Egzoz gazıyla ilgili kanun teklifi

A -
A +
Tıpta ve teknolojideki bu kadar hızlı gelişim ve değişime rağmen, kalp hastalıkları ve kanserli hasta sayılarında ciddi artış var. Tabii bu kötü gidişin pek çok sebebi vardır. Zararlı alışkanlıklar, uykusuzluk, stres, sağlıksız beslenme, kirli hava, kirli su... gibi çevresel faktörler yanında bugüne kadar hiç gündeme gelmeyen, en önemli sebeplerden biri olan, motorlu taşıtların egzozlarından bahsedeceğim...
Egzoz gazlarının öldürücü, en zehirli gazlardan olduğunu bilenler çoktur. Öyle ki, kapalı bir mekânda çalışan bir aracın egzoz gazları, ortamdaki oksijeni azaltıp, hızla CO ve CO2 gazlarını artırdığı için, aynı ortamdaki nefes alan her canlı az sonra ölmeye mahkûm olur. Bu yoldan intihar edenler bile olmuştur. Açık havadaki, yollardaki egzozlar ise, öldürmese de süründürüyor, kanser ediyor. Hele bir de egzoz çıkışı aracın solunda ise, aynı yolda yolculuk yapanların,  penceresi açık olanların vay hâline!..
E5-E6 gibi yollarda takriben bir saat yolculuk yapmak, sigara içmiş gibi aynı riski ciğerimize yükler.
Öyleyse ne yapalım? Yolculuktan da, motorlu taşıtlardan da vazgeçemeyiz. Bu yollardan gidip, geleceğiz elbette. Ama zararı azaltabilir, bazı tedbirler alabiliriz. Bu konuda zararın çoğu egzozu soldan çıkan araçlardan (dolmuşlar, pikaplar, kamyonlar ve otobüsler) geliyor. Bizde trafik sağdan işlediğine göre, egzozların da sağdan çıkması, sollayan araçların egzoz dumanına maruz kalmaması gerekir. Tabii ki bu konu bir kanun muvacehesinde düzeltilebilir. Bu konuda hassasiyeti olan, herhangi bir milletvekilimizin kanun teklifi vermesi gerektiğini zannediyorum. İktidar milletvekillerinden biri olursa eminim ki çok dua ve oy alır.
            Mak. Müh. Mevlüt Yavuz-Adana
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.