Hilm ve hayâ timsali Osman-ı Zinnûreyn

A -
A +

Gönül Sultanları

Münafıkların körüklemesi ile halifeye karşı isyan başlattılar. Fitne ve fesad yayıldı ve sonunda Hazreti Osman'ı şehid ettiler.
  Bugün Hazreti Osman'ın "radıyallahü anh" vefat yıl dönümüdür (17 Haziran 656)... Hazreti Osman, Peygamber efendimizin damadı ve üçüncü halifesidir. "Aşere-i mübeşşere"dendir. Yani dünyada iken Cennetle müjdelenen on kişiden biridir. Resûlullahın iki kızını (önce hazreti Rukayye, o vefat edince de Ümmü Gülsüm'le evlendi) aldığı için "Zinnûreyn" denir... Hazreti Osman, çok zengin tüccâr idi. Bütün malını, dîn-i islâm için sarf etti. Hilm ve hayâsı ile meşhûrdur...  Hazreti Ömer'in şehid edilmesinden sonra Müslümanların başına halife seçildi. 12 sene hilâfet makamında kalan Hazreti Osman, cesur idi. Hiçbir felâket karşısında sarsılmamıştır. Bilhassa halifeliğinin ilk yılları, İslâm tarihinde altın bir devir teşkil eden hazreti Ebû Bekir ve hazreti Ömer devirlerinin bir devamıydı. Devrinde birçok fetihler yapılmıştır... Fethedilen memleketlerin ahalisi de seve seve Müslüman olmakla şereflendiklerinden İslâm nüfusu pek çok artmış, milyonları aşmıştı. Bu kadar genişlik ve çokluk sebebiyle fikirlerde ayrılık çoğalmış, düşünce tarzları, idrâk şekilleri arasında bazı ayrılıklar baş göstermişti. Müslüman şekline giren münafıkların körüklemesi ile halifeye karşı isyan başlattılar. Fitne ve fesad yayıldı ve sonunda onu Hicret'in 35'inci yılında şehid ettiler. O anda oruçlu olup, Kur'ân-ı kerîm okuyordu... Hazreti Osman şehid olunca, bütün Müslümanlar Hazreti Ali'yi halife seçtiler...                 *** Hazreti Ebû Bekir'in Halifelik dönemiydi... Bir ara Medine'de kıtlık baş göstermişti. O günlerde Hazreti Osman'ın Şam'dan yüz deve yükü buğday kervanı gelmişti. Eshâb-ı kirâm satın almak için yanına gittiler. Fakat o "Sizden daha iyi alıcım var ve sizden daha fazla veren var, ona vereceğim" dedi. Eshâb-ı kirâm durumu hazreti Ebû Bekir'e bildirip bundan üzüldüklerini söylediler. "Kıtlık zamanında böyle yapması hiç uygun olur mu?" dediler. Halife Ebû Bekir; "Osman, Resûlullahın damadı olmakla şeref kazanmıştır ve Cennette onun arkadaşıdır. Siz onun sözünü yanlış anladınız galiba, beraber gidelim" buyurdu. Hep birlikte onun yanına gidip, "Yâ Osman, Eshâb-ı kirâm senin bir sözüne üzülmüşler" deyip durumu anlattı. Hazreti Osman, "Evet ey Resûlullahın halifesi, onlardan iyi alıcı olan, bire yedi yüz veriyor. Onlar bire yedi veriyor. Biz bu buğdayı bire yedi yüz verip alana verdik" deyince mesele anlaşıldı. Bundan sonra yüz deve yükü buğdayı Medine'de bulunan Eshâb-ı kirâma, Allah rızası için bedava dağıttı. Yüz deveyi de kesip fakirlere yedirdi. Hazreti Ebû Bekir bu işe çok sevinip, Hazreti Osman'ın alnından öptü... Allahü teala şefaatlerine nâil eylesin...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.