Yeni Cumhurbaşkanımızla arzu ettiğim yeni Türkiye

A -
A +

Türkiye'de halkın seçtiği Cumhurbaşkanımızla inşallah daha mutlu ve müreffeh günler bekliyoruz.

Türkiye'nin mamur müreffeh medeni ve hukuki bir ülke olduğuna, istikrarlı huzur ve güven içinde adil kalıcı uygulamalar yürütüleceğine inanıyoruz. Torba yasadan da bu açıdan bazı beklentilerimiz var. Mesela işsizlere iş, asgari ücretli işçilere bir ev kirası kadar ek yardımla insanca yaşama hakkı için şartlar oluşturulmasını bekliyoruz.

Biz otuz yıllık hizmet sonunda kendi emeklilik paramızı gönül rahatlığıyla yiyebilmek için komşumuzun, yakınlarımızın yoksul ve zelil halde olmasını istemiyoruz. 30 yıllık emekli öğretmenim, yemek içmekten başka bir harcamam yok. Ancak çevremiz yoksul, fakir, muhtaç insanlarla dolu. Kendim 77 yaşındayım. 1975 tarihli ehliyetim var. Hanımı yanıma alıp davet edilen yerlere insan gitmek istemez mi? Ama diğer yanda evine ekmek çocuğuna mama alamayanlar var. Ben o zaman onlar bu halde iken kendi hak ettiğim kazanç bile olsa nasıl gönül rahatlığıyla harcayabilirim ki?

Ülkede asgari ücretliler de, yasama yürütme yargının mensupları da aynı pazara aynı markete gidiyorlar. Ama aynı gelire sahip olmadığımız için hayattan aynı şekilde yararlanamıyoruz.
Bugün yolda bir tanıdığa rastladım. Yolda sarsıla sarsıla evine gidiyordu. "Ne o, hayrola?" deyince "Hastanede çalışıyorum. Akşama acilde 12 hasta vardı Onlar uyumadı. Tabii görevli olarak biz de uyumadık" dedi. Aldığı aylık 850 TL idi. Üç tane çocuğu olduğunu söyledi. "Kız kundağa çeyiz sandığa" derler bizde. Ama bu gelirle bu mümkün mü?

Dolayısıyla nasıl ki seçme seçilme ve kendi hür irademizi meclise taşımak için bize rol veriliyorsa, aynı şekilde BM'nin insan hakları sözleşmesinde nasıl insan haklarından söz ediliyorsa, şehit kanlarıyla sulanmış bu vatanın evlatlarının da en azından hayatta geçim sıkıntısı çekmeyecek çoluk çocuğuna mahcup olmayacak bir gelire sahip olması gerekmez mi?

İnşallah yeni Cumhurbaşkanımız ve yeni hükümetimiz devletin imkânlarını böyle tabana yayıp asgari ücretle çalışanlara da kamu çalışanı gibi imkânlar, sendikal haklar, tazminat hakkı, yıllık izin hakkı, emekli hakkı gibi haklar sağlar.
Yeni Cumhurbaşkanımızla, yeni Türkiye'mizin de mutlu ve güler yüzlü insanların yaşadığı bir ülke olmasını diliyorum.

Hüseyin Torun (Emekli Öğretmen) -  Artvin

***

Asansörler bu kadar güvensiz olabilir mi?

10 işçimizin yere çakılarak can verdiği facia yüreklerimizi dağladı. Gencecik yaşta hayatlarını kaybedenlere Allahtan rahmet geride kalanlarına baş sağlığı diliyorum. Ben mesleğimin son 15 yılında gökdelen denilebilecek yüksekçe binadaki ofiste çalıştım. Doğrusu asansöre binerken ve inerken asansörlerde böylesi bir facianın olabileceği hiç aklımıza bile gelmemişti. Şimdi asansörlere binerken doğrusu korkmaya başladım.  Bir yetkili çıksa da açıklasa diye merakla haberlere bakıyorum, gazete sayfalarını karıştırıyorum. Göğe direk gibi dikilen bu binalardaki asansörlerin güvenliğinin de bu derece önemli ve birkaç aşamalı olması gerekmez mi?

Bu tür yüksek yerlerde kurulan asansörler bir tek halatla mı kontrol ediliyor? Hız limiti aşım sensoru vb. yok mudur? Yanlardan otomatik hız azaltacak veya tamamen durduracak hava yastıkları sistemi kurulamaz mı? Bir otomobilde bile şoförsüz durma, park etme fren sistemi geliştirilirken, otomobile göre daha kolay irtibatlandırma imkânı olan asansörlerin böylesi güvensiz oluşu teknoloji açısından utanç verici değil midir?

Sabiha Ağsız – İstanbul

***

Boya, tarihi binaların taşlarını çürütür

Yetkililere sesleniyorum. Birçok tarihi cami ve binalarımızın taş duvarları boyanıyor. Ya da alçı ile sıvanıyor. Böylece taş nefes alamadığı için hızla çürümeye başlıyor. Binalar;  boya ve alçı ile güya estetik duruyor ve ısı yalıtımı oluyor ama tarihi binaların bu yönü hesap edilmiyor. Nefes alamayan gözenekleri kapatılan malzemeler de tıpkı canlı bedeni gibi hastalanıyor. Nefes alamayan binalarda, huzurlu, sağlıklı olmak verimli çalışmak da imkânsızdır. Böyle binalarda sağlıklı eğitim, sağlıklı üretim de olmaz. Beyin oksijen yetersizliğinde vücudu sağlıklı yönetemez.
Bir vatandaş

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.