Gözlükçülerden SGK'ya çağrı: "Vatandaş mağdur oluyor"

A -
A +
"Çerçeve hakediş süresinin 3 seneden iki seneye indirilmesi ve 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir" hükmünün, eskiden olduğu gibi "cam numarası değiştiğinde yenilenir" şeklinde düzenlenmesi mağduriyeti giderecektir. "Gözlük camı ve çerçeve 3 yılı geçmeden yenilenmez. Ancak görmede 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde süresinden önce gözlük camı yenilenebilir." hükmü gereği sağlık hizmeti sunumu yapılmaktadır. Gözlük camları 0,25 diyoptri aralıklarla üretilir. Görme kalitesini ve keskinliğini bu kadar küçük değerler değiştirebilir. Kanımızca SGK'nın bu uygulamayı başlatmasındaki amacı tasarruftur. Sağlığın tasarrufu olmaz. Başarılı bir sağlık hizmeti zamanında sunulan sağlık hizmeti demektir. Kamu sağlığının korunması sosyal devlet olmanın gereğidir. Glokom ve katarakt sadece yaşlıların sorunu değildir. Doğumsal katarakt ve gelişimsel glokom birçok ülkede çocukluk çağı körlüğünün önemli nedenlerindendir. Erken müdahale kör edici hastalıkların birçoğundan kaçınabilmenin anahtarıdır. Dünya çapında milyonlarca insan düzeltilmemiş kırma kusurlarından dolayı işlevsel olarak kördür. Basit bir görme testi ve gözlüklerle bu insanların çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir. Trafik kazaları azalır. Detaylı net görme, iş gücüne ve ülke ekonomisine 25–30 milyar dolarlık bir katma değer oluşturulabilir. Yeterli görme keskinliği olmadan öğretim ve eğitim olmaz. Devletin yapmış olduğu sağlık yardımları bir anlamda göz sağlığı için koruyucu sağlık hizmeti görevi yapmaktadır. Toplumların eğitim ve kültür seviyelerinin gelişmesi, özetle çağdaş bir toplum olmak için, Göz sağlığı, yeterli görme keskinliği, TC Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı için öncelikli bir konu haline getirilmelidir. Yukarda açıkladığımız gerekçelerle, SGK, SUT'da gerekli düzenlemeleri acil olarak yapmalıdır. Çerçeve hakediş süresinin 3 seneden 2 seneye indirilmesi ve 0,5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün, eskiden olduğu gibi "cam numarası değiştiğinde yenilenir" şeklinde yeniden düzenlenmesi vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecektir.
Taylan Küçüker- Eczacı Gözlükçü

Ege Üniversitesi mescidine nasıl yol böyle?
"İyi günler ben Ege Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencisiyim. Ege Üniversitesinde yıllarca mescit olmadan dışarıda bir yerlerde namaz kıldık. Gelen yoğun istekler doğrultusunda bize geçen sene bir yer altında mescit yapıldı. Özellikle kış aylarında ikindi ve akşam vakitleri tamamen karanlık. Değil bir bayanın gidebilmesi, erkek bile bu saatte bu yola girmeye cesaret edemez.  Size bunu iletip sizden Allah için bu olayı kamuoyunda dile getirmenizi istiyorum. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Muhammed Kırmızıgül- İzmir

Mahalleyi bu hurda araçtan kim kurtaracak?
Merhabalar. Yenibosna Yıldırım Beyazıt Caddesi Tekke Sokakta hurda bir araç bulunmaktadır. Bu araç aylardır orda duruyor. İçi bakımsızlıktan berbat olmuş çöplük olmuş durumda. Fareler cirit atıyor, mahalle çocuklarının da oyuncağı durumunda. Tekke Sokak sakinleri olarak Büyükşehir Belediyesini aradık, ilgilenen  olmadı. Bahçelievler Belediyesini Tekke Sokakta olup da aramayan neredeyse kalmadı. Kimse gelip ilgilenmedi. Trafik Şube dâhil aranıldı ama aylardır o çöp olmuş hurda araç, o sokağın  içinde duruyor. Üstelik araç LPG'li. Bir gün bir izmaritle yaşanabilecek facianın sorumlusu kim olacak? Son çaremiz sizsiniz. Lütfen derdimizi yetkililere iletin ne olur. İlgi ve alakanız için teşekkür ederim." Fehim Turan- İstanbul 

DERDİNİ ANLAT YAYINLANSIN
- Adres: Türkiye Gazetesi, İhlas Plaza 29 Ekim Caddesi 
    No: 23 34197 Yenibosna/İSTANBUL 
- Faks:  0212 454 31 00
- Email: birderdimvar@tg.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.