâhtan Allahü teâlâ intikam alabilir. Çünkü gazâbını günâhlar içinde saklamıştır. Yüz bin sene ibâdet eden makbûl bir kulunu, bir günâh için, sonsuz olarak reddedebilir. Hiçbir şeyden de çekinmez. Meselâ iki yüz bin sene itaat eden İblis'in (Şeytan'ın), kibredip secde etmediği için ebedî melun olduğunu Kur'ân-ı kerîm haber veriyor... 
Büyük günâhların çeşidi pek çok ise de bazıları şunlardır:
1- Allahü teâlânın rahmetinden ümidini kesmek. 2- Allahü teâlânın azâbından korkmamak. 3- Ana-babaya âsi olmak. 4- Adam öldürmek. 5- Faiz yemek. Faiz yiyenlerin mezarlarından şeytan çarpmış gibi kalkacakları, şiddetli azâba düçâr olacakları bildirilmektedir. 6- Sihir (büyü) yapmak. 7- Zina etmek. 8- Livata etmek. 9- Yalan yere yemin etmek. 10- İçki içmek. Dünya ve âhiret saadetini düşünerek her türlü alkollü içki içmekten kaçınmalıdır. 11- Namaz kılmamak. 12- Sıla-i rahmi terk etmek. Sıla-i rahm, ana-baba ve diğer yakın akrabayı ziyaret etmek demektir. 13- Gıybet etmek. 14- Söz taşımak. 15- Yalan söylemek. 16- Alışverişte hile etmek. 17- Kalp kırmak. 18- Hased etmek. Hased ömrü kısaltır. İnsanı huzursuz eder. 19- Emanete hıyânet etmek. 20- Kibretmek, büyüklenmek. 21- Hırsızlık etmek. 22- Uyuşturucu madde kullanmak. 23- Yalancı şahitlik etmek. 24- Harbde düşmandan kaçmak. 25- Rüşvet almak ve vermek. 26- Zekât ve uşur vermemek. 27- Canlı hayvanı ateşte yakmak. 28 Kur'ân-ı kerîmi öğrendikten sonra okumasını unutmak. 29- Avret yerlerini başkasına göstermek ve başkalarının avret yerlerine bakmak. 30- Ettiği iyiliği başa kakmak. 31- İlim öğrenmekten kaçmak ve câhillikte israr etmek. 32- İntihar etmek. 33- Küçük günâha devam etmek...
Ufak bir günâh işleyince hemen tövbe ve istiğfar etmelidir. Cenab-ı Hakk, tövbe ve istiğfar edilen bütün günâhları affedeceğini vadetmiştir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.