İşe başlamadan önceki doğum borçlanmaları da kabul edilsin

A -
A +

Meclisimizde bu günlerde 311012 sayılı tasarı görüşülmektedir. Bu tasarıda 5510 sayılı kanunun 41. maddesinin (a) bendi de, yeni tasarıda 40. madde (a) bendi olarak değiştirilmektedir.
Bu tasarıda; kadınların doğum borçlanma sayısı 3'e çıkarılmakta, aynı zamanda memur ve Bağ-Kur'lu kadınlara da bu haktan yararlanma imkânı tanınmaktadır.
Ancak iş hayatından önce doğum yapmış kadınlar bu tasarıda da kapsam dışı kalmış görülmektedir. Ki bunların çoğu; evliyken çalışmaya ihtiyaç duymamış, ancak bir nedenle boşanıp çocuklarıyla ortada kalakalmış ve çocuklarıyla beraber hayata tutunabilmek için sonradan çalışmak zorunda kalmış dul kadınlardan oluşmaktadır.
Daha yeni yapılan Anayasa değişikliğinde, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılmasından bahsedilmektedir. Ancak görülen o ki erkeklere pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. (İşe girmeden önceki askerlik borçlanmasının kabulü-işe girmeden önceki doğum borçlanmasının kabul edilmemesi vb. )
Bu konuda kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılacaksa eğer (ki doğum sonrası çalışmak zorunda kalan dul kadınlarımızın iş hayatındaki konumu ve pek çoğunun emekli olamayacak şekilde bölük pörçük sürelerle çalıştırılmaları göz önüne alınarak);  KADINLARIMIZIN İŞE BAŞLAMADAN ÖNCEKİ DOĞUM BORÇLANMALARINI DA KABUL EDECEK BİR DÜZENLEME YAPILMALIDIR.
Kadınlarımızın çileli geçen hayatlarında, bari emeklilik hakkı elde etmelerinde bir nebze olsun rahatlamalarını sağlayacak bu düzenlemenin bir an önce yapılması vicdani, insani bir görev olarak görülmelidir. Çalışmalarınızda başarı dileklerim ve saygılarımla...
            Mehmet H. Korkusuz-Diyarbakır

Davutpaşa Metro İstasyonuna üst geçit istiyoruz


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş'a yeni görevinde başarılar dileyerek bir derdimizi kendisine iletiyorum.
"Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım; Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsünde okuyan bir öğrenci olarak Davutpaşa Metro İstasyonundan kampüsün giriş kapısına kadar olan o bulvardan karşıdan karşıya geçerken zorluk çekiyoruz. O bulvardan karşıdan karşıya geçerken 3 ayrı trafik ışığında yeşil ışığın yanmasını bekliyoruz. Bu hem ciddi bir zaman kaybı oluşturuyor hem de ışığın yanmasını beklemeyen bazı arkadaşlar için karşıdan karşıya trafiğin içinden geçerken onlar için risk teşkil ediyor. Sizden ricam metro istasyonu ile okulun giriş kapısı arasına acil bir şekilde yaya üst geçidinin yapılmasıdır. Çünkü hem güvenlik açısından, hem oradaki trafik yoğunluğunun azalması açısından hem de öğrenciler için zaman kaybını önlemek için olması gereken bir projedir. İsteğimizi yerine getireceğinizden hiç şüphem yok.
Sayın Başkanım lütfen çabuk olursanız sevinirim. Bu eziyeti çekmekten bıktık. Sizden ricam ile ilgili geri dönüş yaparsanız memnun olurum."
              Muhammed Cihad Çavuşoğlu/Yıldız Teknik Üniversitesi-İstanbul

Maden emeklileri üzgün


Yıllarca maden ocaklarında ölüm korkusuyla ağır şartlarda çalışan, kafesten inince "bugün de sağ salim yeryüzüne çıktık" diye dua eden, çoluk çocuğunun rızkını ter dökerek kazanan, emekli olduktan sonra da akciğerlerinde kömür tozu ve taş tozu olduğu için nefes darlığı çeken; öncelikle eski Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan zamanında nefesi çıkanlardan meslek hastalığı nedeniyle aldıkları maliyet maaşları kesilen yer altı maden emeklisi olarak üzgünüz. Bizler emekliler olarak çalışırken ülkemizde huzur istedik. Şimdi de huzur istiyoruz.
Devletimize bağlıyız. Ülkemizde polisimize, askerimize saygısızlık yapanları araç ve gereçlerine saldıranları Bayrağımızı indirenleri şiddetle kınıyoruz. Biz emekli olana kadar çalışırken, ocaklardan çıkana kadar ailelerimiz tedirgindi. Emekli olduktan sonra meslek hastalığı ve nefes darlığı sebebiyle ailelerimiz huzursuz. Maaşlarımız da açlık sınırında olduğu için yeteri kadar beslenemiyoruz.

Türkiye'de dokuz milyon emekli var. Zonguldak'ta 140 bin emekli var. % 90'ımız bankaların kredi borçlusuyuz. Zor durumdayız. İktidar ve muhalefet olarak sizlere sesleniyoruz. Bizlerin de insan gibi yaşayabileceğimiz maaş almamızı sağlayın. Ramazan ayına girmeden önce sizlerden bir sevindirici haber bekliyoruz. Bizi insan gibi yaşayabilecek duruma getirin. Saygılarımızla.
           Tümemekder Zong. Şb.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.