Cezalarda caydırıcılık gerekir

A -
A +

Son günlerde kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetle ilgili cezalarda düzenlemeye gidilmesiyle ilgili olarak diyorum ki, önce suç önlemeyi hedeflemek gerekir. Bunun için de üç unsur çok önemlidir:
Her kişi veya kesimin asgari ihtiyaçlarını giderecek gelir seviyesine ulaşabilmesi için iş ve aşını temin etmek devletin görevi olmalıdır.
İkincisi de manevi değerlere sahip olabilmek için eğitimde etkin ve yaygın dinî ve kültürel sürecin de yer alması gerekir.
Üçüncü unsur ise cezaların caydırıcılığı sağlanmalıdır.
Hele af kavramı hiç gündeme gelmemelidir. Kim ne derse desin ülkemizde bu iktidardan önce her iktidar döneminde af konusu kamuoyunda hep ortak düşünce olarak yaşamıştı. Hafızalara kazınan af algısı mağdurları daha da üzmekte, af çıkartıldığında mağduru daha da mağdur etmektedir.  
Bir insanı taammüden öldüren bir katil beş yıl sonra tahliye olabiliyorsa toplumda kimsenin mal ve can güvenliği sağlanabilir mi?
Başta çocuklar ve kadınlar hem masum hem masundur. Gerek ferdi olaylarda gerek terör olaylarında aynı mantık cari olmalıdır. Can ve mal güvenliği olmayan bir ülkede devletin gerçekten varlığından söz edilemez. Bu bakımdan cezalara getirilecek caydırıcılığı destekliyorum.
           Sevim Akman-İstanbul
NOT:(Metrobüse binen yolcuların itiş kakış halini gösteren bir resim)

"Metrobüs kültürü"nde öncelik güçlüde!


Feridun Bey,
Her yenilik kendisiyle birlikte kültürünü de getiriyormuş. Bunu metrobüsle birlikte öğrendik. Düşüncemizi somutlaştırırsak metrobüs kültürü diye bir kültür oluştu... Ders kitaplarında önerilen kültürün pabucunu dama atan bir kültür.
Toplu taşıma panolarında "yaşlı ve hamile bayanlara yer veriniz" deniliyordu. Şimdi metrobüste yer kapma yarışı olduğundan öncelik güçlü kuvvetli ve de biraz da hoyrat beylerin oldu. Onlar koşup koltukları kaptıktan sonra arkadan yaşlı hasta ve biz bayanlar ayakta yolculuk etmenin kimilerine göre zevkini bize göre rezilliğini yaşıyoruz.
Güçlü ve gençler koltuklarda yaşlı ve bayanlar ayakta... Helal olsun(!) geldiğimiz noktaya...
          Serpil Tunalı-İstanbul

Hayır değil yardım istiyorum

Ben maddi olarak zor durumdayım. Aylık 1100 lira kredi ödemesi yapmak durumundayım. Borcumun bitmesine 38 ay kaldı. Bana yardımcı olacak zenginlerden geri ödemek kaydıyla yardım bekliyorum. Evliyim bir çocuğum var. Zamanında yaptığım hataların bedelini ödedim. Sağlığım elden gitti. Mide krampları yaşıyorum.
Ben hayır olsun diye yardım talep etmiyorum. İmzalı senet karşılığı yardım istiyorum. Yeter ki şu banka faizinden kurtulayım. Geri ödemek kaydıyla bana destek olabilecek büyüklerimizden yardım bekliyorum. Allah rızası için.
           Metehan Baştürk-İstanbul

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.