Selçukludan Osmanlıya uzanan kutlu yol...

A -
A +
Ülkemizde 1999’da Osmanlının 700. Kuruluş Yılı Kutlamaları düzenlenmişti. O tarihten itibaren her yıl 21-27 Ocak arası "Osmanlı Haftası" olarak kutlanmaktadır... 
 
 
Oğuzların en kıymetlisi, Kayı Han'ın kabilesi idi. Bunun torunlarından Süleyman Şah, Moğol hükümdarı Cengiz zamanında Anadolu tarafına gelip, 1229 senesinde Fırat Nehri'nde boğuldu. Dört oğlu kaldı. Bunlardan Ertuğrul Bey, Moğollardan uzaklaşmak için, kabilesi ile Sivas tarafına geldi. Bir tatar ordusu ile, Selçuklu Sultanı Alaüddin savaş ediyordu. Selçuklulara yardım etti. Sultan, Kayı Han kabilesini Ankara civarına yerleştirdi. Sonra, beşyüz kişi ile Söğüt’e yerleşti.
Ertuğrul Gazi etrafın fethi ve İslamiyet’in yayılması için bütün gayreti ile çalıştı. Yarım asır adaletle idare ettiği bölgede Hristiyanlara da İslamiyet’i sevdirdi. 1281 yılında Söğüt’te vefat ederek oraya defnedildi. Vefatından sonra, küçük oğlu Osman Gazi, babasının yerine emîr seçildi...
Dört yüz çadırlık bir beylikten devlet kuran Osman Gazi’nin sayılamayacak kadar güzel hasletleri vardı...
Osmanlı Devleti Osman Gazi tarafından 27 Ocak 1299'da Söğüt kasabasında kuruldu. Kanunlar ve bütün sosyal işler ve fertlerin güzel ahlakları, hep İslam dininden hasıl oluyordu. Müslümanlar ile beraber başka dinden olanlar da, ibadetlerini, ticaretlerini serbest yapıyorlar, rahat yaşıyorlardı. İnsan haklarına, adalete tam kavuştukları için, çoğu Müslüman oluyordu... Ve Osmanlı sultanları 1517 senesinden itibaren bütün Müslümanların halifeleri oldular. Altıyüzyirmiüç sene İslamiyet'e hizmet ettiler. İslamiyet'i bozmak, Müslümanları bölmek için saldıran mezhepsizleri terbiye etmek için çok uğraştılar... Ne yazık ki, Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın tahttan indirilmesi ile din işlerine de fesat karıştı... Onun zamanında yazılan din kitapları, bir ilim heyeti tarafından tetkik edilirdi. Tasdik edilip, izin verilenler bastırıldı. 1909'dan sonra din kitapları salahiyetli âlimler tarafından kontrol edilmez oldu. Ne oldukları belirsiz kimselerin ve mezhepsiz din adamlarının yazdıkları bozuk kitapları okuyan Müslüman yavruları, temiz gençler, dini yanlış öğrendiler. Böyle cahil yetiştirilen Müslümanlardan bazıları, siyaset cambazlarının tuzaklarına düştüler. Müslümanlar arasındaki bu fitne, İslam düşmanlarının işlerine yaradı. İngilizlerin (İslamiyet'i yok etmek) planlarının gerçekleşmesini kolaylaştırdı... İşte bu sebeple, Allahü teâlâ, Müslümanların bölünmelerini yasak etmiş, kardeş olduklarını bildirmiş, birbirlerini sevmelerini, vatan düşmanlarına karşı birleşerek kuvvetli olmalarını emretmiştir.
Bugünkü yazımızı, Büyük İslam âlimi Hüseyin Hilmi Işık "kuddîse sirrûh" hazretlerinin bir sözüyle bitirelim:
"Osmanlı sultanlarının hepsi velî idi..."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.