Adalet arıyorum, bu son çarem

A -
A +

Üç çocuk babası, dar gelirli, kirada oturup ailesini geçindirmeye çalışan biriydim. Ocak ayında memlekette babamdan kalma eski bir evimizin satışından elimize geçen paranın üzerine kredi çekip İstanbul'da başımızı sokacak bir ev arayışına girdik. Derdimiz kiradan kurtulmaktı. Bir emlakçı yardımıyla içinde kiracı olan eski bir ev bulduk. Emlakçı ve evin sahibi "içindeki kiracı 15 güne çıkacak" diye bizi ikna edince evi aldık.
Verdikleri süre geçti, evden çıkan yok. Emlakçı da, ev sahibi de paralarını alıp çekildiler biz kaldık ortada. Kiracı "ben çıkmam, istersen mahkemeye ver veya 3000 TL ver çıkayım" deyip âdeta bizimle alay etti.
"Memlekette kanun var, nizam var" deyip karakola gidip derdimi anlattım. Orada bana "yok kardeşim bizim de elimizden bir şey gelmez, sen notere git, protesto çek" dediler.
Aynen dedikleri gibi yaptım, üç ay tekrarladım. Sonra kiracının muhtarlıkta ikametgâhının olmadığı ortaya çıktı. Savcılığa gittim, "altı ay dolmadan tahliye davası açamazsın" dediler.
Şu an altı ay doldu. Hâlâ bize yardımcı olan bir merci yok. Akıl sormadığım kimse kalmadı. Kiracı ne çıkıyor, ne de bir lira kira veriyor. Ayda 1400 TL kredi, 600 TL ev kirası ve boğazıma kadar borçla kalakaldım. Biz kendi halinde insanlarız. Bu memlekette kimse işini kavgasız nizasız halledemeyecek mi? İnsan illa ki sokaklara mı dökülmeli? Hakkını arayım derken suç mu işlemeli?
Biz çare ararken, bir gün adamın biri aradı ve "ben o binanın yüzde 52'sini aldım, yıkıp yeniden yapmak için senin daireyi de alacağım" demez mi, kan beynime sıçradı. Üzüntüden yatağa düştüm. Günden güne batıyordum, mecburen kabule yanaştım. Adama "Tamam bana bir miktar kapora ver, evi al" dedim. Adam "ben kapora falan vermem, razıysan benim dediğim fiyata verirsin, ödemeni de ben müsait olunca yaparım" dedi. Şaşırdım kaldım. Biz hakkımızı nasıl koruyacak, kime sığınacağız? Namuslu insanların hakkını savunacak, elinden tutacak kimse yok mu? 0532 155 46 40. Size de sesimizi duyurduğunuz için teşekkür ederim.
              Mehmet Serdar Ağırdil-İstanbul

Hani işçilerin asgari ücreti bankaya yatacaktı?

Merhabalar Feridun Bey. Çıkarılan yasalar neden uygulanmıyor? İşverenlerin SSK'dan prim borçlarına af geliyor. Devlet bu işverenlere "işçilerin asgari ücretleri bankaya yatırılacak" diye bir yasa getirdi. Fakat bazı özel şirketlerde bu uygulanmıyor. Kafalarına göre yatırıyorlar ya da işçilerin parası ödenmiyor. Ve bu işverenlerin mal varlıkları araştırılmıyor. Ben senelerdir sigorta için çalışıyorum. Bir okurunuzun, kadınlarla ilgili doğum borçlanması hakkındaki yazısını okuduk. Neden işe girmeden önceki yapılan doğumlar borçlanılamıyor? Bu haksızlık değil mi? Faruk Çelik Beyefendinin yazısını okumuştuk. Bir sene önce de aynı yazıyı okumuştuk. Fakat hâlâ bu yasa çıkmıyor. Çalışmalarınız için teşekkür ederiz. Bizi aydınlatırsanız mutlu oluruz. İyi çalışmalar.
            Rumuz: "Şikâyet"-İstanbul

İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci'ye mektup

İstanbul'un Ümraniye ilçesi, İstiklâl Mahallesi sâkinleriyiz. Semtimizdeki M. Akif Kültür Merkezi İETT durağından, sabah işe gidiş saatlerinde Kadıköy'e 20 Ü ve 20 K otobüsleri sefer yapıyordu. Çok sayıda semt sakini, bilhassa genç kızlar ve hanımlar, bu araçlara binerek, E-5 ve Göztepe Minibüs Caddesi yolu ile Metrobüs'e ve Kadıköy bölgesindeki işlerine, hastane veya okullarına vb. gidiyordu.
20 Haziran 2014'ten bu yana, "yaz tarifesine geçildiği" öne sürülerek, erken saatlerdeki bu 8 otobüs seferi iptal edilmiştir. Şimdi, paramızla rezil oluyoruz. Yollarda insanlık dışı bir şekilde seyahat etmeye mecbur bırakıldık. İETT Genel Müdür Vekili Sayın Mümin Kahveci'ye arz eder, ilgisini ve desteğini bekleriz.
              İstiklâl Mahallesi Sakinleri/Ümraniye-İstanbul

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.